2013. május 4., szombat

Szabad olvasás

Velem átlósan ült egy nő a vonaton. Nem csinált mást, csak olvasott, illetve egy bizonyos módon olvasott - belemélyedt a könyvébe, úgy csodálkozott rá a szavakra, mintha egy másik világot mutattak volna neki (és mindannyian tudjuk, hogy optimális esetben pontosan ez történik). Néha felé pillantottam, úgy tűnt, meg se moccan, ha nem láttam volna az egyre több elolvasott oldalt, akár egy kimerevített képet is nézhettem volna. Tetszett, ahogy önfeledten lubickol a szövegben. Nem tett mást, csak olvasott. Valószínűleg nem kattogott az agya blogbejegyzésen, nem rágódott a szerkesztésen, fordítási hibákon, elütéseken, nem jegyzetelt, még csak könyvjelző sem volt nála. Csak olvasott.
Néha hiányzik. Csak hagyni, hogy a történet körülöleljen, megnevettessen, elborzasszon, hogy hasson rám. Nem akarok a szöveggel beszélgetni, kérni, hogy nyíljon meg nekem, csak befogadó vagyok, alázatos vendég.
Nem hiszem, hogy meg tudnám csinálni. Tulajdonképpen nem is akarom, csak némi szabadságra lenne szükségem, egy kis szabad, elengedős olvasásra.

Ui.: amúgy a Suttogót olvasta. Elképesztően utáltam azt a könyvet.

8 megjegyzés:

  1. :D ez annyira jól jött ki az utolsó mondattal :D kéééész. like :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez nekem is nagyon tetszett :D Szoktam néha én is ilyet, hogy vágyom valamire, amire nem is, mikor másoknak jól áll... :)

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem ez az egyik legjobb érzés. Mármint amikor csak Te vagy meg A könyv és ennyi, más nem is kell :)

    VálaszTörlés
  4. szeee: kicsit elszontyolodtam, hogy azt olvassa, de nem lehet tökéletes minden.

    Miamona: jaj, én nem a könyvre vágytam, isten ments, elég volt egyszer.

    Nikkincs: igen:)

    VálaszTörlés
  5. Annyira jó lett ez a kis szösz :)
    A minap én is vonatoztam és figyeltem közben az olvasó, és nem olvasó embereket is. :) érdekes élmény mindig.
    Amúgy szerintem Miamona arra gondolt, hogy az ilyen felelőtlen és felhőtlen belemélyedésre vágysz - meg nem is - amit a vonaton produkált a nő, nem a könyvre célzott.

    VálaszTörlés
  6. Ja, én meg nem a könyvre gondoltam, hanem mindene úgy általában, kezdve a szabadon olvasástól (nekem se megy, volt már, hogy megfogadtam, nem idézek, de olyan negyedóráig bírtam csak, utána elölről kezdtem a könyvet,hogy utólag jelöljem, ami tetszett), a piros ruha hordásán át (sokakon megtetszik, de tudom, hogy engem valamiért taszít és nem jó érzés, ha én hordom), egészen addig, hogy hullámvasútra üljek a vidámparkba vagy szusit egyek... :D De azért jó érzés még olyan dolgok után is vágyódni, amiért nem is vágyódunk igazán. :)

    VálaszTörlés
  7. Ah, most látom csak PuPilla, igen, így gondoltam. :) Két lábon járó Miamona szótár vagy :D Aki PuPilláról - Miamonára akar fordítani vagy vice versa, az jelentkezzen, ingyenes béta programunk már elérhető! :)

    VálaszTörlés
  8. Jaj de dinka vagy! :D Béta verzió lettem újfent! :)))) :D

    VálaszTörlés