2018. július 23., hétfő

Tematikus post - az újraolvasandók végtelen listája

Általában azt tartom magamról, hogy szeretek újra elővenni bizonyos könyveket, rácsodálkozni az elfelejtett dolgokra, elmerülni az ismerős történetekben, fürödni a nosztalgiában, összehasonlítani a régi és az új élményt... aztán mindig rájövök, hogy kispályás vagyok, ráadásul feledékeny kispályás, ezért arra gondoltam, összegyűjtöm egy postban a második körös könyveket.
(Valószínűleg már nem egyszer írtam hasonló bejegyzést - mondtam, hogy feledékeny vagyok.:)

Carlos Ruiz Zafón: Angyali játszma Gabriel García Márquez: Száz év magány Alice Hoffman: Itt a Földön Audrey Niffenegger: Az idÅ‘utazó felesége Kathryn Stockett: A Segítség
Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan J. K. Rowling: Átmeneti üresedés Laurell K. Hamilton: Bűnös vágyak

Carlos Ruiz Zafón: Angyali játszma
Közel tíz éve olvastam. Értitek, tíz éve.:D Emlékszem, egy másik könyvvel (A burokkal) szomorúan várta a vizsgaidőszak végét a kisasztal faragott lábainál rejtőzve, én meg ugyanolyan szomorúan néztem rájuk. Csupán annyi maradt meg az emlékeimből, hogy sokkal sötétebb hangulatú, mint A szél árnyéka és elég elvont a vége.
Beszereztem a szép új kiadását is, ezért is aktuális lenne elővenni. Ráadásul a sorozat új része, a böhöm Lelkek labirintusa is a polcon vár. Várni is fog még egy darabig.

Gabriel García Márquez: Száz év magány
A szerző fülledt, buján egzotikus, varázslattal átitatott világa iránt ugyanolyan honvágy kínoz, mint Zafón szépiaszín, titkokkal terhes barcelonai utcái iránt, valamiért mégis halogatom a visszatérést, magam sem értem, miért.

Alice Hoffmantól bármelyik könyv, mindig
Az utóbbi években újraolvastam a Hetedik mennyországot és az Átkozott boszorkákat, az Itt a Földönhöz még gyűjtöm az erőt, mert emlékszem, ifjonti fejjel, a nagy balatoni lazulásban is mennyire felbaszta az idegeimet felmérgelt a férfi főhős. A tizenharmadik boszorkányt is olvashatnám, persze.

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Már harmadjára kerülne elő, és nincs kétségem, hogy máshogy, de ismét megrázó élmény lenne.

Kathryn Stockett: A Segítség
Macondo, ódon városok és a déli államok - időről-időre visszavágyom az általam vonzónak talált helyekre. Nem tudom, a déli regények közül miért éppen ez jutott eszembe... talán azért, mert visszatekintve ezt tartom a legjobban megírtnak.

Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan
Annyira remekbe szabott, minden igényemnek és szeszélyemnek megfelelő mű, hogy úgy érzem, Valente direkt nekem írta. Majd összegereblyézek egy halom efféle furcsa rétegkönyvet, a végén néhányan azt fogják érezni, mint én pár szerző fényképe láttán: nem szívesen szállnék be mellé a liftbe.:D

J.K. Rowling: Átmeneti üresedés
Elcseszett emberek. Elcseszett családi kapcsolatok. A felszínen minden rendben van, de a falakon belül tobzódik az erőszak, nemtörődömség, félelem, képmutatás és gyűlölet, avagy út a sötétség mélyére, még abban a formában, ami még nem vág agyon. Sokszor eszembe jut ez a könyv.
(Olyanok is sokszor eszembe jutnak, amelyeket az isten pénzéért sem olvasnék újra, de nem is akarom elfelejteni őket.)

+ 1: Laurell K. Hamilton: Bűnös vágyak 
Ilwerannal néha szóba kerül köztünk (aktív, de diszkrét vigyorgás közepette), hogy le kéne porolni ezt a guilty pleasure-t, vajon mi maradt a hajdani elismerésünkből. Sok minden rémlik, köztük a csipkezsabó és egy vámon átcsempészett, irdatlan kígyó is.


11 megjegyzés:

  1. Motoszkált a fejemben, hogy én is készítek egy hasonló listát - polcot - bejegyzést, de most már mindenképpen követem a példád! :) A fenti könyvek közül szinte mindet olvastam és nagy kedvencek nálam is - újra szeretném én is olvasni Az időutazó feleségét (Nikkincs bejegyzését olvastam tegnap és akkor döbbentem rá :D), az Átmeneti üresedést (idén szereztem be végre), Márqueztől is szívesen olvasnék - de tőle lehet, valami újat, mert még csak a legnépszerűbb regényeit olvastam (olyan szépek az új kiadásban).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom a feedben, hogy már meg is született a lista.:)
      Nem tudom, milyen sorrendben követik egymást az új Márquezek, de gondolom a többi népszerű kötete is megjelenik majd. Nekem az Egy előre bejelentett... borítója tetszik a legjobban.

      Törlés
  2. Muhahaha :D pont a napokban jutott eszembe (századszorra, diszkrét vigyorgás közepette) hogy tényleg elő kéne venni az első 2-3 Hamiltont, azok még jók voltak és volt cselekmény is nem csak döngetés meg nyavalygás :P Olvasási válságra és krónikus fáradtságra amúgy is lehet egy ilyen agyatlanság lenne jó :)

    VálaszTörlés
  3. Hangulatos lista lett! :) Márqueztől nekem már ezer éve várólistás a Száz év magány... Az időutazó feleségének újraolvasásán én is pont gondolkodtam. A Segítség is annyira jó volt, szerintem másodjára sem okozna csalódást. Mégis leginkább egy jó kis Harry Potter újrázás hiányzik... idén már tényleg... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.:) Juj, nem tudom, tetszene-e neked, de egy próbát mindenképpen megér.

      Törlés
  4. Az időutazó feleségét nekem is már elő kéne vennem harmadszorra. :)
    Nekem a Száz év magányba és az Átmeneti üresedésbe is beletört a bicskám, de mindkettőnek szeretnék majd még egy esélyt adni.
    Húhú, Anita Blake újraolvasást tarthatnák együtt. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, azért azt csak negyedig-félig gondoltam komolyan.:D

      Törlés
  5. Az Itt a Földön nálam is olyan, hogy ha egyszer újra akarom olvasni, akkor előbb lelkiekben össze kell szednem magam :(
    Amúgy A segítség borítója annyira emlékeztet a Susanna Clark könyvekre, téged nem? Mikor hirtelen ránézek, mindig azt hiszem, hogy ez a búcsúbáj hölgyek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra nekem is, meg hogy Hollist most talán még jobban fogom utálni.
      Most, hogy mondod... eddig nem tűnt fel a hasonlóság.:)

      Törlés