2021. január 1., péntek

Évzárás 2020

Milyen év volt 2020? Ha egy kördiagramon ábrázolnánk, alighanem körömhegynyi vastagságú lenne azoknak a szelete, akik boldog vagy elégedett évet zárhatnak. Én sem tartoznék közéjük, nemcsak a vírus miatt.

Könyves szempontból elég döcögős évet tudhatok magam mögött, de amikor orrig ér a szartenger, a hobbik szorulnak az utolsó utáni helyre. Nem bírtam koncentrálni, nem tudtam elmélyedni a történetekben ebben a roppant feszült évben, csak a legerősebbek tudtak áttörni azon a betonfalon, ami körém épült. Az igazán jó könyveknek ez (is) a fokmérője; a legmélyebb apátiából is képesek kirángatni, az internet minden csodája eltörpül mellettük és az sem zavar, hogy másnap hajnalban a szokásosnál is kimerültebbnek érzem magam.

Szerintem tavaly értem el az egyéni rekordomat, összesen 30 könyvet szereztem be, amiből csak 12-t olvastam még el, de ami késik, nem múlik. Nálam a nagyszámú beszerzés egyértelműen pótcselekvés volt, ill. megvan az a roppant hülye szokásom, hogy egy hobbinál hamar elérem a mániákus szintet, utána elvesztem iránta az érdeklődésem és némi szünet után az imádat beáll egy normál szintre. Kicsit kimerítő kivárni ezt a szakaszt, de ez legyen a legnagyobb baj.

Összesen 64 könyvet olvastam el, ami nem sok, de még mindig jobb, mint amire számítottam. A jó hír, hogy viszonylag sok emlékezetes könyvet olvastam és egyre se tudnám mondani, hogy olvashatatlanul rossz volt. Van abban valami, hogy a kevesebb több - a kisszámú olvasmány jobban belopja magát az emlékek közé, nem folynak össze annyira a történetek, mint évi 100 olvasmány esetében.

Ők voltak a legjobbak:
 Donna Tartt: A kis barát - 2019. végén kezdtem el és már akkor tudtam, hogy 2020 legjobb olvasmánya lesz, ez nem volt kérdés;
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok - alaposan meglepett ez az időutazós műfajmix, élveztem minden sorát;
Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról - olyan gyönyörűen fonja egybe a szavakat, hogy az már gyógyító hatással bír a lélekre, persze a briliáns fordítás nélkül nem lenne lehetséges;
Hillary Jordan: Mudbound - Sárfészek - roppant olvasmányos, mégis erős regény a második világháború utáni Délen;
Truman Capote: Hidegvérrel - az ikonikus tényregény engem is lebilincselt. Iszonú részletes, de imádtam minden sorát. Esküszöm, hogy nem tudatosan szedtem össze a déli államokban játszó könyveket, ettől függetlenül szerepelnek ebben a toplistában - nem tudok kibújni a bőrömből, na.:)
Siri Hustvedt: Amit szerettem - elringatott ez a hétköznapi történet hétköznapi New York-i emberekről, meglepően jólesett olvasni;
Ken Liu: A papírsereglet - imádatom tárgya lett ez a novelláskötet, nemcsak az év, hanem életem egyik legemlékezetesebb olvasmánya lesz;
Donna Tartt: Az Aranypinty - hát igen, Donna Tartt jön, lát és győz. Senki nem tud úgy történetet mesélni, ahogy ő, az apró részletektől a nagy egészig összefog mindent, számomra delejes stílusban; 
Maggie O'Farrell: Utasítások hőhullám idejére - a kellemesen szórakoztató regény, ami nem az irodalomtörténet jeles darabja, de annyira jólesik elmerülni benne, mint egy kád meleg vízben;
Sarah Waters: A kis idegen - ó, a gótikus/viktoriánus hangulatú kísértettörténetek a régi házakkal könyvmolyságom kezdete óta a kedvenc csemegéim, ez is közéjük tartozik;
Stjepan Šejić: Harleen - olyan gyanútlanul lapoztam bele ebbe a képregénybe, ahogy Harley sétált be az Arkham Elmegyógyintézet kapuján. Elég megterhelő olvasmány volt egy bizonyos női viselkedésmintáról, komor hangulatú, nagyon szép rajzokkal.
Madeline Miller: Kirké - véletlenül lefelejtettem a sebtiben gépelt vázlatból, pedig mennyire szerettem! A legjobb értelemben véve női történet, érzékeny, de nem csöpögős ábrázolással. Nagyon bírom az újraértelmezett történelmi, mitológiai alakokat, MM izgalmas, hihető történetet kerekített Kirké köré.

A jó hír az, hogy olyan igazán agyszaggató, szemétre való könyvet nem olvastam. Csalódtam Michael Cunningham: Jellegzetes napok és Lionel Shriver: A Mandible család c. könyvében, Harry Dresden rettenetesen fárasztott a Teliholdkórban és Zafón A köd hercegével, Rohinton Mistry többször élve felboncolt az India, India olvasása közben, köpködtem A bukott angyalok házára, hogy milyen béna és dühítően nem tudtam átérezni A dombok halvány képét, de egyiket se akartam a szoba sarkába hajítani.

Több könyvet újraolvastam; Sarah Andersen még mindig megnevettet a Macskapásztorral és a Puha, boldog puffanccsal, Blacksad még mindig nagyon komor és cool. Sajnos a Vándorünnepre egyáltalán nem tudtam figyelni, ezért kénytelen leszek majd harmadjára is elővenni, hogy Hemingwayjel ücsöröghessek a párizsi kávéházakban. Az Amy és Isabelle ugyanúgy lebilincselt, mint évekkel ezelőtt, és A sündisznó eleganciája sem veszített régi fényéből. Jó érzés, hogy bizonyos könyvek kiállják az idő próbáját - és van, aki nem, mint Anita Blake - és bármikor visszamenekülhetek hozzájuk. Folyamatosan beszélnek hozzám a meghatározó olvasmányok - most is egy ilyennel boldogítom magam -, szeretnék, ha újra találkoznánk és én szépen beosztva elő is veszem majd őket. Akárcsak az alvásnak, az olvasásnak is tényleg van gyógyító ereje. Csak azt nem tudom, mit csinálok, amikor elfogynak.:D

A zűrzavaros 2020-ban is teljesítettem a Várólistacsökkentést, összesen 15 könyvet olvastam el. Több idei kedvencet köszönhetek a játéknak; a Mesélj nekik csatárokról, királyokról és elefántokrólt, az Amit szerettemet, A papírsereglet és más történeteket, de nagyon jó volt Az idő gyermekei (pókok!), a Monokróm és a Felix Austria is, az utóbbi kettőt régóta aszaltam a polcon, teljesen érdemtelenül.

A VCs-t leszámítva semmilyen tematikát nem követtem az idei olvasásokban, nem is bírtam volna, és a mániás szakasz elmúltával már nem szeretek annyit szöszölni ezzel a hobbival, mint régen, de nagyon remélem, hogy az olvasás nem fog kikopni az életemből.

A többiek 2020-a:

Dóri

Nima

Ilweran

Nita

Heloise

PuPilla

Shizoo


17 megjegyzés:

  1. Ó, a 64 nagyon szép szám szerintem. :) De - ahogy sok minden más is - ez is relatív, ha én ennyi könyvet el tudnék olvasni egy éven, azt már soknak mondanám. Egyébként megértem a kimerültségedet, nekem is - a vírustól függetlenül is - nagyon fárasztó év volt 2020, és sokszor nem tudtam úgy koncentrálni. Ha még kevésnek is érzed a 64 könyvet, szerintem ne bánd, fontosabb az, ha találtál kedvenc és emlékezetes olvasmányokat. Az Amy és Isabelle közös pont, az egyik nagy kedvencem. Boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dugig van képregénnyel.:D Azt is sajnálom, hogy nem volt időm, de legfőképp agyam írni, nem elég hozzá egy-két szabad óra, kipihentnek is kell lenni (legalábbis nekem), hogy összeizzadjak pár sort egy könyvről a magam örömére.
      Igen, a Molyon már lelkendeztünk pár sort az Amy és Isabelle felett emlékeim szerint.:)
      Kevésbé kimerült 2021-et kívánok neked!

      Törlés
  2. Amikor a dolgok nem úgy jönnek ki, ahogyan azt szeretnénk, az sokkal fárasztóbb és lehangolóbb, mint bármi más. És mivel még az a kapaszkodó sincs meg, ami máskor segített, az olvasás, még nehezebb. Ezt a részét értem. :) ilyenkor ugye kötelezően elmondjuk, hogy a 64 nagyon szép szám, csak az van, hogy ezt neked kell eldöntenéd.:)

    Örült év volt, teli egy csomó fura dologgal, és nem tudom, hogy ez a Covid miatt volt, vagy egyszerűen csak a pandémia árnyékában nagyobbakká válták, de annak örül, hogy akárhogy is volt, mégis csak voltak olyan pillanatai, amik csökkentetek a terheket. :)

    Az Aranypintyre már igen rég készülök, lehet, előre veszem. Cunninghammel és Zafónnal is le vagyok maradva, de elszomorított, hogy nem hozták azt a szintet, amit vártál. Anita Blake... Már Ilwerannál is éreztem, hogy bátor vállalás :D, de talán pont ezért kell újra elővenni, hoyg rájöjjünk, mennyit változtunk. remélhetően jó irányba! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehéz megmondani... szerintem a Covid miatt sokan, sokszor úgy éreztük, hogy bármilyen negatív dolog is történt, személyes sértésnek vettük, hogy "Nem elég, hogy koronavírus van, MÉG EZ IS szívat engem!" Igazságtalannak érezzük a világot, pedig ez egy emberi fogalom...
      Ne ijesszen meg Az Aranypinty mérete, gyorsan lehet vele haladni, én is BKV-ztam vele.:) Cunninghamtől Az órákat és az Otthon a világ végént továbbra is szeretem, legalább ők tetszenek.

      Törlés
  3. sajnálom a szartengert, mielőbbi kibukkanást belőle. sajna vannak ilyen időszakok, amikor az ember a túlélésre játszik.
    viszont nagyon sok könyvet olvastál (hozzám képest most szinte mindenki rengeteget olvasott), és egy csomó jó volt közte, néhány nálam is tervben van. mondjuk én már ott tartok, hogy jobb kevesebbet olvasnom, mint többet. felháborító, hogy a 20 évvel ezelőtti könyvekre simán emlékszem, de hogy 2 éve mit olvastam, az homály.:D
    Dresdenről meg jól lecsúsztunk, rég kinőttük. nekem legalábbis nagyon fáradtnak kell lennem, hogy igazán élvezni tudjam.
    boldog(abb) 2021-et, Amadea :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont ezzel vigasztaltam magam: kevesebbet olvasok, mint pl. 4 éve, de jobban is emlékszem rájuk.:) Remélem, ez még nem az öregedés jele.
      Dresden egy éretlen, húszas éveiben járó fiú szimptómáit produkálja, ami szerintem elég gáz, de legalább a pasik is tudnak min mosolyogni, ahogy én Anita Blake-en (vagy hajat tépni).
      Neked is boldogabb új évet.:)

      Törlés
  4. Nagyon sajnálom, hogy 2020 nem úgy alakult nálad. Remélem mihamarabb eljön nálad egy jobb, kisimultabb időszak. A könyvek mindig jó támaszok, és örülök, hogy emlékezetes élményekkel találkoztál a lapokon. Az ilyesmi olyan érzés, mikor egy picit mintha azért kisütne a nap is.
    Nekem olvasásmennyiségben és vásárlásban még mindig te vagy az etalon - nagyon jó egyensúlyt találtál még így is, hogy úgy érzed kicsit megszaladtak 2020ban a beszerzések.
    Remélem idén már sikerül végre nekem is megismerkednem Donna Tarttal.
    Egy szebb, jobb, boldogabb évet kívánok neked! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éééén etalon?! Éééén?:D Az igazsághoz hozzátartozik, hogy régen simán összevásároltam 80-100 könyvet egy évben, amik közül sokra évekig rá se néztem. Volt, amit olvasatlanul ki is selejteztem, van, ami még mindig vár a sorára.
      Nem érzem soknak a 30 beszerzést, úgy értettem, hogy ez a legkisebb szám, amit eddig fel tudok mutatni.:)
      Fel nem tudom fogni, hogy még nem olvastál Donna Tarttot, annyira neked való! Istenem, ments meg, kifordult a világ a sarkaiból!:))
      Boldog új évet neked is!

      Törlés
    2. Tudom, emlékszem azokra az időkre :D :D na de már hány éve milyen jól tartod kordában őket! ;) ( oh jah bocsi, szövegértésem néha nulla, ha éppen reggelizek XD)
      Igenis, sort fogok keríteni rá mielőbb, mielőtt itten szívrohamot kapsz :)))

      Törlés
  5. A vcs-hez gratulálok!
    Siri Hustvedt: Amit szerettem - az idei várólistás tervem, most nagy kedvem is lett hozá!
    Remélem 2021 több pihenést és jobb élményeket hoz neked is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.:)
      Kíváncsi vagyok, hogy fog neked tetszeni, majd figyelem, mit írsz róla!

      Törlés
  6. Sajnálom, hogy elég szar volt ez az év, és hogy nem tudtál annyira a könyvekbe sem menekülni, vagy elmélyedni. ♥
    Azért jó sokat olvastál, és az is szuper, hogy nem voltak földhözvágnivalók, meg nagyon dühítőek. :) Plusz a vcs is megvan, éljen, éljen! :)
    A Letűnt világoknál pedig működik az ellentétünk. :)
    Én is fogok Donna Tarttozni idén!
    Boldogabb, nyugisabb új évet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajjaj, és Donna Tarttál vajon működni fog?:D
      BÚÉK neked is!

      Törlés
  7. "Az igazán jó könyveknek ez (is) a fokmérője; a legmélyebb apátiából is képesek kirángatni, az internet minden csodája eltörpül mellettük és az sem zavar, hogy másnap hajnalban a szokásosnál is kimerültebbnek érzem magam."
    Hát ez az... egy dolog, hogy a 64 olvasásoddal hozzám képest pl kurvajó évet zártál :D de te legalább több jó élményt is fel tudsz mutatni, én meg háromnegyed részt szart olvastam :( most Simmons Ílion-Olümposzával gyógyulok és rávilágított a fenti igazságra. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha szartenger vesz körül akkor laza kikapcsolódás kell, közben meg pont ellenkezőleg: ilyenkor kellenek a legerősebb élmények.

    Boldogabb új évet itt is, hiszem, hogy a szartenger nagy részét magunk mögött hagyjuk, elkezdtünk kiúszni belőle, ez a lényeg ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mert a laza könyvek nem tudnak annyira magukkal sodorni, hogy elfeledkezz a gondjaidról.:( Csak az ember azt hiszi, ilyenkor nincs ereje, szellemi kapacitása a limonádén kívül.
      Hát, én úgy érzem, még most gázolok bele.:D

      Törlés
  8. Majdnem ugyanannyit olvastunk, és szerintem ez egy teljesen jó szám, ha azt nézzük, több, mint egy könyvet olvastunk hetente.
    Sajnálom, hogy téged is elért a szarlavina, és még találkozni se nagyon tudtunk egy ideje, hogy kibeszélhessük élőben.
    Ezek a mániás szakaszok nekem is ismerősek, 2020-nak is megvolt ez a része, alig várom, 2021-ben mi nyitogatja majd a pénztárcánkat. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megmondom én: maszk, wc-papír, kézfertőtlenítő, vegyvédelmi öltözék...:D Na, jó, remélhetőleg nem. Igazán jó lenne rákapni a gyufaskatulya-gyűjtögetésre, hátha az kevésbé költséges hobbi.

      Törlés