2013. november 5., kedd

Hisztis aktakukac, avagy a várólista problematikája

Hú, ez tényleg hisztis lett. Hisztis és aktakukac post. Hisztis aktakukac post. Igen, ez lesz a cím.

Nyugtassatok meg, hogy nemcsak én szoktam beletörölni a várólistámba.
[Igen, ennél nagyobb bajom sose legyen, én is ezt mondom.:]

Forrás
Már én is röhögök magamon, amiért a saját olvasatlan könyveim miatt sanyargatom magam - igen, sanyargatom, mert a magamfajta szeszélyes, hedonista olvasónak totális hülyeség volt ennyi kötetet felhalmozni. Nekem az lenne az ideális, ha lenne néhány (és nem 300 körüli) olvasatlanom, és amellett nyugodtan repkedhetne az érdeklődésem. És baromira hiányzik a könyvtár, a sok kézen, olvasón átment, elnyűtt kötetek, amelyeknek története van. Olvasatlan könyvek szaga lóg a levegőben (Sam Roth után szabadon). És, bár nagyon hülyén hangzik, jobban tetszem magamnak, ha könyvtári könyvek bújnak meg a táskámban és boldogan várják az asztalon, hogy elolvassam őket.
Nokedli most biztosan csóválja a fejét és azt fogja kommentelni, hogy "Az ég szerelmére, hát olvass, amit akarsz!", de én akkora marha vagyok, hogy szeretek valamit eltervezni és azt teljesíteni. Nevezetesen azt, hogy elsősorban a sajátjaimat (eleve csak ezek vannak a várólistámon) olvasom. És ha ezek számra emberi méretűre apad - mondjuk száz darab alá -, akkor jön a dőzsölés kora, olvasok a kedves könyvei közül, Pannin, állandóan megyek a bibliotékába és esetleg még másoktól is kölcsönkérek.
Roppant büszke vagyok magamra, amiért idén még csak 57 könyvet szereztem be. Tavaly 144-nél állt meg a mérő, reményeim szerint december 31-én ennek kevesebb, mint a fele fog szerepelni ezen a polcon. Tavalyelőtt ez a szám még magasabb volt, tehát szépen fejlődök, és lassan eljutok odáig, amikor csak azokat szerzem be, amelyeket tényleg szeretnék, és nem a pótcselekvés adja le helyettem a rendelést.
Abba viszont már nem gondolok bele, hogy mi lehet az oka annak, hogy ennek az 57 könyvnek is csak a felét olvastam el eddig - időhiány, igen, és nem német leány vagyok, hogy rideg vasszívvel ragaszkodjak a célkitűzéshez, azaz olvastam én azért más forrásból is, de erről majd kb. két hónap múlva fogok lamentálni.
De annyi elméleti következtetést levonhatok, hogy körülbelül évi harminc új könyv lenne az a mennyiség,
Forrás
amellyel év közben meg tudnék birkózni. Azt nem mondom, hogy irány a harminc, mert babonás vagyok és ilyen keveset még a leghiggadtabb fezer se tud venni.

Jól elkanyarodtam, de asszem már mindenki javában horkol az asztalra borulva. Mondtam, hogy aktakukac lesz, na.
Tehát, ahogy várható volt, enyhén nyűgös lettem annak a gondolatára, hogy kb. öt év múlva jön el a tobzódás kora. Úgyhogy fogtam magam, és átnyálaztam a várólistát.
Minek vettem én ennyi könyvet?! Mert olcsó volt és valamennyire érdekelt, mert valaki lelkesedett róla egy postban, rákerestem, áh, tök jó áron van, mert akciós volt, mert rossz napom volt és megérdemeltem egy könyvet, mert sikerült valamit és megérdemeltem egy könyvet.
Eme értelmes indoklások folytán leszedtem azokat a könyveket, amelyek már nem érdekelnek. Éjvilág, Téli rózsa - sok évvel ezelőtt olvastam A tearózsát, ma esélyesen a falat kaparnám tőle -, Sovay, Evelyne Lever fiktív Marie Antoinette naplója, mert untam, A festett madár, mert tele van öncélú kínzásokkal, és köszönöm, de még az irodalmi emelkedettség mellett is megvisel az ilyesmi.


20 megjegyzés:

  1. Én is folyton nézegetem a várólistámat, hogy miket lehetne róla törölni (tudjuk, hogy nem kevés számú könyv van rajta), bár nekem ott nem (csak) a saját példányaim szerepelnek, szóval úgy könnyebb. És mi lesz ezekkel a könyvekkel, amiket levettél róla?

    VálaszTörlés
  2. Igen, tudjuk, hogy mennyi van rajta.:) Nekem ennél több lenne, ha minden érdekest felpakolnék.
    Nem tudom, sztem mennek a seprűs polcra.

    VálaszTörlés
  3. Én töröltem a várólistámat is a molytörléssel :) máshol nem vezettem, úgyhogy ez praktikus. Nyilván a kötelezőket - recik, várólistacsökkentés - listázom, de amúgy állok a könyvespolc előtt és csodálkozom rá a könyveimre.
    Így jobb ;)

    VálaszTörlés
  4. :D Elég jól ismersz, de a fejcsóválás elmaradt (csak mosolyogtam, de nagyon), és csakazértse írom azt, hogy... :)
    Szerintem nekem még a harminc is sok lenne éves szinten... mondjuk mostanra abszolúte könyvtármániás lettem, szóval a könyves kívánságlistám 99%-át már olvastam, csak szeretnék sajátot is :)
    A várólista csökkentéséhez meg ennyit fűznék hozzá: szeptemberben szépen fogtam magam, sorban lepakoltam az összes könyvespolcomról, és kiválogattam, mik azok, amiket x éve megvettem, de már nem érdekelnek, felhalmoztam őket a padlón, aztán szóltam anyának meg a nővéremnek: válogassanak, amennyit jól esik, a maradékot meg bejelöltem eladónak. Anyához került cirka ötven, a nővéremhez három. És asszem 49 várja, hogy valaki megvegye végre. Jó, van köztük olyan, amit már olvastam, de a nagy részük olvasatlanul távozott a szobámból. Mindenki változik az évek során, ha egy öt éve vett könyv már nem tűnik érdekesnek, kár az olvasására fecsérelni az időt :)

    VálaszTörlés
  5. Nokedlinek teljesen igaza van. Ezért áll a Rushdiem két hete 25%on, és olvasom a tündérkéket már megint.

    VálaszTörlés
  6. Idén alig vettem könyvet (max. ötöt, de fogalmam sincs), sokat olvasok, ennek ellenére a várólistám mérete változatlan. Viszont mióta nekem is törlődött a várólistám a moly elhagyásával, azóta nem is (annyira) zavar :)

    VálaszTörlés
  7. Ilweran: elhiszem, de én tényleg listamániás vagyok, és van egy csomó papíron is.:D

    Nokedli: igen, ezt beszéltük is.:)

    light6: na, én attól a kardomba dőlnék.:) De volt néhány újraolvasásom idén.

    Neela: sziaaaa:))
    Hű, nagyon mértéktartó vagy... és cserélni se szoktál (más oldalak segítségével)?

    VálaszTörlés
  8. De, azt még szoktam. Írtam neked e-mailt :)

    VálaszTörlés
  9. Milyen posztgyártásba fogtál itt ma! :D
    Először is, rileksz, és gondolj arra, hogy nekem nagyobb a várólistám :) Molyon 352 van jelölve, és elmondanám, hogy nem is mind van bejelölve egyáltalán :D sőt, e-könyveket se igazán jelöltem rajta, szóval veheted akár 400nak is :)
    És lehet hogy el fogom érni a 100 beszerzett könyvet idén (bár igyekeztem nem sokat venni, sok az ajándék is, meg reci stb, de akkoris gyarapodás)...

    A poszt egyébként be akart fejeződni ott, ahol befejezted? Görgettem, néztem, hogy folytatódik :))) Akkor tkp letöröltél, ööö 4 könyvet a listáról? :D

    VálaszTörlés
  10. Ne stresszeld magad ezen az egész várólistán, csak csökkented vele az olvasás élvezetét, mert közben mindig a többi olvasatlanon jár az eszed. Szerintem a várólistánk velünk együtt változik, ahogy Te is írtad, van olyan könyv amit annyira el akartunk olvasni, aztán mivel nem került rájuk huzamosabb időn belül sor, ezért már nem is vagyunk rájuk kíváncsiak (én ezeket szoktam elajándékozni a barátoknak :D).
    A beszerzésekkel én idén egész jól állok a tavalyihoz képest. Egyrészt hatszor átgondoltam mi is kellene valójában, másrészt minden beszerzésnél úgy voltam, hogy az újakból legalább kettőt még az adott v. a következő hónapban elolvasok (ezt aug.kivételével tudtam is tartani), szóval nem nőtt meg oly mértékben a várólistám a beszerzésektől és az új könyvek 80%-át el is tudtam olvasni. A várólistámról én is folyamatosan törlök :), ami meg ebookban van, azokat fel sem tettem, na akkor dobná csak meg szépen a számát!

    VálaszTörlés
  11. Pilla: hűű, ez aztán nem semmi.:) Az e-ket én se jelölöm (mert nincs teste), mondjuk amúgy sincs sok.
    Hát, még nekem is biztos nőni fog, bár venni nem nagyon fogok. Eddig három csomagocska van a kívánságlistámon bejelölve.
    Öö, erről a postról van szó?

    Nikkincs: annyira nem stresszelem, ez a legkisebb problémám, csak akkor jön elő, amikor rám tör a vágy, hogy összevissza olvassak.
    Nagyon ügyes vagy, hogy így tartottad magad.:)

    VálaszTörlés
  12. Nincs teste, ez jó :D ellopom :)
    Igen, erről a posztról :) de akkor sálálálá, nem szóltam :))

    VálaszTörlés
  13. Nem, ez csak ennyi, ez a post.

    VálaszTörlés
  14. Én meg leszarok mindent, az összes itthoni olvastlant, a várólistát és megyek a könyvtárba, ha épp valamire rácuppanok és kész.
    amúgy ezt a sok kézen átment könyvtári dolgot tök jól megfogalmaztad, nagyon így érzem én is, hogy történetük, életük van ezeknek a köteteknek, nem steril valamik.
    amit most olvasok, azt el kéne lopni a könyvtárból, annyira imádom így ahogy van :D

    VálaszTörlés
  15. nem vagyok benne biztos, hogy ez a te könyved, de a polcon elfér :P

    VálaszTörlés
  16. Hát, ki tudja, mikorra érek el hozzá.

    VálaszTörlés