2014. december 8., hétfő

Az apák bűnei

"Magánnyomozó vagyok, de ide a bökőt, hogy egy csapat jól szervezett apáca még Sam Spade-et is becsavarná két perc alatt a sárgaházba."

Dennis Lehane: Egy pohárral a háború előtt
Értékelés: 555 fotó az 5-ből
Kedvenc karakter: Kenzie, Gennaro

Patrick Kenzie és Angie Gennaro magánnyomozót megbízzák, kutassanak fel egy Jenna Angeline nevű fekete takarítónőt, aki értékes, nagyon fontos iratokat tulajdonított el. Természetesen kiderül, hogy az ügy ennél jóval bonyolultabb és sötét titkok rejlenek a háttérben.

Szegény könyvet - a folytatásával egyetemben - tényleg nagyon régen megvettem, de valamiért nem akaródzott elolvasni, hiába tetszett a hátoldal szövege. A cím és az első pár oldal politikai vonatkozású beszélgetése viszont taszított.
Viszolygásom természetesen teljesen alaptalan volt. Ezt a könyvet csak dicsőíteni lehet, úgyhogy jó pár karakternyi ömlengés következik.
Tematikájában és hangulatában leginkább Lawrence Block Scudder sorozatához hasonlít, a "kegyetlen utcák-kemény emberek" típusú bűnüldözéses krimi [csak úgy tobzódom a definiálási műszavakban, figyelitek?]. A humorban viszont jócskán elüt tőle, amilyen gyorsan nyakalja Matt Scudder a szeszt, úgy ontja a poénokat Patrick Kenzie, aki egyben a narrátorunk is. Hihetetlen dumája van, nem az a jópofizó fajta, azt is fanyarul állapítja meg, ha éppen néhányan ki akarják nyírni. A regény másik főszereplőjét, Angie-t is Kenzie szemén keresztül látjuk. Kemény nő, éppen ezért érdekes, miért nem vet véget annak, ami azzal fenyeget, hogy előbb-utóbb tönkreteszi az életét. Mindemellett gyönyörű is, amit Kenzie sem győz elégszer a tudomására hozni, kap is alaposan a képére:)
Ami még nagyon tetszett, hogy ebben az erősen kétpólusú utcai világban (szegény-gazdag, fekete-fehér...) Kenzie-nek néha olyan költői gondolatai támadnak, hogy valósággal kiugrik a szövegből, akárcsak az olvasó szeme, pl. "Fakóarany leheletével szétharapta az éjszaka fekete árnyait a hajnal..." Elképesztő.
A cselekményről nem mondanék semmit, nekem inkább az atmoszférája és a karakterei miatt volt maradandó és függőséget okozó ez a regény, imádtam minden sorát.
 
Eredeti cím: A drink before the war
Kenzie-Gennaro sorozat 1.
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2007
Fordította: Török Krisztina
Ár: 2480 Ft

5 megjegyzés:

  1. Ez egy olyan jó kis sorozat volt eleinte, de az utolsó rész (Moonlight Mile) simán az idei év legnagyobb csalódása nálam.

    VálaszTörlés
  2. Ennek nagyon nem örülök.:S Gagyi lett, vagy mi volt a problémád vele?

    VálaszTörlés
  3. A történet unalmas és kiszámítható , a főszereplő meg mintha már nem is önmaga lenne. Nem akarom elspoilerezni, úgyhogy elég nehéz konkrétumokat mondanom. Leginkább azért ütött szíven a dolog mert előtte évekig úgy voltam vele, ha krimit akarok olvasni akkor csak egy Dennis Lehane regény kell és garantált a szórakozás.

    VálaszTörlés
  4. Na, ha ez a rész tetszett, akkor végre eljuthatsz az etalonig. Mai napig nem sikerült annál jobb krimit olvasnom. Sötétség, fogd meg a kezem!

    VálaszTörlés
  5. Tudom, már olvastam mind a négy magyarul megjelent részt. Ez csak egy feltöltött régi post.

    VálaszTörlés