2014. november 20., csütörtök

Cukormagnóliák

Ismét nekirugaszkodom a régi postok feltöltésének. Mára a Baby Love jut, 2009 karácsonyán olvastam, tehát kicsit (vagy nagyon) béna. Ezt az egy könyvet olvastam még Maynardtól, de nemsokára sorra kerül a Nyárutó, beférkőzött az állandó gondolataim közé. Amúgy örülök, hogy az Alexandra felkarolni látszik az írónőt, elvileg 28-án jelenik meg a következő regénye, a Lány a hegyen.

****

"... csodálkozik majd: milyen lányra, milyen gyerekre? Akkor már csak egyetlen gyerek fog számítani. Ha az embernek gyereke van, semmi más nem számít."


Joyce Maynard: Baby love
Értékelés: 4.78 lemez az 5-ből
Kedvenc karakter: Tara

A regény szereplői Sandy, Tara, Wanda, Jill, Anne, Carla és még jónéhányan, akiknek életében egyetlen közös tényező van - a gyerek, a "bébi".

Érdekes könyv volt, az holtbiztos. Asszem Anheszenamonéknál láttam meg valamelyik post kapcsán és kipiszkáltam a polcról, akkor jöttem rá, hogy ezzel már barátkoztam korábban pár sor elejéig, aztán valahogy elfelejtődött.
A könyv központi témája a baba és annak minden vonzata, de a gyerekek úgy vannak beállítva, mint az élet elkerülhetetlen, szükséges feladatai, amiket sehogy nem lehet kicselezni, az jön, ha akarjuk, ha nem, és innentől ő határozza meg az életünket - előnyös és hátrányos módon egyaránt: Tara imádja a kislányát, Napsugárt, de anyja abortuszra, majd örökbefogadásra akarja rávenni a lányt, Sandy szereti kisfiát és férjét, de Mark - Sandyvel ellentétben - enyhén szólva messze van még a "felnőtt férfi"-meghatározástól, bármennyire is szereti magát annak hinni. Wanda alaposan meghízik a terhesség miatt, később pedig kellemetlen áldozatra kényszerül, még veri is Melissát, de élete legfontosabb részének tartja. Az a megdöbbentő, hogy ezek a fiatal lányok félig még maguk is gyerekek, magától értetődően mondanak le fiatalkori szabadságukról, ami a korukbelieknek talán a legfontosabb a világon, s ilyen eltéphetetlenül kötődnek-ragaszkodnak a gyerekeikhez.

A másik fő motívum a szex és a szerelem, a kettő sokszor élesen elválik egymástól, mintha a a férfi-nő kapcsolat csak valami állatias vágyról szólna, és ennek lenne egyenes következménye a bébi: "... számukra csak a szex egyszerű dolog, magától értetődő, olyan, mint a lélegzés vagy a táplálkozás."
Többet nem nagyon tudok mondani a könyvről, inkább jó volt, mint közepes vagy rossz, de egyvégtében végigolvasva eléggé lehangolt.

Ui.: A Fiúk az életemből hasonló témájú.

Eredeti cím: Baby love
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 1987
Fordította: Osztovits Levente
Ár: pár száz forinttól elérhető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése