Szeee bejegyzése eszembe juttatta, hogy legalább a Babosra illene írnom a lekvárokról (de ide is kirakom), ugyanis az utóbbi pár hétben teljesen elkapott a lekvárfőző-láz.
Azt hiszem, az eperrel kezdődött. Megszállott eperfanatikus vagyok, ettem önnön magában, palacsintában, sütiben, spagettiben, fagyiban és fagyival, daraboltam forró csokiba és teába. A házban terjengő eperillatnál kevesebb finom illatot tudok elképzelni.:) Tavaly apám nagyon finom szilvalekvárt készített, valószínűleg ez adta az ötletet, hogy én is megpróbálkozzam a lekvárfőzéssel, és töredelmesen bevallom, hogy teljesen beleszerettem a műveletbe.
Szeretek a konyhában ügyködni, főleg, ha van rá időm és nemcsak hagyományos, jó zsíros kajákat kell előállítanom. Állati megnyugtató, úgy érzem magam, mint egy varázsló. Ahogy a festékkel és ecsettel előállított gyönyörű, lélegző képek magukkal ragadnak, úgy nyűgöz le, hogy cukorból, tojásból, lisztből meg ilyen uncsi dolgokból gasztronómiai orgazmust okozó ételek születnek.
A lekvározás nem ilyen mágikus folyamat, de ugyanilyen hipnotikus hatása van. Megtisztítom és kimagozom a gyümölcsöket, gumikesztyű nélkül. Hiú vagyok a kezemre, de ha nyakig vagyok lével összefröcskölve, nem zavar, a fán lévő fekete epertől úgy néztek ki az ujjaim, mintha ametisztlila hennába mártottam volna őket.
Találtam a spájzban - nálunk mindenféle dolgot lehet találni, jósgömb, függőágy, bakelitlemezek, szamovár, estélyi ruha és porcelánbaba is van - egy dögnehéz, óriási lábast, inkább lapos és széles, mintsem magas, az isten is lekvárfőzésre találta ki, nem ragad le a cucc az aljára, a füle nem melegszik át. Beleöntöm a megtisztított, megmosott gyümölcsöt, felengedem egy kevés vízzel, alacsony lángra rakom, és hadd szórakozzon magának. Nem állok mellette folyamatosan, miközben jövök-megyek, kavarok egyet rajta (külön fakanál tölti be ezt a pozíciót hosszú nyelű és lyukas a hasa), kicsit megrázom, ahogy annak idején anya a töltött káposztát. Kb. három kell neki, ami nekem belefér - kivéve, amikor este kilenckor álltam neki fahéjas-citromos-levendulás cukkinilekvárral babrálni -, csak némi cukrot teszek bele a végén, meg összetört fahéjrudat dobálok bele. Tudom, hogy van dzsemfix és elvileg annyira nem mű, de én szeretek ezzel vacakolni, szagolgatni, kavargatni, üvegekbe öntögetni és dunsztolni. Hát még címkézni.:) Szűrni se szoktam, mert a darabos lekvárok izgalmasabbak, sőt, a sárgabaracknak a héját se szedtem le.
Tegnap edzés előtt lekváros pirítóst fogyasztottam, az egyikre narancslekvár 2.0 került (az elsőt letagadom, cukorszirup lett, kellett nekem bonyolult recepttel szórakozni), a másikra Pacific baracklekvár. Az utóbbinak iszonyat cukros íze van (mivel 60%-a cukor, nem csoda). Korábban finomnak találtam, de a házival összevetve iszonyatos, brr. Nem hittem volna, hogy ekkora különbség lesz a kreálmányom és a bolti cucc között.
Szeretnék még meggy-őszibarack-és almalekvárt csinálni. A málnáról valószínűleg lemaradtam, mert még mindig drága, de sebaj, van helyette még egy üveg eper (télire tartogatom), cukkini, sárgabarack, ribizli és narancs.
Pfff, én évek óta kerülgetem a lekvárfőzést mint a forró (ööö...) lekvárt :) de túl lusta vagyok hozzá. Meg ha van friss gyümölcs, azt inkább megesszük, sajnálom megfőzni :) De most kedvet kaptam, ez a cukkini-cucc marha jól hangzik!
VálaszTörlésÉn a szottyadtabb dolgokat szoktam lekvárnak használni.:)
VálaszTörlésJaj, azt be is linkelem, elfelejtettem.
ügyi vagy! én vilmoskörtéset akarom majd még, azt hiszem.
VálaszTörlésakarok
VálaszTörlésszeee: köszi.:) Ha még a szezon vége előtt hazajutok, csinálok vörösboros meggyet is.:)
VálaszTörlésJaj, az is biztos finom...
Cukkinilekvár?? Oké, ebből egyszer kérek szépen majd kóstolót. :)
VálaszTörlésAha.:) Oké, viszek, ill. hozok. Citromíze van.:)
VálaszTörlésAkkor itt is elbüszkélkedek vele, hogy tegnap megfőztem életem első lekvárját :) Gyömbéres őszibarack lett és isteni finom :))) azt hiszem, engem is elkap a lekvárfőző-láz, tervezek még mindenfélét az őszre.
VálaszTörlésGratulálok!:)) Uhh, iszonyat jól hangzik. Hány üveggel lett, mennyi ideig tartott? Használtál dzsemfixiet?
VálaszTörlésIzgi háziasszonyi kérdések.:D
Azon röhögök, hogy lekvárt elvileg télire raktak el, erre mi még ősszel felzabáljuk az összeset.:DD Persze ez sarkított, de akkor is vicces.:)
Izgi hát :) Lusta háziasszony üzemmódban csináltam, dzsemfix-szel :D így kb egy óra alatt meglett és rém egyszerű volt, pláne mert Zoli pucolta + darabolta :) tíz db kicsi 2-3 decis üveg lett (direkt piciket rakunk el, mert "szóróajándék" lesz családnak ünnepekre, feltéve, ha marad).
VálaszTörlésHát én sem tudom elképzelni, hogy egész télen ott figyelnek a kamrapolcon :)))
Most tervben van még vörösboros szilva (szee meggyes receptje nyomán), meg fűszeres alma, vilmoskörte. Karácsonyra meg a terv a narancslekvár, de attól még fázom kicsit :)
És tegnap vettem díszítőpapírt meg szalagot úgyhogy most vár rám a kis üvegek csinosítása :)
Nagyon belejöttél.:)) Én már csináltam narancslekvárt (hogy mennyire utálok ennyi narancsot megnyúzni... bár a ribizlit nem lehet lekörözni türelemjátékban), simán fahéjjal, szerintem és v. szerint is jó lett.:)
VálaszTörlésAz üveget csinosítani a legjobb rész.:))