2013. január 30., szerda

Januári zárás

Tudom, hogy holnap kellene megírnom ezt a postot, de fene nagy büszkeségemben majd' elszállok magamtól, ugyanis ezeket szereztem be ebben a hónapban:

SEMMIT.

Igen, semmit! Nem vettem, nem kaptam, nem cseréltem, még új recikönyvem sincs! Sőt, 2012 december eleje óta nem vásároltam könyvet, a Mandragóra utca 7. volt az utolsó az Európa Könyvmaratonban, amelyet már el is olvastam, leközöltem roppant fontos véleményem, úgyhogy akkora superwoman vagyok, hogy mindjárt elküldtök a fenébe a nagy arcommal. Igazából nem hittem volna, hogy valaha is összejön egy üres hónap, remélem, nem egy orgiázó karnevál fogja követni. Talán csekély aggodalomra ad okot, hogy valamelyik éjszaka egy bizarr antikváriummal álmodtam - mondjuk, nekem melyik álmom nem bizarr -, tegnap éjjel pedig Szabó Magda-kötetekkel, volt egy csomó angol is, nagyon picike méretben.

Még tavaly rendbe raktam a várólistámat, már kizárólag azok a kötetek szerepelnek rajta, amelyek a saját tulajdonomban állnak és olvasatlanok. Jelenleg 304-en vannak, ami bődületes szám. Az új beszerzések mindig ezt a listát terhelték, és azok a könyvek, amelyekre régóta kíváncsi vagyok, mind tovább búsultak a polcokon, mert valami mindig eléjük tolakodott. Ennek igyekszem véget vetni, mert száz százalékos mókuskerék volt, hogy tavaly 102 könyvet olvastam, de 145-öt (ill. 144-et, mert a Cindert Heloise-nak ajándékoztam) pakoltam fel a várólistára - ráadásul ennek a 102-nek csak a töredéke származik innen, volt közte villanyos, könyvtári, kölcsön. Tehát azt a puritán utat kell járnom, hogy nem szerzek be új könyvet, nem járok könyvtárba, nem olvasok e-könyvet (ami Panni miatt elég nehéz lesz) és nem kérek kölcsön (szintén nem könnyű, tekintve a kedves impozáns könyvállományát), és nem a családi polcokról kapdosom le az olvasmányaimat. Csak és kizárólag az enyémeket. Persze, arról nem ábrándozom, hogy ezt sikerül addig tartani, amíg üres pusztasággá nem változik a várólistám, az egyenlő a lehetetlennel, de nagyon szeretném, ha év végére 250-re csökkenne, új beszerzésekkel, kölcsön-és villanyolvasásokkal, stb. További számokat nem nagyon merek kitűzni célul, pl. hogy max. mennyi könyvet szeretnék idén beszerezni, mert a fene tudja, milyen könyvek jelennek meg idén, mi iránt fogok olthatatlan vágyat érezni - és főleg, hogy meddig tart ez a derűs cölibátusom, mert ez nemcsak a lányoknak furcsa, hanem nekem is. Lehet, hogy a rosszaságom átköltözött a kedvesbe, mert ő már kilenc könyvnél tart (muhaha!), az ő s(z)pártaisága meg belém.

Amúgy idén 12 könyvet olvastam eddig (de volt közte könnyű meg vékony, úgyhogy nem nagy szám, és különösebben nem is érdekel), a férfiak egyenlőre többen vannak, mint a nők, van négy magyar, egy görög, több kanadai, brazilok, egy színművek-kötet, egy non-fiction, egy napló, egy angol nyelvű, egy verseskötet, úgyhogy ügyes jány vagyok.

Ui.: Utáltok, mi? Nem tudjátok az én bűnözésemmel nyugtatni a lelkiismereteket!:P



6 megjegyzés:

  1. Jupppi!!!! Én örülök neked, én is a saját könyvespolcomat szeretném csökkenteni, de tényleg nehéz mert mindig van valami amit kinézek, kölcsönkérek, vagy recibe kapok és akkor persze ezek vannak előrébb mint a többi :) De legyél nagyon büszke erre a "semmire" és csak így tovább :)

    VálaszTörlés
  2. Kérdezhetek egy nagyon hülyét?
    Miért kell csökkenteni a "várólistát"? (Egyáltalán, minek várólista?)
    Nem azért olvasunk, hogy jó legyen, hogy éppen azt vegyük a kezünkbe, amihez kedvünk van? Ha most, akkor most, ha tíz év múlva, akkor tíz év múlva?
    Ha valaki anyagi okok miatt nem akar könyvet venni, azt értem, de ez a "nem szerzek be új könyvet, nem járok könyvtárba, nem olvasok e-könyvet, nem kérek kölcsön, és nem a családi polcokról kapdosom le az olvasmányaimat" hozzáállás számomra teljesen érthetetlen...

    VálaszTörlés
  3. Én sem vettem könyvet januárban, mégis tizenöttel nőtt a várólistám. Ez van :)

    VálaszTörlés
  4. zakkant: köszi:) Nekem is nehéz volt, meg nehéz most is, de valameddig kitartok.

    Tee: mert ha már 300 felett van a várólistád (ami alatt a saját, olvasatlan könyveket értem), az nekem sok. És mivel azért nőtt ekkorára, mert csak beszereztem, de mindig mást olvastam, nem láttam értelmét. Minek veszem meg, ha három év múlva ugyanúgy ott áll a polcon? Már nyomasztott.

    Neela: mert én oda mást pakolok, mint te:) A Kíváncsi polc viszont mindig nő, de azzal már nem foglalkozom:D

    VálaszTörlés
  5. Nem, most már nekem is csak az van rajta, ami olvasatlan saját példány. Szóval most januárban 15 új könyvem lett, de legalább nem vettem egyet sem.

    VálaszTörlés