2014. április 25., péntek

"Ez a legkülönösebb ház, ahol valaha ember élt."


Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Az pedig tudott, hogy ház-gerontofíliában szenvedek, tehát, ha különös, titokzatos házról van szó, azt a könyvet előbb-utóbb szeretném elolvasni, A titkos kertre meg egyébként is kíváncsi voltam.
Az Indiában élő Mary szüleit elviszi a kolerajárvány, ezért a kislánynak az Angliában élő, különc nagybátyja lesz a gyámja. A Misselthwaite majorban lévő, száz szobás, kihalt ház, körülötte a varázslatos lápvidékkel hamar elvarázsolja a csúnyácska, mogorva gyereket; megismerkedik egy hozzá hasonlóan "pocsék természetű" öreg kertésszel és annak kedves vörösbegyével, a szolgálólány állatbűvölő öccsével és minden figyelmét leköti a titokzatos, befalazott kert, ahol tíz éve nem járt senki. Az elhagyatott ház is bővelkedik rejtélyekben; néha titokzatos sírás szűrődik be a folyosóról, rég halott rokonok komor arcképei függnek a falakon, az éjszakai viharok pedig hátborzongatóvá teszik a helyet.

Ez a könyv minden hozzám hasonló vadromantikus lélek szívét megdobogtatja; igaz, hogy régimódi ifjúsági regényről van szó, aminek tizenegy-két éves gyerekek a főszereplői, de olyan kellemes hangulata és bájos mondanivalója van, hogy teljesen lekötött a vonatút során. Az időjárás is az én kedvemben járt, hatalmas, szürke felhők árnyékolták be az aranyszínű naplementét, majd eleredt az eső, vidáman csapkodta az ablakot, szivárványt emelt a tájra, és még a vonat is zakatolt egy kicsit, hogy még autentikusabb legyen a helyzet.
Olvasás közben eszembe jutott az év elején olvasott Az elfeledett kert - amelyben szintén van egy fallal körülkerített kert, nem véletlenül - és a Jane Eyre, a ház nagyon emlékeztetett a hangulatára, rá is kívántam egy újraolvasásra.

[Ezt a könyvet Lobo 2014-es várólistacsökkentésére olvastam.]

Eredeti cím: The Secret Garden
Sorozat: Pöttyös könyvek
Kiadó: Móra
Kiadás éve: 1985
Fordította: Kopácsy Margit
Illusztrálta: Rényi Krisztina
Ár: nem nagyon lehet kapni ezt a kiadást, az enyém 1600 Ft-ba került a Bookline antikban

3 megjegyzés:

  1. Ó, ezt nekem is el kell majd olvasnom. Kicsi koromba nagyon szerettem ezt a történetet, de csak magnó kazettán hallgattam, meg filmen láttam. Filmen volt neki egy "folytatása" is ahol a főhős már öreg és árvaházat üzemeltet a házban, azt is szerettem. De az eredetei könyv változathoz sosem jutottam el, nem is tudom miért, pedig meg is van szerintem valamilyen ősrégi zsebkiadásban. Majd egyszer...

    VálaszTörlés
  2. De szerettem ezt a könyvet 12-13 évesen :) Azóta eltelt már 15 év (jéjzusmária mennyire sok ezt így leírni) Kicsit megkopott már az olvasás élménye, azt hiszem nekem is elő kell vennem majd újra. Jó hogy írtál róla! Haza is megyek érte jövő héten.

    VálaszTörlés
  3. Catriana: oké.:) Nekem anno kimaradt a film.

    zakkant: öregszünk.:D
    Remélem, tetszeni fog. Én A szél árnyékát olvasom újra, és annyira örülök, hogy bizonyos könyvekből még nem öregedtem ki, és remélhetőleg nem is fogok.
    Jean Webster könyveit is ajánlom (ha már olvastad, bocsi), azok is bájosak, főleg a Nyakigláb Apó.

    VálaszTörlés