2017. augusztus 1., kedd

A júliusi dolgok

Miután túl vagyunk a nyaraláson, szülinapja volt a blognak (a tizenegyedik) és nekem (sokkal többedik), és ennek örömére futottunk egy órát 32 fokban, nézzük, mi történt könyves fronton.

Katherine Mansfield: Elbeszélések Katherine Mansfield: Naplók, levelek Elizabeth Strout: Maradj velem

Júliusban nem akartam könyvet venni. Úgy éreztem, kicsit elszaladt velem a ló, na meg a könyvtárba is visszairatkoztam, de almamag felhívta rá a figyelmem, hogy a Vaterán lehet kapni Katherine Mansfield egyik kötetét, méghozzá reális összegért. Nem használom ezt az oldalt, mindig bonyolultnak találtam, de ez a vétel olyan volt, mint egy szimpla netes rendelés; be a kosárba, átvétel módja, e-mail a tulajnak, kész, ment minden, mint a karikacsapás. Ezen felbuzdulva a Naplók, levelek is beszerzésre került.
A stroutizmusommal már Dórit is megfertőztem, rajtam meg annyira eluralkodott a kórság, hogy az újságosnál immár a harmadik kötetet szereztem be 790 Ft-os áron; az Amy és Isabelle és A Burgess fiúk után a Maradj velem került sorra.

Jé, egész sokat olvastam, hét könyvet! Idén nagyon visszaestek az olvasások, szerintem nyolcvan darab se jön össze év végére. Nem a számok érdekelnek, hanem az a félelmem, hogy megunom az olvasást és kikopik az életemből. Remélem, nem így lesz.

Kate Chopin: Ébredés France Prešeren: France Prešeren versei Lente Gábor: Vízilónaptej és más történetek kémiából Herman Koch: Nyaraló úszómedencével Afonso Cruz: Virágok

Joan Didion: A mágikus gondolatok éve Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták

Az Ébredés eléggé megosztja az olvasókat, vagy utálják, vagy szeretik, szerencsére én az utóbbi csoportba tartozom. A szlovén költő versei - néhány kivételtől eltekintve - sajnos nem nyertek meg maguknak. A Vízilónaptej és más történetek kémiából afféle hirtelen felindulásból elkövetett kikölcsönzés volt. Nem tervezek külön postot írni róla, többségében érdekes és informatív volt, de, bevallom, a napvitorlázás fejezetét nagyrészt átlapoztam. A Nyaraló úszómedencével a hónap legjobb olvasmánya volt, köszönöm Ilwerannak, hogy kölcsönadta. A Virágok nagyon szorosan követi Az úszómedencét:D a hónap könyve versenyben, kivételesen már írni is sikerült róla. A mágikus gondolatok évét nem nagyon tudom hova tenni, majd postban megpróbálom összekaparni a gondolataimat róla.
A Családom és egyéb állatfajták újraolvasás volt; elgyöngültem, amikor a nyaralás előtt válogattam a könyvek között - hiába olvastam már kétszer a sorozatot, nem tudtam ellenállni egy újabb kalandnak. Nekem Durrellék Korfuja az abszolút nyár. Idilli béke, ahol a testmeleg, áttetsző vízben való pacskolást nem szakítja félbe 17 fokos lehűlés és Gerry olyan szeretetteljes gyönyörűséggel mutatja be a szigetet és az undorító bogarakat, hogy jobban ellazít, mint a délutáni alvás.


A többiek:
Heloise - aki szintén hármat szerzett be és kifosztott egy könyvtárat!
Dóri - aki 11 könyvet olvasott el júliusban...
Nikkincs - akivel osztozunk a Koch-imádatban
PuPilla - aki nullás hónapot zárt
Nita - akivel 5 nap különbséggel születtünk

14 megjegyzés:

 1. Késve, de nagyon boldog szülinapot és blogszülinapot kívánok! (11 éves a blogod már??)
  Chopintól és Cruztól (két c-betűs :D) is szeretnék olvasni, szóval 'fertőzöl' itt is :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi!:) Amúgy nem tudom hajszálpontosan, hanyadikán írtam az első bejegyzést, mert ugye a freeblogot elnyelte egy fekete lyuk. Elvileg le van mentve összecsomagolva a régi blog, de nincs kedvem szöszölni vele.
   Elnézést kérek.:D Te egy délután alatt elolvasod őket úgyis, a szabira összeállított listád is lenyűgöző.

   Törlés
  2. Hehehehe :D Már most érzem, hogy túl nagy falat :D A szépségrőlt viszem most a mininyaralásra, a fordítás néhol eléggé 'érdekes' :/

   Törlés
  3. Akkor nem olvasol el mindent róla, nem baj az.:)
   Jaj, az elején nagyon szar. Később mérséklődik a helyzet.

   Törlés
  4. Persze :)
   Az első száz oldalon kellett kb túljutnom, most meg lecsúszott a fele szinte egyben :D

   Törlés
  5. Örülök.:) A vége felé is lesz egy-két fájdalmas fordítási hiba, de, ha ha az elején túljut az ember, már megmutatkozik a regény szépsége.:)

   Törlés
 2. A három beszerzés még így is mértékletes. :) Az olvasásra való ráunástól én is tartok kicsit, idén valahogy nehezebben megy az olvasás, mint tavaly vagy akár két éve. De szerintem az évi nyolcvan olvasással ettől még messze vagy. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem most a 80 se lesz meg, ami nem tragédia, de mi van, ha lecsúszik szép csendben nullára?:o

   Törlés
  2. Ja erre még akartam írni: szerintem aki ennyit olvas, meg ennyire szereti a könyveket, sosem fogja feladni az olvasást, maximum lesznek lazább időszakok. :)

   Törlés
 3. Vaterán amúgy még én se rendeltem könyvet, nem tudom, miért, de nekem is olyan bonyolultnak tűnik így kívülállóként :D
  hét könyv szerintem tök jó - főleg, hogy jó élmények voltak :) A Koch könyv nekem is birizgálja a fantáziámat, várom majd az írást róla! :) A vacsora is jónak tűnik tőle - de még azt se olvastam, csak szemeztem vele.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, licit, sok bizbasz kis ikon, nem tudom, mik a szabályok, nincs egy napom ezt tanulmányozgatni. Egyetlen egyszer licitáltam egy Tar Sándor könyvre, megkértem Nitát, hogy ő is figyelje az aukciót, jézus, kinek van ideje állandóan ezt csekkolgatni... sikerült megkaparintani a könyvet, de egy fickó elkezdett balhézni, hogy csalás volt, biztos az eladó volt a másik licitáló rajta kívül (ugye én voltam az), hogy feljebb vigye az árat... áhh.
   NAGYON kíváncsi lennék, mint mondanál Az úszómedencére, vagy A vacsorára.:D Utóbbit majd ki akarom venni könyvtárból, csak nincs kedvem a hőségben elcaplatni érte.

   Törlés
 4. Ó, mennyi történés júliusban :) Sajnálom a nyaralásotokat, olyan gáz, hogy egész évben készül rá az ember, aztán mégsem sikeredik úgy ahogy szerette volna.
  Boldog szülinapot, és boldog blogszülinapot is! :)

  Abszolút mértékletes a 3 beszerzés, és azért viszonylag sokat olvastál mellette, még ha úgy érzed, hogy nem jön össze év végére a 80. De nem is ez számít.
  Cuki a citronyos háttér :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos ez van, és nem fér bele pótlás... áh, ilyenkor egy kicsit irigylem a diákokat a nyári szünet miatt, igazán járhatna a felnőtteknek is.:)
   Köszi.:)
   Nem sok vagy nem túlzás a sok citrom? Nagyon kellene még farigcsálni, de ennyire jutott energiám.

   Törlés