2014. november 17., hétfő

Kriminális üdülés

"- Galáb... Gambol... Galobám! - próbálkozott meg a magyar nyelvvel Grigor. Veron úgy vélte, a fiú a »galambom« szóval kísérelte meg őt biztosítani el nem múló hódolatáról. - Igyol egy kis párol... pálás... párlásat!
- Párlatot, maga marha! - pattant föl Veron, aki egy csapásra belátta, többet hogy nem lesz képes kihúzni ebből az anyaszomorítóból, akinek minden nagysága a szívébe szorult, az eszének mit se hagyva."


Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Értékelés: 4.5 napszínű aranyzsinór az 5-ből
Kedvenc karakter: Bandolli Dante, Veron, Riegler Manó
Legjobb szó: dinnyepocak

Dávid Veronika az Ókanizsán történt eseményeket követően vonatra száll, hogy Budapesten érvényesüljön. A Nő és a Társadalom című hölgylapnál dolgozik újságíróként, de egy furcsa eset miatt a nyomozói énje kerül előtérbe: barátnője, Mara kis pártfogoltja, az árva Dede (Mara lánypajtásának a kisfia) nyomtalanul eltűnik....

Naná, hogy féltem kicsit az imádnivaló első rész utáni mélyrepüléstől, de az első oldaltól elvarázsolt A türkizkék hegedű(amiben egyébként egy fia türkizkék hegedű sincsen, pedig biztos gyönyörű lenne).Minden kriminális esemény ellenére fennálló békés, derűs hangulata, a színes-szagos, szinte élő szereplők és a szóhasználata egy másik (jobb?) világba ringatja az olvasót.

Az új kötetnek leginkább a helyszínétől tartottam, közelebb éreztem magamhoz Ókanizsa kisvárosát, mint a századelős, elegáns Budapestet, de Baráth Katalin a nyüzsgő nagyvárost is barátságossá színezte, úgy éreztem, mintha a helyszínen járnék, Veron röpködő fürtjei és határozott léptei mögött pár méterrel. De A zongorával ellentétben a történet nem egy helyszínen játszódik, hanem Budapest után ellátogatunk Balatonfüredre az ördögien gonosz és delejes vonzerővel rendelkező Szászi Barabást kutatva, akinek valószínűleg köze van Dede eltűnéséhez. A Balaton után a Monarchia kedvelt üdülőhelyére, Abbáziába - mai nevén Opatija, Horvátország része és érdekes módon Balatonfüred testvérvárosa, bár csak 1996 óta - utazunk, ahol a nyomozás nagyon fontos-titkos nemzetközi vonatkozást kap.

A történetnek fontos szereplője az előkelő, vagyonos Mara. A szabados, szőke úrilány - bár nagyon jól megrajzolt karakter - nem lett a kedvenc szereplőm, visszatetsző volt számomra a szórakozottsága és a tipikus kis női szurkapiszkái Veronnal szemben, pedig tényleg jó barátnője hősnőnknek.

Az irodalom jeles képviselőinek említése - pl. Tormay Cécile, Gárdonyi, Tutsek Anna, Erdős Renée, stb. - külön tetszett, hatalmas piros pont érte.

Összefoglalva: az írónő és Veron ismét megvettek kilóra, bár utólag úgy érzem, az abbáziai események már inkább egy új kötet témáját alkothatták volna. Remélem, jövőre érkezik a következő rész, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a címe.;)

Kiadó: Agave Könyvek
Sorozat: Dávid Veron 2.
Kiadás éve: 2011
Ár: 2980 Ft
A könyvek blogja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése