2012. december 28., péntek

Változás

A blog régi helyén vadászom össze az évzárós postokat, közben beleolvasok a nem recenziós írásokba, szösszenetekbe és a kommentekbe. Elképesztő, mennyi mindent kitárgyaltunk, húsz-harminc hozzászólás van egy semmi post alatt is, és a többi blog régi bejegyzéseiben is ezt látom. És gondolkodom, hogy hová lett mindez.

Részemről tudom, hogy kevesebbet blogolok, nem rakok ki minden ki izét külön postba, gyakran kimarad a hét borítója, de utóbbit igazság szerint unom, a fiatalabbak [tudom, hogy begyöpösödötten hangzik] közül most kaptak erre rá, ugyanezzel vagy hasonló címmel [neem, tudom, hogy nem én találtam fel a spanyol viaszt - le kellene már szoknom ezekről a paranoid szögletes zárójelekről...], emellett annyi mindent megírtam már, kedvenc és félbemaradt sorozatok, top férfi és női hősök, kedvenc könyvek, leginkább utált könyvek stb. Néhány éve a totális csőd csalhatatlan jelének tekintettem volna, ha nem írok minden olvasott könyvről külön bejegyzést, az utóbbi időben viszont többekről hallgattam, mert feleslegesnek és redundánsnak éreztem. Például mi a fenét írjak a Királyok csatájáról? A gány sorozatnak köszönhetően az agyonhype-olt könyvek közé került, boldog-boldogtalan ezt olvassa, nekem meg ez mindig elveszi a kedvemet, ráadásul már túl vagyok a nagy Tűz és Jég Dala-korszakomon, csak a nosztalgia miatt vettem újra elő a sorozatot... ja, és folytatni is kellene, de ha Martin nem fejezi be, addig ugrálok a pókhasán, amíg össze nem szedi magát.
Valamint, többször előfordult, hogy nem volt kedvem könyvről írni, ez a postokon is meglátszik. Vannak jobbak és teljességgel érdektelenek, pl. a Feljegyzések fiatal párokról, de ez van, azokról a könyvekről, amelyek nem fognak meg, nem tudok olyan postot írni, mint pl. a New York trilógiáról. Nem mintha olyan fenomális lennék, de abba és a hasonló írásokba beleszövődik a fél lelkem.

Ami, akár tetszik, akár nem, kevés embert érdekel. A Láthatatlan városokról szólót ötvenen olvasták, a Novemberi zárást 169-en. A Csajos postot 538-an. A Kallódó képzeletet 36-an. A dervisház-filozofálásom 411-en. Ne mondok újat azzal, hogy a könyvbeszerzések meg a személyes, egyéb kategóriás postok jobban érdeklik az olvasókat, de arra kíváncsi lennék, hogy ezen belül mi alapján döntenek az emberek, hogy ezt elolvassák, azt pedig nem. A figyelemfelkeltő cím nyilván szerepet játszik, de a "Csajos post" elég ötlettelen és unalmas. A könyves kategórián belüli eloszlást könnyebb megmagyaráznom: A dervisház egy új, dinamikus kiadó könyve, a sci-fi népszerű műfaj, szép a borítója, stb. A Láthatatlan városoknak viszont nemrég jött ki az új kiadása, egy régi, ám színvonalas kiadó gondozásában, talán az lehet a magyarázat, hogy Calvino nem olyan széles körben kedvelt.

Valószínűleg a változó ízlésem is közrejátszik az alacsony nézettségben és a kevés kommentben, de erről már sokat téptem a számat és az év végi postba is kellene valamit írni - itt csak annyit mondok róla, hogy az érdeklődésem a komolyabb olvasmányok felé tolódik, persze lehet, hogy egy igazi szépirodalmár a képembe röhögne, de túl sok terhet cipelek ahhoz, hogy sok nagyon komoly, falhozvágós könyvet olvassak. A menőnek számító műfajok, a YA, sci-fi és a fantasy csak egy kis szeletét képezik az érdeklődésemnek, de nem akarom magam skatulyába zárni és csőlátással olvasni. A verseket meg nagyon sokan utálják, ám a magam kis csodájával vagyok elfoglalva, nem érdekel, más mit gondol, ez a blog magamért van, nem a recikért vagy a számokért. Talán az az öröm vonzotta régebben az embereket, amit a blog írásával és mütyürkézésével töltöttem. Persze most is szeretem, csak nem töltök annyi időt a gép előtt.

Az a vicces, hogy még a Molyra se foghatjuk, hogy kevesebbet beszélünk egymás blogján, mert jónéhányan visszafogtuk a molyos aktivitásunkat és visszavonultunk a saját bázisunkra.
Vagy az is lehet, hogy meguntuk a nagy blogolást és már csak mindenki elszöszöl a sajátjával.


6 megjegyzés:

  1. Szerintem "csak" arról van szó,hogy az olvasók örülnek ha egy könyves blogger magából is ad egy kicsit...ezért is lehet,hogy a csajos post nagyobb nézettséget produkált mint akármelyik könyv elemezgetése...

    Ami a párbeszédet vagyis kommentet illeti ,én is át-átnézek a kollégákhoz de ritkán ragadom meg a billentyűzetet..olvasgatok és kész,csak akkor hagyok jelet ha valami nagyon kikívánkozik belőlem-mint most:D- azért annak örülök,hogy nálam annak ellenére,hogy szintén kevesen írnak a statisztika szerint azért elolvassák amit írtam,sőt van,hogy más csatornákon kaptam már visszajelzést a blogról:-)

    VálaszTörlés
  2. Dehát te magad is megválaszoltad a problémádat, amikor azt írtad, ez a blog magadért van és nem a számokért :)
    Szerintem ne törődj vele, jól csinálod amit csinálsz, olvass minél több könyvet, és ha van kedved, írj róla. Én mindenképpen elolvasom :)

    VálaszTörlés
  3. Fúú akkor én benne vagyok az Elit Könyvszibilla Olvasói Klubban - azaz a Láthatatlan városos ötvenben :) De tény hogy pl kommentelni inkább molyon szoktam, mert úgy kényelmesebb...
    Mindenesetre a lényeg az, hogy sokan szeretjük a blogodat, szóval ne törődj sehova, csak írj szépen, mi meg lelkesen olvasunk :)
    (És akkor most megyek és megkeresem az államat, ez az ötszázas olvasás nem semmi - nekem a Mesél az erdős posztom toronymagasan a legnépszerűbb, de azt is "csak" 190-en nézték meg :D)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nem baj, ha nem írsz minden könyvről. A blog elsősorban rólad szól, a tiéd, azért csinálod, mert jól esik, és ha éppen az esik jól, hogy nem írsz egy héten 6 szösszenetet, akkor tedd azt.
    Másrészt, amikor Te kezdted, a hőskorban, volt 5-10 könyves blog, de ugyan ennyi olvasni szerető ember, így kevés csatolna volt, ahol lehet csacsogni, most meg mindenkinek könyves blogja van szinte aki olvas, így szétszóródnak a kommentek.

    VálaszTörlés
  5. Csenga: abban csak képek vannak jóformán, belőlem nem sok minden:D
    Nekem szimplán az egymás közötti beszélgetés hiányzik, de sajnos sok esetben én se tudok mit hozzáfűzni egy-egy posthoz.

    Milabell: nem a számok érdekelnek, hanem annak a kis közösségnek az... elvesztése vagy elcsendesedése, akik voltunk.
    Köszi^^ Most a Vándorünnep bejegyzését kellene befejezni...

    Nokedli: óó, elolvastad? *-*
    Oké, igyekezni fogok:)
    (Ne a számokkal foglalkozz, nem éri meg. A verses blogodat is tökre szeretem, és láttad te is, mennyi ember nem szereti a verseket, de attól még a blogod jó!)

    Titti: lehet, hogy igazad van, ma már rengeteg könyvekkel és olvasással foglalkozó oldal van és jobban eloszlanak az emberek.

    VálaszTörlés
  6. Jóhogy :)
    (Különösebben nem izgat, néha megnézem kíváncsiságból, azt' kész :) Egyébként meg úgyse működik normálisan a stat, szóval a számok kb semmit nem jelentenek :D)

    VálaszTörlés