2014. április 6., vasárnap

Holmi szappanokról

Hét év alatt egyszer sem írtam külön a szépségápolásnak szentelt postot, és ezután sem lesz gyakori. Most csak azért írok ebben a témában, mert kedvem támadt hozzá, tehát, aki nem kompatibilis az ügyben, borzadva fordítsa el a fejét, egyébként is el tudom képzelni, a fekete ruhás és a bizsus postok mennyire szétnyiszálták az idegeit.:) Ezek a szösszenetek nagyon nem illenek bele egy könyvesblog tematikájába, de, bár lenne miről írnom, csak ezért nem fogok újra személyes blogot írni, szegény Baboskendő is csak áll, pedig ott is volna miről hadoválnom, csak a könyvekről gyakorlottabban locsogok.

(Gondolom, a hosszas bevezetőből is látszik, hogy nagyon csacsoghatnékom van. Az utóbbi időben halmozottan kitört rajtam a mizantrópia, az antiszocialitás, a hajat égnek meresztő idegeskedés és ezen nyavalyák mellékhatásai, és ilyenkor mindenkinek jobb, ha csendben maradok.)

A női átlaghoz képest állati kevés kozmetikumot és szépségápolási terméket használok, mert hiperérzékeny bőröm van, sikerült már kipöttyösödnöm Palmolive tusfürdőtől, kicsit lejárt Nivea testápolótól. Másrészt, utálom, ha kencés vagyok és ragadok, harmadrészt a minőségibb termékeknek igen borsos ára van, én pedig fukar disznó vagyok, emellett semmi garancia nincs arra, hogy az adott cucc a javamra válik. Igen, tudom, hogy pl. a Vaterán el lehet passzolni az ilyesmit, de a teljes árat nem kapom vissza. Az egyetlen kivétel az Eucerin naptej, mert ez az egyetlen napvédő, ami megakadályozza, hogy kijöjjön a napallergiám.
Most már tényleg a szappanok jönnek, ígérem. Heloise kartársnő kb. egy éve linkelte be nekem a Borzaszappan meskás boltját a sheavaj miatt. Ha ő nincs, valószínűleg sose rendelek tőlük, mert a Meskán is kétévente ha egyszer előfordulok. Mivel most nem a sheavaj a lényeg, csak pár szóban írok róla; a szőrtelenítés miatt extra száraz lábamra a legjobb gyógyír, a többi részemnek túl nehéz a rendszeres használathoz. Az állaga a nevéhez méltóan vajszerű, nehezebb kenni, mint egy szimpla kenőcsöt, de a kezem melegétől megolvad annyira, hogy egyenletesen elterüljön. Ja, és ez az egyetlen krém, amitől nem csíp és viszket a bőr a lábamon, rögtön szőrtelenítés után is felvihetem rá.
Nemrég eszembe jutott, hogy a Mannaszappan után a Borza szappanjait is kipróbálhatom, ha azok már elfogytak. Némi töprengés után a mézes-csokis-narancsos, a teafaolajas és a kamillás szappan mellett döntöttem, és még hozzácsaptam egy dezodort is, mert ha lúd, legyen kövér.
Egyelőre csak az első kettőt próbáltam ki. A mézes-csokis-narancsos szappannak nagyon diszkrét illata van, én inkább csak szappanszagot érzek a vele való zuhanyozás után, de legalább nem fognak rajokban követni a bogarak. Tudom, hogy a szappanok eleve szárítják a bőrt, de a Mannák után se lett szárazabb a bőröm (sőt), úgyhogy ettől a hatástól annyira nem tartok. Ráadásul ez elvileg a száraz, érzékeny bőrre is ajánlott.
Ma leteszteltem a teafaolajas szappant is - mégpedig merész módon a hajamon. Legutóbb Nizoralt használtam, mert valami oknál fogva erősen korpásodott a fejbőröm, de a sampon hatékonynak tűnt. Ám nem akarok állandóan gyógysampont használni, ezért rendeltem meg ezt a szappant, amiben extra szűz olívaolaj, kókuszvaj, ricinusolaj, csalán-és körömvirágkivonat, valamint teafa illóolaj van. Nem szeretek sokáig vacakolni a hajmosással - részben ezért imádom a rövid hajat -, úgyhogy nagyon megkönnyebbültem, amikor a szappan nekiállt bulizni a víz hatására, és jobban habzott, mint a normál samponom, még a csempére is jutott belőle. Nos, egyelőre semmi bajom, a hajam nem büdös, nem ragad, a fejbőröm nem viszket, nem korpás. Majd meglátjuk, meddig tart a hatása, eddig elégedett vagyok vele. Ezzel zuhanyoztam és mostam arcot is, ami szokás szerint kicsit feszül (de nálam ez a szimpla arcmosásnál is játszik), de más problémám nincs.
A kamillás szappant jóval később fogom tesztelni, mert nem használok egyszerre négy szappant (még a fehér agyagos mannából van valamennyi), majd ezt a postot kiegészítem a vele való élménnyel.

A dezodor majdnem kimaradt! Tartottam ettől a terméktől, mert mi van, ha foltot hagy a ruhán, nem szívódik fel, nem használ, de eddig szuper. Könnyű, krémes állaga van, és isteni süti illata, imádom szagolgatni.:)

Összességében elégedett vagyok a Borzaszappan termékeivel, remélem, a viszonyunk tartós marad.

Update: űű, nem hiszitek el, mi történt! Miután megmostam az arcom a teafaolajos szappannal, kicsit feszült, és láttam, hogy a szemöldököm tájéka hámlik, gondoltam, fantasztikus, estére kenhetem be hidratálókrémmel. De nem volt rá szükség! Nem tudom, mennyi idő telhetett el, de a szárazság eltűnt, és olyan... normálisnak tűnt az arcbőröm. Egyenletesnek. Persze a bőrhibák nem tűntek el, de a tükörbe nézve egy egészségesebbnek tűnő fejet láttam, nem száraz, nem túl zsíros, nincs viszketés, hámlás, semmi nyavalya. Annyira megkönnyebbültem, hogy végre valami nem okoz csalódást. És a hatás ma reggelre se tűnt el, a tegnap esti, pici zsíros érzés eltűnt. És még a hajam is okés, pedig, ha este mosok hajat, másnap reggel általában viszket a fejbőröm, de most semmi. Váááváávááá!:))


9 megjegyzés:

  1. Háhá, én imádom ezt a témát. Egyébként nem vagy egyedül, én is a szokásosnál kevesebb kozmetikumot használok. De én azért, mert az arcbőröm zsíros, még most is, pedig már öreg vagyok, de ez van. A másik oka, hogy nem hiszek ezekben a kencékben, illetve félek, hogy felborítják a bőr saját háztartását, főleg a vízháztartást. A belülről való táplálásban és hidratálásban, sportban hiszek. Persze nekem is vannak száraz részeim, a kezem pl. katasztrófa. Bár most tavasszal már jobb. Erre most vettem azért jojobaolajat, egyelőre jó, sőt , nagyon tetszik, hogy egyáltalán nem hagy zsíros érzetet maga után és állítólag olyan az összetétele, mint az emberi faggyúé.
    Szappan: fürdésre évek óta csak szappant használok, engem nem igazán szárítanak. Próbálok natúr szappanokat használni. Most vettem egy isteni illatút gesztiék boltjában: PurPur Paprika :) Én életemben nem szagoltam paprikavirág illatú semmit, de ez nagyon finom. Remélem fürdésre is jó lesz.

    VálaszTörlés
  2. Imádom a könyves posztjaidat is, de most külön virul a lelkem ettől :)
    Nagyon guszták ezek a szappanok :) Most még egy évre elegendő van itthon nekem különféle márkákból, a mannából meg kezdek kiábrándulni (nem feltétlen a szappanokból, hanem az árazásból meg a marketingjükből), inkább a jövőben a kisebb szappangyártókat fogom szerintem támogatni.
    Most már szereznem kell egy shea vajat :)
    Palmolive-tól meg Niveától nem akkora csoda, hogy problémáid voltak, az érzékeny bőrödnek hosszú távon is biztos jót tesznek majd ezek a natúr cuccok.

    VálaszTörlés
  3. szeee: én a kezem gyakorlatilag minden este bekenem (azért este, mert akkor nem kell várnom a plafonra meredve, míg megszáradok), mert hiú vagyok rá. És mert az is szárad, már a mosogatás elég neki. Ja, és hihetetlen, de bőrkeményedéseim vannak, pedig nem fizikai munkás vagyok.
    Fú, én annyira nem foglalkozom ezzel a témával, csak amolyan önző módon, vagyis hogy nekem jó legyen. Az egyik barátnőm készített nekem egy totál natúr hidratálókrémet (némi citrom illóolajjal), és nem hiszem el, hogy működik. Habkönnyű, azonnal felszívódik, nincs maszkhatás, tehát minden ígéret, amivel a krémeket reklámozzák. Ezért próbálom a vegyszereket kiiktatni.
    Az arcbőröm katasztrofális, kb. a sport az utolsó reményem, meg a szauna. A pasim azt mondja, hogy tisztítja a bőrt, remélem, tényleg segít egy kicsit.
    De cuki neve van.:)) Majd megnézem, mi ez. Meg a jojobaolajat is.

    katacita: végig te jártál az eszemben.:)
    Nekem magukkal a mannaszappanokkal nincs problémám, a marketing taszít egyedül, de el kell ismerni, hogy nagyon jól ki van találva. Az ára nekem túl borsos, pláne, hogy az átvételért is fizetni kell.
    A szimpla Nivea krémmel nincs bajom, otthon és Pesten is van egy tégellyel, de állandó használatra unja a bőröm. A pasim testápolója már lejárt volt, neki semmi baja nem lett tőle, szal a szavatosság miatt pöttyösödhettem. De a Nivea arckrém már nem oké, maszkhatása lesz, brrr. A Dove engem kifejezetten szárít. A Balea sminklemosó teje marta az arcom és a szemem, tehát a hagyományos márkák egy része nem jön be, kész, kénytelen vagyok másfelé nézegetni.
    Hát, remélem, hogy segíteni fognak... azért is olvasom figyelemmel a beauty postjaidat, mert amellett, hogy jók, próbálok magamnak cuccokat vadászni.:)

    VálaszTörlés
  4. Én nem régóta próbálkozom a mannákkal. A szappanok, krémek jók, se a hajamra nem. Szóval még keresem az alternatív haj megoldást. Nagyon érdekel majd a további tapasztalatod a dezodorról. :)

    VálaszTörlés
  5. Melyik mannát próbáltad ki? Én az elefántcsont és a tündérkert szappant.
    A hajamra nem próbáltam őket, mert esetleges jótékony hatásként írják, és a fenének van kedve még ecettel is szórakozni.:)
    Majd írok a dezodorról, ha van változás. Majd edzeni is megyek vele, bár akkor úgyis mindenütt izzadok, és mivel mindenki más is, nem ciki.:D Mondjuk nálam nem olyan vészes, még a száz fokos szaunában is tovább kell ülnöm az átlagnál, míg megindul a folyamat.

    VálaszTörlés
  6. Am: nem tudom mi a baja az arcbőrödnek konkrétan, de próbáltad már a tejet kiiktatni? Ez sok mindenkinek segít. Illetve nekem még a cink is segített, bár nagy problémáim nem voltak, de láthatóan szebb lett tőle.

    VálaszTörlés
  7. Á és erről jut eszembe, hogy elfelejtettem neked krémet kutyulni... szólj rám légyszi telefonon :)) Csinálok. Meg a naptejet is intézem :)

    VálaszTörlés
  8. Nem iszom tejet.:) Nem szeretem.

    VálaszTörlés
  9. thymiherba: köszönöm.:)) Oké, rád szólok!

    VálaszTörlés