2014. március 13., csütörtök

"Enyhén remegő nyugtalanság az idegvégződésekben."


Iselin C. Hermann: Expressz ajánlott!

Olyan ez a könyv, mintha a Gyógyír északi szélre távoli unokatestvére lenne - azért távoli, mert csupán a tárgyuk azonos; két ember, egy férfi és egy nő levelezése, melyben a kölcsönös érdeklődésnél jóval több bontakozik ki, a stílus viszont messzemenően különböző. Sokkal költőibb, eszményibb - és rokonáéval ellentétben enyhén sokkoló a vége, ami egészen új megvilágításba helyezi az érzelmeket és a levélváltást.
Mindig szerettem a levélregényeket. Sokan idegenkednek tőlük az elbeszélésmód "zártsága" miatt, pedig valójában ál-leveleket olvasunk, hiszen a valódi levelekhez képest sokkal részletesebbek, kevésbé kapkodóak. Szeretek kézzel írni, de mindig zavart, hogy - a billentyűzettel ellentétben - a formálódó betűk nehezebben érik utol a gondolataimat, és akkor még nem beszéltünk a botrányos írásképről. Ha eszembe jut a Veszedelmes viszonyok, máris sajogni kezd a kezem.
De térjünk vissza a levélformába öltöztetett regényekhez. A levélregények kiváltanak egy plusz, kicsit csiklandós érzést: az intimitást. Tudjuk, hogy az oda és vissza küldött leveleket egy személy, a regényíró követi el, mégis képes megadni azt az érzést, hogy két ember egymásnak vallott érzelmeibe nyerhetünk betekintést.
Jean Luc és Delphine érzései sokkal bensőségesebbek, mint Leóé és Emmié. Emmi sokszor harsány, már-már erőszakosan hisztis, Delphine sokkal nyugodtabb, vagy csak megtartja magának az idegőrlő gondolatait.:) Érdekes módon közös bennük a sürgetés, míg a két férfi szívesen ellubickol a vágyakozó levelezésben.
Veszélyes, ha levelek útján alakul(na) ki egy kapcsolat. Kezdetben van egy téma. Aztán az érdeklődés. Az óvatosság. A vágy. Innentől nem lehet sérülés megállítani a folyamatot - ennek egy formáját mutatja be a dán akrobata regénye. Nagyon rövid, szép, igazi - és fájdalmas.

[Ezt a könyvet Lobo 2014-es várólistacsökkentésére olvastam el.]

Eredeti cím: Prioritaire
Kiadó: Polar Könyvek
Kiadás éve: 2003
Fordította: Kertész Judit
Ár: 1600 Ft

5 megjegyzés:

  1. De örülök, hogy elolvastad, gondoltam, hogy tetszeni fog. :)

    VálaszTörlés
  2. Nimától kaptam ajándékba.:))

    VálaszTörlés
  3. Ó, volt még mellette egy Harag-várak és egy 100 történelmi tévhit. Majdnem elvágódtam.:)

    VálaszTörlés
  4. Ja tényleg, emlékszem is, amikor mondta :) :)

    VálaszTörlés