2018. október 20., szombat

Kész a Várólistacsökkentés

Update: október 20-a óta egy könyvvel bővült az elolvasottak száma, a Tizenegyes állomással... nos, tudtam volna nélküle élni.


Jonathan Franzen: Diszkomfortzóna Henry James: A csavar fordul egyet William Faulkner: Megszületik augusztusban Carol Shields: Norah, gyere haza! Kazuo Ishiguro: Napok romjai
Gabriel García Márquez: Tizenkét vándor novella Jelena Csizsova: NÅ‘k férfi nélkül Paul Auster: Láthatatlan William Somerset Maugham: Karácsony Párizsban China Miéville: Konzulváros
Virginia Woolf: Egy jó házból való angol úrilány Joyce Carol Oates: Pikk Bubi Leena Krohn: Hotel Sapiens Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás

Szeptemberben hivatalosan befejeztem a Várólistacsökkentést, elolvastam 12 könyvet a megadott listáról, azóta a tizenharmadik is lecsúszott a Hotel Sapiens személyében. Szeretnék mazsolázni a maradékból is, de úgyis a kedvem dönti el, hogy sikerül-e még valamelyiket sorra keríteni.
A felhozatal elég eklektikus, van köztük non-fiction, esszé, klasszikus regény, sci-fi, posztmodern, novellák - sajnos a tetszési index is hektikusan alakult. Régen sokkal magasabb volt a jó könyvek aránya, nem tudom, minek köszönhető az utóbbi egy-két év romló tendenciája.

Alapvetően három csoportba tudom osztani a könyveket:

1. Amelyek tetszettek:

  • Carol Shields: Norah, gyere haza! - Sokáig halogattam az olvasását, a beszerzése (molyos csere) is amolyan "oké, legyen" alapon történt, és milyen jól tettem! Abszolút komfortos női regény, mondanivalóval, tartalommal, nem gagyi tálalásban.
  • Kazuo Ishiguro: Napok romjai - annyira élő-lélegző a nyelvezete és a főszereplő, hogy rögtön magába szippantott. Annyira angol, hogy mellette egy élő nemes is imposztornak tűnik.
  • Gabriel García Márquez: Tizenkét vándor novella - az utóbbi időben sikerült pár kevésbé jó Márquezt (Baljós óra, A bölömbikák éjszakája, A szerelemről és más démonokról) olvasnom, már kezdtem belenyugodni, hogy ennyi volt a szerzővel való kapcsolatom, de ez a szép kis novelláskötet kellemesen meglepett.
  • Paul Auster: Láthatatlan - már annyit áradoztam róla, hogy én szégyellem.
  • Virginia Woolf: Egy jó házból való angol úrilány - ha nem rakom bele a VCs-be, ki tudja, hány év múlva veszem rá magam. Mostanában nagyon nem vagyok az olvasási kapacitásom csúcsán, féltem attól, hogy semmit nem fogok fel belőle, de keményen arcul csapott a felismerés, hogy Virginia... állati vicces, jó érzés volt egyes szám első személyben róla, a családjáról olvasni.


2. Amelyekkel elvoltam, de nem döntötték ki a ház oldalát:

  • Henry James: A csavar fordul egyet - pedig emlékszem, hogy néha téptem a hajam a főszereplőtől, bár legszívesebben őt kopasztottam volna. Ennek ellenére úgy maradt meg bennem, hogy vannak értékei, csak türelem kell hozzá. (Azaz: soha az életben nem olvasom újra.)
  • William Somerset Maugham: Karácsony Párizsban - abszolút kellemes, túlzott agymunkát nem igénylő, szórakoztatóan szépirodalmi történet, de, ha kimarad az életemből, nem vesztek sokat.
  • China Miéville: Konzulváros - valószínűleg velem van a baj, de egyáltalán nem ragadott magával. A világ lenyűgözött, de az egészből valahogy hiányzott az érzelem, a szenvedély, ami rávesz, hogy leragadó szempillákkal is ragaszkodjam az olvasáshoz.
  • Leena Krohn: Hotel Sapiens - az írónőnek nagyon egyedi a látásmódja, ezt az Angyaltrombita óta tudom, és most se hazudtolta meg magát. Sajnos elég mostohán bántam ezzel a kis könyvvel, egyszer már belekezdtem, de visszatettem a polcra, és most is pár oldalt jutott egy-egy napra. Habár nem igazán tudtam kontextusba helyezni... elvoltam vele, na.
  • Jonathan Franzen: Diszkomfortzóna - ez a kötet megadta a kegyelemdöfést az Isteni Jonathannal (by Ilweran, kapok én még ezért a buszon:D) való kapcsolatomnak. Ugyanaz az érzés fogott el, mint a regényeinél: jó-jó, de elsiklik a lehetséges metszéspontunk mellett.
  • Emily St John Mandel: Tizenegyes állomás - nem rossz ez, csak nekem kicsit sótlan volt; költőinek nem elég költői, a szálak szépen összeérnek, de az izgalom nem vág a földhöz.


3. Amelyek kifejezetten nem tetszettek:

  • William Faulkner: Megszületik augusztusban - úristen, nesze neked wellness-olvasmány! Értékelem a nyelvezetét, de a szereplők viselkedésétől agybajt kaptam.
  • Jelena Csizsova: Nők férfi nélkül - ahogy ennél a könyvnél is; az öreglányokkal úgy-ahogy elvoltam - a valóságban egy hétig se bírnék egy levegőt szívni velük -, de Antonyina vidéki libás, önsorsrontó naivitásától azt a bizonyos falat kapartam. Maga a történet elég töredezett és rengeteg jobb, érzékletesebb könyvet írtak az Orosz Nők Szenvedéséről.
  • Joyce Carol Oates: Pikk Bubi - ha nem szerepel a borítón a szerző neve, soha nem mondtam volna meg, hogy Oates írta ezt az izét. Zs kategóriás, felejthető tisztelgés King előtt, hiába van benne fantázia, banálisan lapos és összecsapott az egész.

6 megjegyzés:

  1. Ünnepélyesen megfogadom hogy nem hozom szóba a buszon az isteni Jonathant :D

    Tök ügyes vagy hogy kész a VCS!!! Én most olvasom a tizediket róla, simán meglehet a maradék kettő, szépséghiba hogy (már megint) csupa féltégla maradt hátra :P Jövőre is játszol? Én most úgy vagyok vele, hogy tuti ez az utolsó év, de jó párszor így voltam vele, aztán mindig elcsábultam. De most jobban esne a totális spontaneitás ;)

    Jót nevettem a nesze neked welness-olvasmányon :D Jövő héten megyünk, jó előre bekészítettem erre az időszakra A vak bérgyilkost, remélem, passzolni fog...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan, nekem tetszik az a tisztelet, ahogy kiejted a nevét és az epiteton ornanst.:))
      :DD Mi az a két féltégla (lusta vagyok megnézni)? Még simán beleférhetnek.
      Aha, szerintem igen. Más kihívásra évek óta nem jelentkeztem, ezzel az eggyel elvagyok.

      Szerintem igen. Leköt, élvezni fogod, de nem annyira megerőltető, hogy bezavarjon a melegvíz zubogása.

      Törlés
    2. 15 volt a listámon, szóval az alábbiakból választhatok:
      - The Night Manager
      - Más dalok
      - A nő 1000 fokon
      - A történész
      - Abban a házban
      Egyik se kicsi :D

      Törlés
    3. Abban a Házban, Abban a Házban!! Annyira király az a könyv!
      Ezen kívül csak A történészt olvastam, hát, már nemigen lenne hozzá türelmem, de el lehet nyámmogni rajta.

      Törlés
    4. :D okkké :D
      Meglátom, mennyire lesz kedvem megint hardcore szépirodalomhoz ;)

      Törlés
  2. Gratulálok, tervszerűen csináltad! :)) Hmm, érdekes, hogy milyen elosztásban lettek kiemelkedők/elmennek/nem jók. De szerintem nem is lehet következtetéseket levonni, annyira össze-vissza állítgatjuk ugye össze a listát. :) Én le vagyok maradva, de nem zavar. Már alig várom, hogy összerakjam a következő évit. :D

    VálaszTörlés