2014. január 11., szombat

A világ vége

"A fejem túl kicsi volt a Kinthez."

Emma Donoghue: A szoba

Állati nehéz spoiler nélkül írni erről a könyvről, szóval ez egy rövid iromány lesz.
Az ötéves Jack a Szobában él édesanyjával. A Szoba egy tizenkét négyzetméteres szerszámoskamra [ha jól emlékszem], parafa lapokkal, dróttal, számkódos ajtóval és törhetetlen tetőablakkal felszerelt börtön, de Jack számára ez az otthon - és a világ. Soha nem lélegzett be friss levegőt, virágillatot, nem tudja, mi az eper, a Tévében látott emberekről és dolgokról pedig azt hiszi, nem igaziak.
A történet sajnos nemcsak Emma Donoghue képzeletének szüleménye, többször megtörtént az, ami Jack édesanyjával; tizenkilenc éves korában elrabolja egy akasztófára való egy elmebeteg férfi és fogva tartja, a menekülés gyakorlatilag lehetetlen. Ebbe a pokoli közegbe születik Jack, aki végigkalauzol minket a cselekményben.
Frászt kaptam ettől a könyvtől. Röhejes, milyen félrevezetőek az előítéleteim; Az akasztott rókák erdejéről azt hittem, depresszív, érfelvágós történet lesz, A szobáról pedig azt, hogy pörgős, agykikapcsoló bestseller, amiről nem kell gondolkodni. Hát, nem kell, de bőven van miről elmélkedni. Abban nem tévedtem, hogy pörgős, egy ponton olyan ideges lettem, hogy képtelen lettem volna mást csinálni, mint elolvasni az adott részt. Emma Donoghue-nak sikerült nálam elérnie azt, amit Gillian Flynn-nek nem. A Holtodiglan nem tudtam komolyan venni, ezt igen. Borzalmas, undorító ez a helyzet, és a későbbiekben is akadnak dühítő momentumok. Kis híján kitört rajtam a klausztrofóbia.
Nagyon becsülöm az anyát, amiért képes volt megőrizni a józan eszét és egy többé-kevésbé normális, élhető életet kialakítania magának és a gyerekének. Hátborzongató, hogy Jack számára a Szoba jelenti az otthont, ahol biztonságban és jól érzi magát - és ahonnan nem akar elmenni.

Kevés olyan könyv van, aminek kedvelem a kiskorú főszereplőjét és egyáltalán, a gyerekek sajátos látásmódját, de Jack ilyen. Okos kölyök, ha nagy lesz, fehér lóval ellátott királyfi lesz belőle. Már ötévesen is királyfi, de a ló sajnos nem fér be a Szobába.

Eredeti cím: Room
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2011
Fordította: Csonka Ágnes
Ár: 3000 Ft
Az írónő honlapja


4 megjegyzés:

  1. Hát nem egy könnyed bestselleres menet, tényleg. Én is imádtam, és a Jack nézőpont különösen aranyos volt, pedig általában engem is kiidegel bármely ötéves. :)
    Ennek hatására vettem meg a Stolen Life-ot Jaycee Dugardtól, aki egy ilyen eset túlélője, kíváncsi leszek.

    VálaszTörlés
  2. Majd nézem, mit írsz róla.:) Nekem ennyi elég volt a témából egyelőre.

    VálaszTörlés
  3. Egyelőre nekem is, még halasztgatom a másikat.

    VálaszTörlés
  4. és hihetetlen, de ott van a böte.
    http://hello90.444.hu/2014/01/14/szlengterkep/

    VálaszTörlés