2012. november 6., kedd

A becsület alkonya

"Richie Colgan állítása szerint az ősei Nigériából származnak, de efelől vannak kétségeim. Olyan érzéke van a bosszúhoz, hogy meg mernék rá esküdni, félig szicíliai.
 Reggel hétkor azzal ébresztett, hogy hógolyókat dobált az ablakomnak, amíg a hang be nem szivárgott az álmaimba, hogy kirántson francia vidéki andalgásomból Emmanuelle Beart-ral, és egy sáros lövészárokba vessen, ahol az ellenség megmagyarázhatatlan módon grépfruitokkal bombázott minket.
 Felültem az ágyamban, és egy nagy nedves hókupacot láttam az ablakomra placcsanni. Először megörültem, hogy nem grépfruit, aztán kitisztult a fejem, odasétáltam, és megláttam az odalent álló Richie-t.
A nyomorult rohadék integetett nekem."


Dennis Lehane: Megszentelt életek
Értékelés: 4.78 lihegős hang az 5-ből
Kedvenc karakter: Angie, Kenzie


Patrick Kenzie és Angie Gennaro, túl egy lelkileg is hatalmas traumát okozó nyomozáson, egy időre bezárja a bazárt. Illetve csak be szeretnék, mert Trevor Stone, a haldokló milliárdos elraboltatja őket. Azt akarja, hogy találják meg eltűnt lányát, mielőtt ő meghal. Kenzie-ék vállalják az ügyet, elsősorban a csapásokat méltósággal viselő ember tartása miatt. Aztán kiderül, hogy semmi nem az, aminek látszik... és hogy a kapanyél milyen hasznos dolog tud lenni.

Nagyon szeretem Lehane regényeit - ezt minden alkalommal elmondom -, és úgy tartalékolom az olvasatlan írásait, mint egy ínséges időkre készülő erdei állat. És ezek tényleg ínséges idők, idén nem jelenik meg a szerzőtől semmi, hüpp, ezért úgy döntöttem, ezt a regényét kerítem sorra, és mert akkor erre volt szükségem. Kabátkönyvek ennek a sorozatnak a részei, pedig abszolút nem kedves dolgok szerepelnek bennük, de mindig jólesik olvasni, pláne, ha Kenzie vicces kedvében van.

Ahogy a fenti idézet illusztrálja, ez most se történt másként. Ráadásul olvasnak is! Angie A szolgálólány meséjét, Jay Becker polcán számos könyv sorakozik, ha jól emlékszem, Márquez, Cortázar, Neruda és társaik, de szóba kerül Toni Morrison és Isabel Allende is, mennyi finomság, bár a Fantomast sose fogom tudni kiheverni, bocsánat, kedves Julio.

A történetben minden passzolt, Lehane tehetsége működött, ennek ellenére úgy érzem, ez a könyve kicsit gyengébb, mint a Sötétség, fogd meg a kezem vagy a Hideg nyomon. És igen, ennyit írok róla, mert nagyon sok a hasonlóság közte és a sorozat többi kötete között, mondhatni, egy kaptafára íródtak. És nekem ez a kaptafa nagyon tetszik, csak éppen nem tudok róla már mit összeirkálni.

Ui.: már csak a Titokzatos folyó van hátra. Hüpp ismét.


Eredeti cím: Sacred
Sorozat: Kenzie-Gennaro 3.
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2010
Fordította: Huszár András
Ár: 2680 Ft
Az író honlapja





4 megjegyzés:

  1. Én is úgy vagyok vele, hogy tartalékolok. Még csak kettőt olvastam el (Sötétség fogd meg a kezem, és recibe ezt), de Lehane stílusa annyira zseniális, hogy wáwáwáwáwáwwá!

    VálaszTörlés
  2. Az első részt olcsón lehet kapni a Könyvudvarban (még mindig, szerencsére) :) A negyedik meg zseniális, főleg a Sötétség...-re hasonlít.

    VálaszTörlés
  3. Meg van az összes szerencsére :) Még a Hideg nyomon-t is megvettem, egy nagy Agave akcióban, úgyhogy még vannak tartalékok! \o/

    VálaszTörlés