2015. január 15., csütörtök

Na, akkor gondolkodjunk...

(Régi post)

"Ha egy orvos a bűn útjára lép, király lesz a gyilkosok között."

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Értékelés: 4.7 tányérka az 5-ből
Kedvenc karakter: Holmes, naná

Sherlock Holmes híres londoni nyomozó, akihez a leghajmeresztőbb esetekkel fordulnak a kétségbeesett emberek, akik sokszor úgy érzik, számukra nincs menekvés. Holmes viszont a szívélyes meghallgatás után nem esik pánikba, hanem elgondolkodva hátradől kedvenc karosszékében, szájába veszi valamelyik pipáját, és némi gondolkodás után megtalálja a titok nyitját.

Régi hiányosságaim egyikét pótoltam, miközben a Baker Street-i lakásban ücsörögtem Watsonékkal, a jó doktorral totál hülyének éreztük magunkat, amiért kukkot sem értettünk az aktuális esetből, de az idő előrehaladtával egyre okosabb lettünk, bár a deduktív képességeink valószínűleg sohasem fognak olyan fokra emelkedni, mint a zseniális detektívé, aki vadászkutyaként lohol a nyomok nyomában.

Eredetileg nem is hiánypótlás végett kezdtem neki a könyv olvasásának, hanem az Oxford Bookworms könnyített Sherlock Holmes-kiadványán nyámmogtam, és kíváncsi lettem, milyenek a történetek teljes egészükben, minden apró részlettel körítve. Agatha Christie-vel ellentétben itt sikerült szert tennem némi sikerélményre, de csak néhány részletet sikerült kibogoznom, nem pedig a teljes bűntényt. Kedvencem A pettyes pánt, A Vérbükkös tanya és Az öt narancsmag volt, az első azért, mert annyira elképesztőnek találtam a megoldást, a Vérbükkös az enyhe gótikus beütéséért, Az öt narancsmag pedig a témája miatt.

Elképesztő fazon ez a Holmes, tuti, hogy van egy plusz agya, mert nem elég, hogy olyannyira képes figyelni a részletekre, mint tíz nő együttvéve, és ezekből bámulatos következtetéseket von le, hanem elképesztő lexikális tudással is rendelkezik, mestere az álcázásnak, a taktikázásnak, ja, és még vegyi kísérleteket is folytat, azonkívül tehetséges zenész. Tipikusan olyan zseni, aki a testi egészségét alárendeli a géniuszának, mint a párizsi Operaház fantomja [Susan Kay könyvéből kiindulva].

Nagyon élveztem a nyomozást és az agytornát, csak muszáj szünetet tartanom a történetek között, mert a hasonló vonások miatt könnyen elmegy tőlük a kedvem, így egy időre magára hagyom Holmest és Dr. Watsont, aki egyébként a rejtélyek narrátora. Mondtam én, hogy kezdenek ismét teret hódítani nálam a krimik, remélhetőleg majd betámadom Maigret-t, a skandinávokat, Miss Marple-t és azokat, akiket még illene ismerni (tanácsadást szívesen fogadok). Ja, Poe-tól is szeretném elolvasni A Morgue utcai kettős gyilkosságot többek között, és nem bírtam magammal, megrendeltem A sátán kutyáját, mert annyira bezsongtam a fülszövegétől.


Eredeti cím: The Adventures of Sherlock Holmes
Sorozat: Sherlock Holmes 1.
Kiadó: Ifjúsági Lap-és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás éve: 1987
Fordította: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella
Ár: kb. 1500 Ft-tól elérhető az antikváriumokban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése