2017. november 12., vasárnap

Az erő összetömörül - rövid, de ütős könyvek

Kevés oldalszámmal bíró kötetek, amelyek hihetetlen erőt rejtenek magukban, és tovább tart emésztgetni őket, mint a sok száz oldallal több társaikat. Az idén és a tavaly olvasottak közül válogattam.

Elena Ferrante: Amikor elhagytak Han Kang: Növényevő Richard Brautigan: Hogy el ne fújja mind a szél Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?

Elena Ferrante: Amikor elhagytak - egy szakítás és egy összeomlás története, a szerző kisregényeire jellemző, húsba vágó mélyelemzéssel, amely realisztikus voltánál fogva még félelmetesebb lesz.

Han Kang: Növényevő - sokféleképpen lehet értelmezni Jonghje történetét, de a feszültség szinte kibukik a lapokból és még sokáig az olvasóval marad.

Richard Brautigan: Hogy el ne fújja mind a szél - nem érfelvágós, hanem könnyed, laza szerkesztésű darab, de néha ilyet is kell olvasni.

Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív - róla nem írtam hosszan, pedig megérdemelné. A két történet fontos témákról szól, amelyek segíthetnek túllépni az elszörnyedés és a kényszeredett hallgatás vaskerítésén.

Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek? - ahogy korábban kiderült, szinte mindenről; az írásról, az életfilozófiáról, a dolgok elrendezéséről, mindezt visszafogottan humoros, olvasmányos stílusban.

Graham Swift: Anyák napi kimenő John Banville: A tenger Colm Tóibín: Mária testamentuma Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak Shirley Jackson: Sóbálvány

Graham Swift: Anyák napi kimenő - nem tudom, mikor olvastam utoljára olyan könyvet, amelynél ennyire érezni, hogy minden mondat pontosan a helyén van és ezernyi jelentéssel van teletömködve.

John Banville: A tenger - elmélázó, filozofikus, kicsit önsajnáló, pasis könyv, de szép. Olyan, mint a hullámverés.

Colm Tóibín: Mária testamentuma - egy férfi író megszólaltatja az emberi történelem egyik legjelentősebb szereplőjét, aki eddig különös módon sose jutott főszerephez - most igen. 

Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak - baromira meglepett, mennyire erősek a kötetben szereplő novellák; gyerek-és felnőttkori traumákról, fájdalmas vagy megdöbbentő eseményekről szólnak, egyszerű, de mindent átadó stílusban.

Shirley Jackson: Sóbálvány - már biztosan mindenki unja, de akkor is itt a helye. Rám ez a fajta feszültségkeltés erőteljesen hat a direkt ijesztgetőssel ellentétben; vihar előtti csend, a sorok között bujkáló rossz előérzet, a megfoghatatlan ismeretlentől való félelem a kulcsmotívum Shirley Jacksonnál - nem véletlenül róla neveztek el egy horror-thriller díjat.

+ 1: Gerbrand Bakker: Az iker - apák és fiúk, csalódások és elszalasztott-elszalasztatott esélyek, a mindent felemésztő keserűség és a magány. Éljen a család - ja, bocs, nem.


(Akinek kedve van hozzá, vegye-vigye, vagy írja kommentben. Puszit, elköszönést, aláírást nem fogok a post végére írni.)


8 megjegyzés:

  1. Ez jó posztötlet, én a top novelláimat tervezem tök régóta összeszedni, nem meglepő módon Shirley Jackson áll az első helyen. Atyaisten, a Sorsolást tanítani kéne úgy nagyjából mindenhol, életemben nem olvastam sztem ahhoz fogható feszültségteremtést, akármilyen terjedelemben :)
    Egyébként sokszor jobban szeretem a rövid, de tömör könyveket, pláne két ráérős féltégla között jólesnek. A fentiek közül Ferrante szerelem, de a Mária testamentuma is zseniális, az egyik legjobb példája annak hogy sokszor kevés szóval lehet a legerősebben hatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szedjed.;) Egyébként Angolszásziában tanítják A sorsolást, kreatív írás kurzusokon talán.
      Nekem általában tovább tart ezeket a kicsiket elolvasni, mint a 3-400 oldalas testvéreiket.

      Törlés
  2. Ez nekem is tetszik, lehet hogy írok egy összeállítást én is. :)
    Az Amikor elhagytakot annyira akarom, de annyira félek tőle....

    Ilweran, a Sóbálványt akartad írni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, a Sorsolás című novellára gondoltam ami a Sóbálvány kötetben is szerepel ;)

      Törlés
    2. Jaj, bocsi! Így már értem. :)

      Törlés
  3. Nagyon jó válogatás + ötlet! Olvastam belőle 4-et, de mazsolázok majd innen ha megyek a könyvtárba legközelebb. A Légzőgyakorlat fuldoklóknak nagyon sokszor visszaköszön bennem, és most úgy vagyok vele, hogy meg kéne vennem majd, kell ez nekem újraolvasásra.

    VálaszTörlés
  4. Én még csak egyet olvastam, A sóbálványt már fel is tettem a várólistámra :) A légzőgyakorlat meg ugye vár már a polcomon, talán decemberben - vagy az év elején lesz rá időm. A tengert is régóta szeretném olvasni, most kaptam egy újabb megerősítést, hogy kerítsek rá sort!

    VálaszTörlés
  5. Niki, köszi.:) Miket szeretnél kikölcsönözni?

    Dóri: Remélem, tetszeni fognak. Egyik se habos-babos olvasmány, de legalább az időjárás illik hozzájuk.:)

    VálaszTörlés