2015. augusztus 31., hétfő

Verítékezünk és könyvet veszünk

És még nincs vége a Szandi akciójának. Ó, jaj.
Igazság szerint nekem nincs annyira melegem, de ezzel le is zárnám a meteorológiai nyavalygást. Nézzük meg, milyen új könyveket gyűjtöttem a pockokra:

Alan Bennett: A királynő olvas Naomi Wood: Mrs. Hemingway Alastair Reynolds: Jelenések tere Marilynne Robinson: Gilead
Hát ha egyszer szülinapom is volt, na.
A királynő olvast már újra is olvastam, olyan cuki és üdítően angol ez a pici könyv, nem lehet nem szeretni. A többinek is nagyon örülök, előbb-utóbb sorra is kerülnek.
Az előbb fedeztem fel, hogy idén még csak 23 könyvet szereztem be, rettenetesen büszke vagyok magamra, mert 24-re emlékeztem. Igen, tisztában vagyok a kijelentés nevetségességével.

Az olvasásban eléggé nekiduráltam magam, és, aminek nagyon örülök, idén szembetűnően képviseltetik magukat a régóta várakozó kötetek, az olvasmánylistának kb. a felét teszik ki. És, hála az égnek, a várólistacsökkentőkhöz is megjött a kedvem, bár így is erősen kétséges, hogy a maradék tízet lenyomom-e.
Rene Denfeld: Az elvarázsoltak Karen Joy Fowler: Majd' kibújunk a bőrünkből Robert Jackson Bennett: Horzsolások Linn Ullmann: Kegyelem Alan Bennett: A királynő olvas
Angela Carter: Esték a cirkuszban Joyce Maynard: Nyárutó Jill Tomlinson: A földimalac, aki semmiben sem volt biztos David Mitchell: Szellemírók
Az elvarázsoltak egyszerűen csodás volt. Féltem tőle, hogy nem nekem való és/vagy túl elvont lesz (néha még mindig egy kislány vagyok, aki szeret olvasni, de attól fél, hogy nem érti a Nagy Könyveket), de mintha rám hangszerelték volna. Volt két nagy bukta is, a Majd' kibújunk a bőrünkből - azaz teljesüljön egyik legnagyobb olvasós félszünk: nem tetszik az a könyv, amit szeretnünk kellene. Próbálok vele megbarátkozni. A Horzsolásoknál volt egy zsigeri megérzésem, hogy nem kellene, de adtam neki egy esélyt, mert azt mondják, mindenkinek jár. Remélem, örül neki, mert többet nem kap.
A Kegyelem volt a mumus az Ullmann-könyvek sorában, ehhez képest alig-alig fájt. A királynő olvassal sikerült az újraolvasás-programban haladni, és még mindig jól szórakoztam. Az Esték a cirkuszban esetében Theodora lökdösött előre, miszerint egy "Amadeás könyv" (jézusom, milyen az, a végén még kapok saját címkét), és önimádó disznó vagyok, de nem lőtt mellé.:)
A Nyárutóról most írtam, frissen, melegében. Jill Tomlinson mesekönyveit szeretem, ezt a Szandiban olvastam el, amikor a kedvesnek névnapi ajándékot vadásztunk. A Szellemírók a hónap legnagyobb teljesítménye volt az Esték a cirkuszban mellett; ezt is évekig pakolgattam ide-oda, még Nimától kaptam a hőskorban, amikor még volt pénzünk könyvekre, virágzott a postai csomagküldés és a könyvesbolti előjegyzések tömeges átvétele. Egy szó, mint száz, szerettem olvasni, bár az első történet majdnem kikergetett a világból.

A két fiaskó ellenére jó hónapot zártam. Úgy érzem, haladok is, csökken a vélt, valós, virtuális és a játékos várólista is, olvasok újakat, régieket, nőket, férfiakat. Persze a tökéletes arányoktól messze vagyok, de le van szarva, amíg szeretek olvasni. Hát még akkor, amikor utolsó szalmaszálként kapaszkodok a könyvek lapjaiba.

A többiek:
Katacita
PuPilla
Dóri
Nikkincs
Pöfivonat
Nita


9 megjegyzés:

  1. A 4 könyv jó, én is annyit szereztem be - ez még a kezelhető mennyiség.
    Az olvasásaid közül most nagyon érdekelni kezdett A szellemírók és Az elvarázsoltak még mindog. És igen, nekem van a fejemben egy Amadeás könyv címke :D

    VálaszTörlés
  2. Egyáltalán nem vásároltál sokat idén, tök jó vagy! És tényleg olyan jó érzés, amikor csökkennek a régi könyvek, a régóta várakozók. Én is ledaráltam idén pár olyat, ami emberemlékezet óta úgy csücsül a polcon, hogy jaj majd valamikor elolvasom, és most szinte furcsa ránézni, hogy a már olvastam kategóriába tartozik :D
    Amadeás könyv, ez cuki :)))
    Ezen a hőskoron jót nevettem, hát igen, amikor még nem került vagyonokba postázni egy könyvet...
    Kár, hogy a Horzsolások nem jött be, én is kíváncsi vagyok rá, de egyelőre az érdeklős listámban marad, aztán majd meglátjuk.

    VálaszTörlés
  3. Dóri: ha nincs mellette másik száz, akkor igen.:)
    Szerintem tetszenének neked, majd nézegesd meg őket, ha lesz rá alkalmad.
    De aranyos vagy.:)

    Pilla: köszi.:) Tavaly 35 lett a vége, most se szeretnék többet.
    Én teljesen leálltam a könyvek postázásával, iszonyat horribilis összegek jönnek ki. Egyszerűbb könyvutalványt ajándékozni, az még a levélrésen is átfér, nem kell ajánlottan feladni.
    Nekem is jobb lett volna, ha ott marad.:D Nálam van még A varázslók ilwerantól, remélem, az jobb lesz.

    VálaszTörlés
  4. Nem ér, hogy neked csak a szülinapi könyvek vannak! :)
    És a lényeg a végén van, amit írtál: szeressünk olvasni, a többi úgyis jön magától.

    VálaszTörlés
  5. Basszus, a Szellemíróknak már 2x nekifutottam, és valami miatt mindig félbemaradt (nem azért, mert nem tetszett, csak általában vissza kellett vinni a könyvtárba, vagy hasonló prózai ok állt fent), de amióta a Felhőatlaszt olvastam, háááát... tudom, mindenki imádja, de nekem az nagyon közhelyes volt és a stílus se jött be.

    Mostanában, ha valaki érdeklődik valami eladó könyvem iránt, mindig oda kell írnom, hogy ja, bocsi, amúgy 725 Ft lesz a pk, ami több mint maga a könyv, de sebaj. :) Éljen a posta!

    Jókat vettél, a Mrs. Hemingway már nekem is várja, hogy olvassam, pedig még év elején beszereztem.
    Augusztusban kevesebb volt a meló, vagy kezd helyreállni az egyensúly?

    VálaszTörlés
  6. Nita: miért nem ér, ha valaki mértékletesebb?:P

    katacita: én Az üvegburával járok így. Már kétszer kikölcsönöztem és olvasatlanul vittem vissza, tök ciki.
    A Szellemírók állítólag sokkal jobb, mint a Felhőatlasz és a stílusa is más.
    Nem vettem, kaptam őket.:)
    Ráéreztél.;) Meg sok volt a vékony könyv, azért nem olyan nagy mutatvány hamar elolvasni A királynő olvas-t meg az Ullmannt.

    VálaszTörlés
  7. A Horzsolások a polcon vár, a terjedelme miatt várakozik, na de akkor nem is olyan jó???
    A Szellemírók nekem eddig kimaradt, na de majd gyerekem kiveszi nekem a könyvtárból:-)
    A Nyárutó nekem nagy-nagy szerelem volt, imádtam!
    Az Elvarázsoltak megvan, de én is félek, hogy túl eccerű vagyok én hozzá :D
    A királynő olvas meg cuki, úgy ahogy van :-)

    VálaszTörlés
  8. Amadea, ez a 35 jó irányszám, nem sok, de azért valamennyi vásárolgatást, beszerzést engedélyez :) Én 50 alatt akartam maradni, de már 50, szóval most megpróbálok 60 alatt maradni :D aztán 70 és 80 :D haha.

    VálaszTörlés
  9. Csenga: az, hogy nekem nem tetszett, még nem jelent semmit.:P

    Pilla: 100...:D

    VálaszTörlés