2017. május 23., kedd

A "csodálatos" bőrömről

Ezt a postot tegnap este kezdtem el írni, és örülök, hogy nem raktam ki azon melegében... lehet, hogy a fáradtan, önkontroll nélküli, kólával/teával felpörgetett állapotban írt bejegyzések régen is ennyire idegesítőek voltak, mint ennek az első változata?:P Mindegy, a ciki írások nagy részét elnyelte az internet fekete lyuka, nézzük inkább a post tárgyát, a "csodálatos" bőrömet - az idézőjel az irónia jele.

Rettenetesen hisztis arcbőröm van; kombinált, zsíros, mégis vízhiányos, ekcémára hajlamos, tág pórusokkal. Leírva ijesztően hangzik, a gyakorlatban max. annyit lát egy avatatlan szemlélő, hogy ennek a lánynak nincs bababőre, aminek a nagyon tudatos ápolás a kulcsa. Régen rosszabb volt a helyzet, sok mindent sikerült eltüntetni - egy példa, bár az arcomra ez hálistennek nem jellemző: szinte a vicc kategória, hogy a napallergiával a bőrgyógyász kréme nem bírt el, az Eucerin Nők Lapjában lévő hirdetésének köszönhetem, hogy nyugodtan sétálhatok a napon -, de a pórusaimat nem sikerült annyira összehúzni, hogy ne képződjenek komedók. Akinek problémás a bőre, biztosan ismeri azt az érzést, hogy a tisztítás ellenére koszosnak érzi az arcát és legszívesebben lekaparná az egészet. Az otthoni nyomkodás nem túl célravezető, ezért maradt az a megoldás, ami nekem nem kényeztetés, mint a legtöbb nőnek, hanem orvosi procedúrával felérő látogatás: a kozmetikus.

Egy kezemen meg tudom számolni, a mostani alkalmakat leszámítva hányszor voltam arctisztításon. Az életkedvemet elvették az előítéletes megjegyzések, a hosszas gyógyulási folyamat (amikor kínomban már mézet kentem a bőrömre, mert egy hónapig borzalmasan nézett ki). Igen, odafigyelek a táplálkozásra, sok vizet iszom, sportolok, kíméletes bőrápoló termékeket használok, és nem, ez nem hormonális probléma, az én bőrtípusom ilyen, vagyis nem kellene arra utalgatni, hogy milyen béna vagyok. Tehát fontos volt, hogy az új kozmetikusom kedves legyen, persze, az ár és a távolság sem volt lényegtelen, sem pedig a kezelés alatt alkalmazott krémek összetevői.

Szerettem volna írni az első alkalomról, de nem jött össze, úgyhogy csak dióhéjban: azt hittem, meghalok. Nitának is ezt írtam, miután kivonszoltam magam a szalonból, csupa nagybetűvel. Folyt a könnyen és annyira összeszorítottam a fogaimat, hogy este nemcsak az arcom, a fogsorom is sajgott. De a fiatal hölgy, ahogy a véleményekben írták, tényleg kedves volt és a fájdalom ellenére viszonylag jól éreztem magam.
A pirosság két-három nap alatt lehúzódott. Ez alatt nem mertem szérumot vagy egyéb különleges krémet használni, csak egy gyengéd arctisztítót és gyulladáscsökkentő hidratálókat. Később felkentem a The Ordinary hyaluronsavas szérumát, és másnap a bőröm elkezdett hámlani - kérdéses, hogy magától is megindult volna a folyamat, vagy a szérum (korábban már használtam és nem tapasztaltam irritációt) indította el. Nem történt hatalmas "vedlés", de akkor éppen mininyaraláson voltunk és nem esett jól így járkálni.
Nem voltam biztos benne, hogy visszamegyek, de sikerült magam rábeszélni. Két hónap telt el, tegnap voltam arctisztításon. Meglepő módon annyira nem fájt és nem éreztem örökkévalóságnak, amíg tartott a kezelés, de a két alkalom között eltelt rövid idő ellenére, hát... a pórusaim nem vesztegették az időt, pedig reménykedtem benne, hogy a rutinommal sikerül tisztábban tartani őket. Elvileg 4-6 hét múlva kellene visszamennem, de van pár dolog, ami visszatart:
- nem biztos, hogy a bőrömnek jó ez; nem fáj annyira, de még érzékeny egy kicsit. Az éjszaka sokat javult a helyzet, csak nagyon-nagyon közelről látom, hogy tegnap alaposan megnyomkodták.
- a kozmetikus natúrhívő, a kemikáliákat elítéli. A krémeitől, pakolásaitól semmi baja a bőrömnek, de nagyon más nézetet képviselünk, el se mertem mondani, miket használok. Pl. az Eucerin kemikália, próbáljak ki Alverde fényvédőt. Utálom az Alverdét, parasztvakításnak tartom és a legtöbb termékük tele van alkohollal - nem vagyok molekuláris rasszista, de az alkohol és a denaturált alkohol az összetevőlista elején nem tesz jót az ekcémára hajlamos, érzékeny bőrnek. Ha az INCI végén vannak, teszek egy próbát - az Eucerin fényvédőjével semmi bajom nem volt. Ennek ellenérek kicsit megorroltam a márkára, mert a napallergiásoknak való naptejében is van denat. alkohol - amikor elkezdtem használni (vagy 8-10 éve?), semmit nem tudtam a tudatos bőrápolásról, örültem, hogy valami használ, főleg, hogy a szüleim is legyintettek az allergiára, hogy csak leégtem, nincs semmi bajom.
Szerencsére a kozmetikus nem ostorozza a termékeket és nem tesz megjegyzést, de úgy érzem, nem igazán nyitott a koreai bőrápolási termékekre (pedig van-e természetesebb dolog a csiganyálnál *gonosz*) és a rétegezős rutinra. Én szívesen kísérletezek egy sort az általa használt márkával, most kaptam egy kis tégelyben egy géles, könnyű nappali hidratálót - nekem ezt a legnehezebb találni, mert a legtöbb filmes réteget képez az arcomon, főleg a homlokomon, ami csak simán zsíros, de nem vízhiányos, mint az arcom többi része. Még csak egyszer próbáltam a mintát, simán beszívódott, a most extra érzékeny bőrömet nem irritálta. A viszonylagos béke ellenére úgy érzem, hosszú távon ez nem lesz jó, holott mindketten csak azt szeretnénk, hogy legalább valamennyire normalizálódjon az arcbőröm. Persze lehet, hogy túl magasak az elvárásaim, de ugyanezt az ellenállást érzékeltem nagyobb és szélsőségesebb mértékben orvosoknál és más szakembereknél is. Szóval, ha valakinek van olyan kozmetikus ismerőse, aki képes elfogadni, hogy a vendége nem vakon az ő útmutatásait követi és nyitott az ő véleményére, szóljon.

Eredetileg az összes (hihi) arcápoló cuccot fel akartam sorolni, de mivel a post így is embertelenül hosszúra nyúlt, csak a hidratálókat fogom röviden véleményezni:

Helia-D Botanic Concept tokaji aszús hidratáló krém: tulajdonképpen hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás, pontosabban ajándékozás volt, de egyáltalán nem bántam meg, amit jól mutat, hogy lassan elfogy a tégely, ami nálam nagyon ritkán fordul elő. Szuper kis hidratáló, éjszakára használom vékony rétegben, másnap az arcom (a homlokom kivételével) puha és sima. Ár-érték arányban szuper, és sokszor van akcióban. Habár véletlenül a száraz bőrre való változatot hoztuk el, mostanában (kész röhej, jön a nyár...) kevésnek érzem, úgyhogy nem veszem újra.

Cuticura hidratáló érzékeny bőrre: ezer éve láttam Katacita valamelyik postjában. Sajnos már kivonták a forgalomból, de lapul még egy tubus a fürdőszoba szekrény sötét mélyén, úgyhogy bármikor elővehetem, ha a jelenlegi elfogy. Igen, vannak benne parabének, de ez az egyetlen nappali hidratáló, amit a bőröm valamennyi része maradéktalanul tolerált és sminkelni is lehet rá. Nagyon könnyű, géles állaga van, pikk-pakk beszívódik. Kemény 500 Ft volt a teljes ára.
Hehe, ha a kozmetikus látná, hogy folyékony paraffin van benne, elájulna.




The Ordinary 2%-os hyaluronsavas szérum B5 vitaminnal: nagyon bátornak éreztem magam, hogy vélemények nélkül meg mertem rendelni. 2290 Ft-os szérum gyönyörűséges INCIvel, nem bírtam ellenállni. Reggel szoktam használni, a szemkörnyéki kis vonalkákat kivasalta. Nekem hamar beszívódik, főleg, ha követi egy hidratáló. Önmagában sajnos kevés, de a hyaluronsav az egyik olyan vízmegkötő összetevő, amit nagyon ajánlanak zsíros, vízhiányos bőrre, úgyhogy rendületlenül használom. (Kivéve ugye most, kezelés után... szinte remélem, hogy enélkül is hámlani fog a bőröm, szomorú lennék, ha ez tehetne róla.)




Cosrx Galactomyces esszencia: a kis kedvenc. Ő a rutin szürke eminenciása, aki látszólag semmit nem csinál, de még a homlokom is beszívja, a szemkörnyékre és a dekoltázsra is jó. A Cuticurához hasonlóan bármikor magamra kenhetem, vizes állagú, színtelen-szagtalan. Kombinált, vízhiányos bőrre nagyon jó lehet, emellett segít eltüntetni a foltokat, a pirosságot [ezek azok a hatások, amelyeket magamon tapasztaltam, nem általános leírás].






Amivel kacérkodom, az a Benton Snail Bee High Content lotion és a La Roche-Posay Hydreane Legere, de addig nincs új krém bevezetés meg vásárlás, amíg legalább egy jelenleg használt el nem fogy.
Ha valaki idáig kitartott (még ha belepörgetéssel is), köszönöm neki. Ezt a postot magamnak írtam, hogy letisztázzam a gondolataimat és hogy később vissza tudja olvasni a tapasztalataimat, senkinek nem szuggerálom, hogy bármelyik készítményt kipróbálja - felőlem mindenki azt ken magára, amit akar, nekem semmi közöm hozzá és a saját bőrét mindenki maga ismeri a legjobban.

UPDATE: Nem fogok 4-6 hetente tisztító kezelésre járni, mert nem hiszem, hogy - ha az első alkalom után a gondosan összerakott rutinommal, célzottan a problémáimra összeválogatott termékekkel nem sikerült tisztán tartani a pórusokat - a havonta elkövetett nyomkodás majd segít ebben; a pórusok úgyis megtelnek, olyan termék pedig talán nem is létezik, ami tényleg, tartósan összehúzza őket.
Ha elfogy a Helia-D, a La Roche Hydreane Legere-t szeretném nappali krémként bevetni

Egy hét kellett, hogy a bőröm összeszedje magát, a kezelés után borzasztó érzékeny volt, bármit kentem rá, szabályosan égett, talán csak a Galactomyces esszenciát szerette. És mindent beivott, még az Uriage Cicactive gélt is, ami normál esetben egy felváló szélű védőréteget képez a bőrön (mintha egy kis darab nejlont ragasztanék fel:). Az ekcéma a szokásosnál több ponton is megjelent és semmi nem akart rajta segíteni. Most, egy héttel a kezelés után érzem, hogy sima és puha a bőröm és akár alapozó+korrektor nélkül is kimehetek az utcára. Persze a kezelés nem tehet az ekcéma fellángolásáról, az már korábban elkezdődött, de iszonyúan száraz volt utána és nem könnyítette meg a csillapítását.


14 megjegyzés:

  1. Hű én évek óta nem voltam kozmetikusnál, de jó pár éve egy ilyen "tisztító kezelés" után megfogadtam, hogy kösz de soha többet, szerintem többet ártott a bőrömnek, az hogy nagy erővel nekiesett a nő és szétnyomkodta a fejem... A koreai hámlasztás-hidratálás az utóbbi években sokat segített, én most erre esküszöm :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ettől félek, hogy többet árt (főleg évekre előre levetítve, meg vajmi csekély az esély arra, hogy a folyamatos nyomkodás miatt kevésbé hamar telítődnek a pórusaim), de ezen nem segített a hámlasztás, pedig már kétfélét próbáltam (PC BHA és AHA, és Cosrx BHA).:(

      Törlés
  2. Hű, én tök régóta töprengek azon hogy megint kozmetikushoz kéne menni de hasonló okokból kifolyólag parázok. Viszont ahogy telnek az évek egyre kezelhetetlenebb lesz a bőrikém :( elküldhetnéd majd hogy hova jársz, ha nem riasztott el elsőre az már jelent valamit :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem akkora tortúrára ne számíts, mint amilyen nekem volt, lényegesen szebb bőröd van.
      Ó, nagyon sokat jelent, a másik kettőhöz egy alkalom után nem mentem vissza. Mindjárt küldöm az elérhetőségét.

      Törlés
  3. Próbáltad a koreai készítményeket? Én nagyon gondolkodom rajtuk, de még nem határoztam el magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írtam a postban róla, és az egyik felsorolt termék is koreai.:) Szerintem érdemes őket kipróbálni.

      Törlés
  4. Egyik osztálytársam arcát meglátva megfogadtam anno, hogy soha nem megyek kozmetikushoz-ezt be is tartottam. Én túl drasztikusnak gondolom ezeket a kezeléseket.

    Nekem vízhiányos a bőröm, és hajlamos a kipirosodásra és elég szeszélyes is mert minden megvásárolt termék 2-3 alkalomig ideálisnak tűnik, aztán hopp, a következő felkenéskor már érzem, hogy megint húzódik a bőröm, nem szívódott be a bőrbe, ragad stb.
    Régen a Bioderma és a Vichy márkákat vettem, manapság inkább a Magister Product krémeit veszem- a rózsa arckrémből például már többször rendeltem.
    Éppen most 3 napja használom a Mixa hidratáló arckrémjét, most így az elején még okés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy te csinálod jól.:) Sajnos nekem legalább néha muszáj lenne elmenni.
      A vízhiány mellett száraz a bőröd? Nem lehet, hogy ezekben a krémekben volt egy olyan közös összetevő, ami miatt nem tolerálta őket a bőröd?
      A Mixa termékeit már nézegettem, lehet, hogy majd kipróbálok belőle egy testápolót (ha elfogy a jelenlegi:D).

      Törlés
  5. Nem száraz a bőröm csak simán húzódik, eddig kipirosodásra sem volt hajlamos, kb. 1 hónapja szórakozik ezzel.
    Lehet igazad van! Majd utána nézek melyik összetevő az ami mindegyikben előfordul.
    Ha beválik a Mixa az arcomra bevállalok egy testápolót is tőlük, mert a lábaim viszont iszonyat szárazak, de a zsírosabb krémeket természetesen nem szívja be a bőröm.

    Ami viszont nekem most igazi meglepetés volt az - szintén Mixa - micellás víz, szinte viháncol a bőröm mikor használom:O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ezek eléggé szárazság-tünetek.:) Vagy vízhiányosságé.
      Én se szeretem a nehezebb testápolókat, hát még a testvajakat... vááá.:D Ha nagyon tarthatatlan a helyzet, olajjal kenem be a lábaim, utána nincs vele gond.

      Ez a "viháncol a bőröm" ismerős érzés, nekem a Cosrx AHA/BHA tonerrel csinálja ugyanezt.:)

      Törlés
  6. Szerintem tök jó, hogy ezt így összefoglaltad, és tényleg jó lesz majd visszaolvasni mondjuk fél-egy év múlva, hogy lásd, milyen és mennyi változás volt.
    A Helia-D-t én is szeretem és egyelőre elégnek is érzem. De nem mondom, hogy nem próbálnék ki mást természetesen. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óó, az biztos, hogy ha akarom ezt a tortúrát csinálni, fél évnél hamarabb kell visszamennem.:)
      Nekem sincs bajom a Helia-D-vel, csak nappalra valami géles állagú kellene... bár, őszintén, nem hiszem, hogy látványos változást képes lennék elérni, max. egy tényleg jó bőrgyógyásszal.
      Hát igen, nehéz kivárni, hogy azaz 50 ml elfogyjon.:))

      Törlés
  7. De jó volt olvasni ezt a bejegyzést. Nekem is olyan bőröm van, mint Neked, és nekem is kész tortúra a megfelelő (valójában az még nincs meg, inkább helyesebb lenne azt írni, hogy a bőröm által tolerált...) hidratáló vagy más arcápoló megtalálása.

    Nekem eddig (!) egy olyan hidratáló vált be, amivel kapcsolatban semmilyen kifogást nem emelhetek és nagyon szerette a bőröm, igaz a télen használtam, nyárra lehet, hogy sok lenne. Ide írom, mert csak javasolni tudom, bár az ára elég húzós, viszont tényleg megéri. Gyorsan beszívódik, nem hagy zsíros érzetet, és nem fénylik tőle a bőröm. Egyszer születésnapomra leptem meg vele magam, és nem bántam meg.

    L'Occitane Ultra Rich Face Cream

    VálaszTörlés
  8. Köszi, aranyos vagy.:) Remélem, a hasonlóság ellenére nem osztozunk az összes bőrproblémában, és nem keserít el annyira a helyzet, mint ahogy engem szokott.
    Köszi a tippet, utána nézek a krémnek!:) Nyárra egyébként a kombinált bőrűeknek szokták ajánlgatni a gél állagú arcápolókat, de ezt biztos tudtad már.:)

    VálaszTörlés