2013. október 25., péntek

Kész a várólistacsökkentés

Október 20-án befejeztem az Utas és holdvilágot, a tizenkettedik, várólistacsökkentésben résztvevő könyvemet. Tavaly nem játszottam, de emlékszem 2011-re, amikor az utolsó öt könyvet szinte versenyfutásban olvastam el, ezért kicsit büszke vagyok magamra, amiért idén ilyen jó időt hoztam. Azért szeretem ezt a kihívást, mert a tág határidejével rávesz, hogy a várólistámon régóta nyifogó könyveket - ezeket szoktam beválogatni a játékba - olvassam el, amelyekre mind kíváncsi vagyok, ám szerencsétlen módon mindig elébük tolakszik valami.
Bár hivatalosan végeztem - sőt, közben befejeztem a tizenharmadikat, a Drága Tess!-t, csak még nem írtam róla -, kis tételben még folytatom a játékot, ugyanis magamban elhatároztam, hogy mind a 24 könyvet megpróbálom elolvasni, de ha a másik fele nem sikerül, nem dőlök a kardomba.

Ezeket olvastam:
Grigorij Rjazsszkij: Példaértékű ház William Somerset Maugham: Az ördög sarkantyúja Ingo Schulze: Adam és Evelyn Truman Capote: Mozart és a kaméleonok Angela Carter: A kínkamra és más történetek
Szerb Antal: Utas és holdvilág Rosamund Lupton: Drága Tess! Molnár Ferenc: Liliom / Az üvegcipő / Játék a kastélyban Alkyoni Papadaki: A Hold színe Thomas Wharton: Szalamandra
Elizabeth Kostova: Hattyútolvajok Niccolò Ammaniti: Én nem félek Isabel Allende: Kísértetház

Egyedül Az ördög sarkantyúja volt csalódás, voltak benne jó részek, de alapvetően nem hagyott maga után jó emlékeket. A Példaértékű ház iszonyat megnyúzós volt, abszolút falhozvágós könyv, az Én nem félek szintén, de ez sunyi, mert a végén csap pofán. Az Adam és Evelyn kicsit sántít, mert tök jól indult és a végére lett teljesen más, olyasmi, ami nekem annyira nem jön be. A Mozart és a kaméleonok totális szerelem, A kínkamra, az Utas és holdvilág, a Liliom / Az üvegcipő / Játék a kastélyban és a Hattyútolvajok szintén, tehát simán megérte ismét benevezni erre a játékra.:) De a Drága Tess! is jó volt, izgi kis krimi, A Hold színe a felütéstől eltérően egyáltalán nem aranyos kis könyv, a Szalamandra állati fura, sztem kellene némi teológiai és filozófiai elmélyedés, hogy teljes egészében értékelni tudjam. A Kísértetház meg azért nem lett nagy szerelmem, mert a történelem nagyon előtérbe nyomta magát, olyan nyomasztó hangulattal, ami akkor nagyon érzékenyen érintett. De szuper könyv és szeretem.

Akik még hátravannak:
Békés Pál: Csikágó Neil Gaiman: A temető könyve Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe Patrick Rothfuss: A szél neve Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál
Simone de Beauvoir: Egy jóházból való úrilány emlékei Félix J. Palma: Az idő térképe Linn Ullmann: Mielőtt elalszol Murakami Haruki: Kafka a tengerparton Sian Rees: Úszó bordély
Ljudmila Ulickaja: Odaadó hívetek, Surik

Egyedül A szél nevétől és a Kafkától tartok, utóbbi... le se merem írni, mióta van a birtokomban. Mindkettő sokak által szeretett könyv, Murakami kultuszszerző, úgy be vagyok gazolva tőle, hogy szerintem még ő is kiröhögne. Ilyenkor az jut eszembe, milyen jó volt régen a noname olvasás, net, blog, moly nélkül, semmi nyomás nem volt rajtam. Titokban kellene elolvasni.
A Beauvoirtól is tartok egy kicsit, Linn Ullmann fájni fog, a Doriant meg max. utálni fogom.
Jaj, szegény Ulickaja kimaradt. Baromi régen olvastam tőle, ideje lenne folytatni.


18 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy! :) Gratu! (én még csak a hetedik könyvet olvasom :( ) A listáidról többet olvastam idén, vagy megvettem, hajrá-hajrá! :)

    VálaszTörlés
  2. Most kicsit azért irigyellek :D Tök ügyes vagy, én még mindig csak hatnál tartok, de muszáj belehúznom, állati ciki lenne harmadszor is elbukni...
    Olvass titokban, ne jelöld be molyon, úgy nem lesz elvárás ;)

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok! :)))

    Nekem még hátra van kettő. A Ghosthunter, és a Beszélnünk kell Kevinről - utóbbitól én is be vagyok gazolva /de régen olvastam leírva ezt a szót/ de végigküzdöm magam még novemberben és nem a karácsonyfa alatt kell olvassak 0-24 mint tavaly. még a szilveszteri buliba is vittem a könyvemet tavaly, annyira el volt csúszva. igaz meglett, de nem sokon múlt. Viszont az Úgysem ismered-et miattad tettem a várólistára (nálad olvastam róla, és ugye meg is vettük anno közösen asszem valami akcióban ezer éve volt már) de nagyon tetszett, szóval köszi. Csak már jussak oda, hogy írok is róla!

    VálaszTörlés
  4. Theodora: köszi.:) Ó, a hét már több, mint a fele, simán meglesz év végéig.

    Ilweran: hát, ez legyen a legnagyobb bajod életedben.:) December végéig még simán elolvasol hat könyvet, de ha nem sikerül, nabumm, nem fog leszakadni az ég.:)
    Tényleg, lehet, hogy ezt fogom csinálni, köszi.

    zakkant: tök ügyes vagy.:)) Hú, a Kevin jó, de nagyon fog ütni a végén. Az eleje kicsit fárasztó, de nagyon érdekes könyv.
    Öö, az Úgysem ismered-et én még nem olvastam, de örülök, hogy neked tetszett. Hehe, én azóta se olvastam el?$
    Hajrá!:))

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok! :) Idén végre végre végre nekem is sikerült! Én olyan szerencsétlen voltam eddig, hogy beneveztem 2012-ben és 2011-ben is, de egyszer sem sikerült. nagyon elszámoltam magam, meg nem volt kedvem azokhoz a könyvekhez, és 11-ben pl csak kettőt olvastam el közülük, igaz, azok már egy évtizede voltak várólistásak :D (tényleg!)
    Most 3-at vagy 4-et az alter listáról választottam, de még nekem is van időm, és lehetőség szerint szeretnék még párat olvasni a maradékből is - ja, meg valami hasonló posztot csinálni belőle :)))
    Hajrá a többivel! :) vannak már tervek a köv. évire?

    VálaszTörlés
  6. Ügyes vagy!:))
    Én is vegyesen olvastam, érdekes, az alterről még többet, mint a főlistáról:D
    Aha, már írtam egy listát, hogy kb. miket szeretnék, de lehet, hogy még módosul. Az is 24-es, habár nem biztos, hogy a fenti 11 sikerül.
    És most vettem észre, hogy valakit sikeresen kihagytam...
    Neked van listád jövő évre?

    VálaszTörlés
  7. Hát, bár ez lenne :D
    Nem is ezzel a hattal van baj, hanem a melléjük bekért recikkel (nemmeremleírnimennyi)... De erős leszek, megcsinálom. Szerencsére egy kivétellel a hátralévő könyvek most is érdekelnek, így azért nem olyan nehéz :)
    Pfff, ti már a jövő éven gondolkodtok? Nahát :D

    VálaszTörlés
  8. Igen, a friss könyvek, főleg a recik nagyon le tudják nyomni a VCs listát.:) Már sokkal kevesebb recit kérek a tavalyhoz meg azelőtthöz képest, ha kevesebb van, nincs rajtam nyomás és még vmi írásfélét is tudok művelni.
    Aha.:)) Sőt, az jutott eszembe, hogy lassan meg lehetne csinálni, ezeken kívül miket szeretnék jövőre elolvasni és venni.

    VálaszTörlés
  9. Rossz hatással vagytok rám :) Tegnap méláztam a könyvespolc előtt, és pikk-pakk összeszedtem 24 könyvet ami mehet a játékba :) Így viszont muszáj teljesítenem az ideit, mert megfogadtam, hogy ha megint bedőlök, ez volt az utsó.
    Nehéz az élet, na :D

    VálaszTörlés
  10. Vúú, mik azok?:)
    Én úgy vagyok vele, hogy ha a pótadag nem sikerül, akkor tovább tolom jövőre.

    VálaszTörlés
  11. Nem mondom meeeg :)
    Várjuk ki az év végét ;)

    VálaszTörlés
  12. Alakulgat, de még attól is függ mik maradnak meg a mostani 24-ből, lehet hogy azok közül is újranevezek egy-kettőt. :)

    VálaszTörlés
  13. ilweran: vá, gonosz vagy.:))
    PuPilla: ezen én is gondolkoztam, még nekem is igencsak változni fog a lista.

    VálaszTörlés
  14. Gratulálok! Örülök, hogy sikerült és kiderült nem is olyan rossz ez :)

    VálaszTörlés
  15. Lobo: köszi. Nem, már tavalyelőtt se tartottam annak.

    VálaszTörlés
  16. Jó nagy spéttel, de: Gratula, nagyon ügyes vagy! :)

    (Amúgy megnéztem a Totemizált alapműveket [miccsoda cím! :))] is, mondd csak húgom, nem lett kicsit hosszú a lista? :)

    VálaszTörlés
  17. Köszi.:)
    Á, dehogy, eredetileg sokkal hosszabb volt. Ja, és ha nyugdíjaskoromra jutok el odáig, az se baj.:D Ha polcra raktam volna, nyomasztana, de így nem.

    VálaszTörlés
  18. Oké, te tudod - nekem ez már riasztó mennyiség lenne :))

    VálaszTörlés