2013. november 15., péntek

Az imádnivaló és lehetetlenül szórakoztató Bernadette Fox


Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?
[Értékelés: 5 himbálódzó üvegszörny az 5-ből]
Kedvenc karakter: a fent megnevezett becses személy

Nem, nincs idézet, és a jegyzetlapon az üvegszörnyön kívül kétfajta pingvin neve és egy másik szó szerepel. Nem írtam semmit és nem gondoltam semmire, csak olvastam, magamba szívtam a betűket, a seattle-i esőt (meg a szúnyogok hülyeségét, elfér a többi mellett), a Déli-sark, bocsánat, az Antarktisz hidegét. Instant gyógytapasz volt nekem ez a regény, belebújtam két napra és nem voltam hajlandó mással törődni.
Senki nem mondta nekem, hogy ez tulajdonképpen levél és/vagy e-mail regény, imádom az ilyeneket. Meg imádom Bernadette-et, akinek legalább annyi hibája van, mint jó tulajdonsága, szép sállal fogja hátra a haját, és ötven éves, nem huszonöt, harminckettő, hanem ötven. Több ötvenes nőt akarok főszereplőként látni.

A fülszöveg alapján azt hittem, ez egy vidám könyv lesz. Hát, nem az. Illetve, a hangulata nekem végig az volt, pedig csak úgy sorakoznak benne a szomorú jelenségek. Itt van mindjárt Bernadette, aki imádja a lányát, Bee-t, de olyan terhet cipel magával, amit egyedül nem tud feldolgozni. Következik Audrey Griffin, akit csak utálni lehet a sznobériája, szűklátókörűsége és az akut hülyesége miatt. Bernadette férje nem véletlenül temetkezik a munkába, de nem analizálgatom az egész bandát, mert nektek - ha el szeretnétek olvasni a könyvet - nem marad semmi felfedeznivaló.
Ó, a Kis-Trianon, azt mennyire imádtam. Nekem is kell egy, bár nem szükséges lakókocsinak lennie. Le merem fogadni, hogy ennek az említésénél katacita is vigyorgott.:)

Hm, mit írjak még... hm, nem tudok mit. Igen, ez egy szar post, de nem akartam egy szó nélkül elmenni emellett a szórakoztató könyv mellett. Annyira jólesett a Kafka a tengerparton után! Tipikus lazító, csajos könyv; amikor átkozottul eleged van a világból és eresztesz egy kád forró vizet magad mellé készítesz egy adag fagyit, vidd magaddal ezt a regényt. Legalább olyan jól fog esni, mint a fürdő.

Eredeti cím: Where'd You Go, Bernadette?
Kiadó: Maxim 
Kiadás éve: 2013
Fordította: Lázár Júlia
Ár: 3000 Ft
Az írónő honlapja

13 megjegyzés:

 1. Már a könyv+ fürdő kombó se jön össze nekem, erre el kell képzelnem még hozzá a fagyit is!? atyaég :) mindenesetre jól hangzik, még mindig érdekel, bár Pöfinek nem jött be annyira. Olyan tök jó a borító is :D :)
  És egyetértek, kell több hősnő, aki nem feltétlenül 25 éves :)))

  VálaszTörlés
 2. Ok, most már biztos, hogy defektes vagyok. :D

  VálaszTörlés
 3. PuPilla: nincs neked olyan szegényes fantáziád, hogy ne menne.:)

  Pöfi: dehogy vagy. Nem tetszett, ennyi, eladod vagy elcseréled. Tudod, nincs rossz könyv, csak jó cserealap.:)

  VálaszTörlés
 4. Nincs rossz könyv csak jó cserealap - ez haláli :D
  Na, még egy kicsit kíváncsibb lettem a könyvre, itt figyel nálam is.
  És ebben is Antarktisz? Ezt nem is tudtam... Pont befejeztem Mazetti Pingvinéletét, ami az Antarktiszon játszódik - ezek tuti jelek, hogy tééényleg el kéne mennem a világ végére :)

  VálaszTörlés
 5. Amadea: tudom, csak olyan kényelmetlenül érzem magam, hogy mindenkinek tetszett csak nekem nem. :D

  VálaszTörlés
 6. Pöfi: mindig izgalmasabb kilógni a sorból, úgyhogy emiatt ne érezd rosszul magad

  VálaszTörlés
 7. Örömmel olvasom, hogy téged is megnyert magának B. Fox :) A Kis-Trianonnak én is nagyon örültem!
  Ilweran: Jó tudni, hogy a Pingvinélet is az Antarktiszon játszódik (mondjuk gondolhattam volna, de asszem sosem olvastam el a fülszövegét), kedvet kaptam most a témához nagyon.

  VálaszTörlés
 8. Pöfi: ez aztán végképp ne izgasson.:)

  ilweran: el akarsz menni az Antarktiszra?:))

  katacita: naná.:)

  VálaszTörlés
 9. Pöfi, ezen aztán ne érezd magad kellemetlenül :))
  Amadea, ez tényleg haláli szöveg, jó cserealap XD

  VálaszTörlés
 10. Aranyosak vagytok, azért várom hátha valaki hasonló véleménnyel lesz. :D

  VálaszTörlés
 11. Fúú, nagyon vonz ez a könyv. Főleg, ezek után.

  VálaszTörlés
 12. Óóó, igen, amióta egyszer valamelyik ismeretterjesztő csatornán láttunk egy doksifilmet ezekről a túrákról, amiket hatttalmas szovjet jégtörő hajókkal csinálnak, ez a nagy álmom :) Sajna konkrétan a lakást kéne eladni hozzá, hogy ketten elmenjünk egy ilyenre :s Aztán akár ott is felejthetjük magunkat a pingvinek közt. De iszonyú jó lenne :)
  A Pingvinélet pont egy ilyen utazáson játszódik, halom svéd turistával :)

  VálaszTörlés
 13. Pöfi: na, szép, azt várod, hogy valaki csalódjon.:))

  Zenka: az a tippem, h tetszene neked.:)

  Ilweran: hát, megértem, hogy szeretnél elmenni egy ilyenre (legalábbis igyekszem), de annyi szép és olcsóbb hely van még.:)

  VálaszTörlés