2012. augusztus 27., hétfő

Drakula - ahogy Mina Harker látta

Néhány éve nagy rajongója voltam Karen Essex regényeinek - bár az Athéné elrablását még nem olvastam -, és amikor nézegettem az eredeti nyelven írt műveit, megakadt a szemem A szerelmes Drakulán, amely a híres viktoriánus történetet meséli el Mina Harker szempontjából. A cím elég béna szerény véleményem szerint, aki meglátja, visítva menekül előle, mert rögtön Ward és Meyer (kufircoló ill. csillámló vámpírok) jutnak róla eszébe, és hogy már a Drakulát is meggyalázzák ebből a szempontból. De.
Aki már olvasott bármit az írónőtől (és tetszett neki), az tudja, hogy Essexnek nem ez a stílusa, én kizárólag miatta vagyok kíváncsi erre a regényre, ha valami ismeretlen szerző neve szerepelne a borítón, valószínűleg megvárnám, míg egy megbízható olvasótársam végez vele. Mondjuk, az is igaz, hogy rég volt, mikor a Kleopátrát, A fáraót és a Leonardo hattyúit olvastam, szórakoztató történelmi regények, könnyed stílusban, de nem a vérgagyi fajtából, Philippa Gregory és Michelle Moran kategóriájába esik az emlékeim szerint.
A "Megjelenések" rovatban már régóta fel van vésve a könyv címe, most pedig végre végigböngésztem a Libri előjegyzési listáját, és szeptember 27-ére van kiírva, remélem, nem fog csúszni.

A borítója nem a legszebb, az tény:


Ez pedig a fülszövege:
"Mina Murray fiatal tanítónő és egy tehetséges ügyvéd boldog menyasszonya a viktoriánus Angliában. Élete látszólag a legjobb úton halad a rendezett nyugalom és a családi boldogság felé, amikor felelevenednek benne gyermekkora egyszerre varázslatos és riasztó emlékei, hogy aztán rejtélyes események vehessék kezdetüket: a valósággal összemosódó, mind zavarba ejtőbb álmokat lát, legjobb barátnőjét a szeme láttára emészti el a megszállott szerelem (vagy valami más?), és egy különös, daliás idegen tekintete kíséri minden léptét. Amikor ráeszmél, hogy lélegzetelállító képességekkel és egy, a sajátjától merőben eltérő, titkos élettel rendelkezik, döntenie kell: a múlhatatlan boldogságot választja, vagy azokat, akiknek az emberi világban van szükségük rá? Karen Essex könyve szellemesen írja át a Bram Stoker megalkotta klasszikus vámpírmítoszt, a vele kapcsolatos félelmeket, hiedelmeket. Érzékenyen ragadja meg egy fiatal nő szexuális eszmélkedését egy olyan világban, ahol alapvetően a férfiaké a vezető szerep. Essex regénye nem pusztán szórakoztat, de el is gondolkodtat: ismerjük-e egyáltalán önmagunkat? Valóban azok vagyunk-e, akiknek lennünk kell - vagy csupán azok, akik lenni szeretnénk?"

Az ára jó borsos, 3500 Ft, előjegyzéssel 2800 peták, a General Pressnél fog megjelenni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése