2017. szeptember 1., péntek

Mi történt augusztusban?

(A szervezetem az iskolások iránti szolidaritásból úgy döntött, hogy rosszul alszunk és ennek folyományaként a tegnapi migrént megtartjuk mára is.)

Bármennyire is visszafogott voltam, két könyvet sikerült beszereznem - de kihagytam a 600 Ft-os fikuszt és az ezervalahányas orchideát a Sparban, pedig Leila, a Kék Orchidea elhalálozott -, az egyik teljesen, alaposan megfontoltan.

Henry James: A csavar fordul egyet Carol Shields: Norah, gyere haza!

Van a hazamenős szombat reggeleknek egyfajta vidám, mászkálhatnék-hangulata, amikor jólesik betérni az unásig ismert boltokba - ami egyébként fásult élmény, most nosztalgikus, barátságosan ismerős hangulatot ölti fel. Ilyenkor nagyon veszélyes betérni a cicás antikváriumba, mert nagyobb eséllyel mondom azt egy random felkapott könyvre, hogy kell nekem, mert ezen a különleges napon sorsszerű, hogy egymásra találjunk. És általában tényleg jó (bár nem sorsszerűen jó) könyveket sikerült kifognom, de eztiselkellolvasni, annyivanotthon stb., ismeritek ezeket a csúnya, reális okokat. Ezért egy negyedórás ücsörgés után a kedvessel visszarakattam a helyére A Harmadik Birodalmat, és csak A csavar fordul egyet picike kiadását vettem meg - konkrétan akkora, mint a telefonom, igazi zsebkiadás. Tudom, hogy annyira nem kedvelt történet a molyok körében, de a röpke beleolvasás azt ígéri, hogy ez nekem tetszeni fog.
A Norah, gyere haza! pedig csere volt, jobban meggondolva ráért volna ez nekem könyvtárból is, de úrinő tartja a szavát, legalább megszabadultam egy ezer éve árult könyvtől.

Az olvasás terén rohadt nyűgös (=fáradt) vagyok, tegnap álltam a polcok előtt és semmihez nem volt kedvem, de augusztusban egész szépen teljesítettem:

Ian McDonald: Luna – Újhold Zadie Smith: NW Katherine Mansfield: Elbeszélések Mohay Béla: Katherine Mansfield világa

Alice Hoffman: Hetedik mennyország Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában

Jó kis könyveket olvastam, mind tetszett. Egyedül a Katherine Mansfield világát untam helyenként. Később majd bővebben kifejtem, egyelőre annyit róla, hogy nagyon más embernek gondoltam Mansfieldet.
A Luna - nos, a Luna. A befejezése kicsit ócska hatásvadász, egy másik író már az egekig tornázta az ingerküszöbünket az effajta megoldásban, de ezt leszámítva - meg, valljuk be, elég finnyás olvasó vagyok - szarrá dolgoztatja az ember fantáziáját és logikai készségeit, hogy ezt a Föld-idegen, őrületesen más és színes kultúrát vagy mit el tudjuk képzelni és fel tudjuk építeni a képzeletünkben. Imádom McDonaldot, csak kapjon rá egy kicsit a mozgásra, különben már nemcsak azt a bizonyos másik írót fogja életben tartani a rajongói csí.
Az NW-ről és a Hetedik mennyországról már írtam, az utóbbi újraolvasás volt és hihetetlenül jólesett, tüneti kezelést nyújtott az olvasási nyűgösségemre. Aztán jött még egy bomba, Jennifer Egan személyében. Akármilyen fáradt voltam, baromi élvezetés volt a könyvét olvasni - persze, most az a kérdés, hogy két szuper regény után mit válasszak, hogy ne óhatatlan csalódás legyen a vége?

Ui.: Lehet, hogy még egy újraolvasás következik, annyira jólesik mostanában ismerős történetekhez visszatérni.

A többiek zárása:
almamag

12 megjegyzés:

  1. Tök jól nézhet ki az a kis pici zsebkiadás, bár a sztorit én se kedveltem túlságosan... De én a Highgate temető ikrein meg a Szederboron kívül - amik valljuk be a szellemes téma non-plus-ultrái, utálom a kísértethistóriákat.

    Sokat olvastál, örülök, hogy jó élmények is voltak mind. :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Más könyvek is jelentek meg ilyen kiadásban.;)
      Most hirtelen nem jutnak eszembe szellemes könyvek, de a Highgate-et én is bírom.
      Köszi, én is.:)
      Örülök, hogy tetszik, marhára nem illik az uralkodó minimalista trendhez, de kit érdekel.

      Törlés
    2. Hát ki nem tojja le mi a trend, ha ezek a citromok jönnek szembe és tetszenek is?! :D :D

      Törlés
  2. Ja és annyira jópofa ez a citromos háttér! :D

    VálaszTörlés
  3. A csavar fordul egyet az a történet, amitől eddig mindenki csak elrettentett engem :D Kíváncsian várom róla a véleményedet majd! Cicás antikvárium... oh, jesszus ki se jönnék onnan sose! :)
    Újraolvasásra vannak jelöltek már?
    Remélem, a migréned azóta elmúlt már. Ha nem, akkor kitartást. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennyire rossznak tartják? Jaj nekem.:D
      Samu nem túl barátkozó mostanában, általában a kirakatban szundikál. Megnézheted a Fb-on, a Janus antikvárium az Debrecenben.
      Aha, A tizenharmadik történet, Zafóntól az Angyali játszma, Titokzatos folyó, hirtelen ezek jutnak eszembe. Jön az ősz.:))
      Köszi, kedves vagy, most megint érzek valamit a front miatt.:(

      Törlés
    2. Azért ez ne ijesszen el! (mint engem :D ) Sőt, remélem annyira fog neked tetszeni, hogy engem is motiválni fog az elolvasására!
      Óóóó, de hát egy cica nem is barátkozhat mindenkivel mindig - teljesen megértem, én se szoktam a boltban :D Megnéztem a FB-n, nagyon szépségesen gyönyörű cica! Irigylem azokat az antikváriusokat!
      Ezek tényleg annyira őszi könyvek, most hogy írod, nekem is pont ez az évszak jutna eszembe róluk! :)

      Törlés
    3. Jártam már úgy (Shirley Jacksonnal), hogy sokan húzták rá a szájukat, én meg rajongok érte.
      Tibor annyira nem rajong érte, hogy Samu "segít" neki a pakolásban.:)) De marketing szempontjából nagyon jót tehet a boltnak.
      Ha van őszi könyvre még ötleted, ne fogd vissza magad!;)

      Törlés
  4. Most milyen sokan vagyunk visszafogott két könyves beszerzők :) Az antikváriumoknak bájuk van, de ha még cica is megtalálható ott! :)
    Úgy örülök, hogy ennyi év után is jó élményt kaptál AH-tól. Ezt a könyvet nem olyan rég olvastam és én szerettem is, de ez a borító, ez nagyon gáz, nem is értem, hogy adhatták ki ezzel :/
    Csatlakozom az újraolvasáshoz, hetek óta ehhez van ingerenciám. Az őszi könyves listám szerint kb 7-8 könyvet tervezek újra én is és ahogy fentebb olvastam van közös pontunk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ez hamarosan megváltozik (őszi megjelenések).:)
      Miket szeretnél újraolvasni?

      Törlés
    2. Sorolhatom? Urak és játékosok (folyamatban), a Zafón-trilógiát, A tizenharmadik történetet, Jane Eyre-t, Üvöltő szeleket, meg még hozzájuk kapcsolódóan A bánat ízét. Ambiciózus terveim vannak, ugye? :))

      Törlés
    3. Tényleg, az Üvöltő szelek, az nekem is eszembe jutott. A Jane Eyre-t csak azért nem fogom, mert "nemrég" olvastam el másodjára.
      Á, dehogy, ez teljesen szolid terv.:))

      Törlés