2014. november 24., hétfő

Világpusztító könyvmolyproblémák

Dóritól kaptam ezt a kérdéssort, köszönöm.:) Tekla, ezen körbepost megálmodója vagy éppen a könyvespolcai előtt stresszelt, vagy csak finom irónia árad a sorokból.
Kép innen
1. Körülbelül 20.000 könyv van az „Elolvasni” listádon. Hogy a fenébe döntöd el, hogy mit olvasol el legközelebb?
Általában az aktuális hangulatomtól, ritkábban ilyen-olyan listáktól meg a könyvtári kölcsönzés határidejétől.

2. Már elolvastad, több mint a könyv felét, de egyszerűen nem tetszik neked. Abbahagyod, vagy folytatod?
Új szokás nálam, hogy félbehagyom azokat a könyveket, amelyek nem tetszenek, sajnálom rá a további időpazarlást. Régen úgy voltam vele, hogy igenis befejezem, legalább felírhatom az olvasmánylistámra, de a jó élmény és a minőség a mennyiség elé tolakodott.

3. Közeledik az év vége és oly közel, mégis távol vagy az olvasási kihívásod teljesítéséhez. Megpróbálsz felzárkózni, és ha igen, akkor mégis hogyan?
Van egy listám, amit szeretnék kipipálni, de ha nem sikerül, le van szarva. A többiekhez hasonlóan annak vagyok a híve, hogy az olvasás ne legyen kényszer.

4. Egy könyvsorozatnak, amit egyszerűen imádsz, a borítói. Nem. Egyeznek!! Hogy birkózol meg ezzel a szörnyűséggel?
Szeppukot követek el, nyilván. Ritkán érdekel az ilyesmi, a jó fordítás nálam többet nyom a latban, de a Matt Scudder-sorozatnál kicsit szomorúan nézegettem a megtört dizájnt.

5. Mindenki imád egy könyvet, amit te egyszerűen ki nem állhatsz. Kivel osztod meg az érzéseidet?
A pszichiáteremmel, a gyóntatómmal és az ügyvédemmel. Elkönyvelem magamban, hogy max. kapok néhány csúnya kommentet, de nem különösebben érdekel.

6. Nyilvános helyen olvasol éppen és hirtelen elkezdesz sírni a könyvön. Mit kezdesz magaddal?
Nem sírok könyveken, max. megrendülök, de az önkontrollom miatt ebből annyi látszik, hogy bámulok ki, mondjuk, a busz ablakán.

7. A folytatása egy könyvnek, amit nagyon imádtál, éppen most jelent meg, de már nem emlékszel mindenre az előző részből. Újraolvasod az előző könyvet? Vagy inkább nem olvasod el ezt a folytatást? Keresel valami összefoglalót róla az interneten? Esetleg elkezdesz bőgni a frusztrációtól?! 
Anno A Tűz és Jég Dalánál minden kötet elolvasása után írtam egy összefoglalót a naplómba (piros tollal, hogy könnyen megtaláljam), határozottan jó ötlet volt. Zavar, ha nem emlékszem az előzményekre, de általában újraolvasás nélkül folytatom a sorozatot.

8. Nem akarod senkinek, ismétlem, senkinek kölcsönadni a könyveidet! Hogyan utasítod vissza udvariasan az embereket, mikor kölcsönkérnek tőled egyet?
A könyvmolyoknak általában kölcsönadom a könyveimet, mert ők vigyáznak rájuk, és nem egy táska aljában hányódnak két évig. Bizonyos köteteket viszont fővesztés terhe mellett kölcsönöznék, mondjuk azokat, amiket már nem lehet kapni. A Veszedelmes viszonyokat viszont csak egyvalakinek adom oda.
Ezen meg jó könyvek vannak
Kép innen
9. Ebben a hónapban már 5 könyvet kezdtél el és egyiket sem fejezted be. Hogyan lépsz túl ezen a „nem olvasási időszakon”?
Szerencsére ritkán fordul elő velem ilyen, folyamatosan csak egy könyvet szoktam olvasni, rendkívüli esetben kettőt. A verseskötetek, non-fictionök viszont gond nélkül elbírnak két-három másik könyvet, mert ezeket hetekre is félre tudom tenni.

10. Nagyon sok könyv jelenik meg, amikért szinte haldokolsz, hogy elolvashasd. Hányat fogsz ezek közül megvenni?
A haldoklás esete néhány éve megszűnt, hála az égnek. Szerintem egy-két olyan könyv van, ami a "hamar kell" (=egy éven belül meg akarom venni és elolvasni) kategóriába tartozik, a többi megnyugtatóan ráér. Elolvassa néhány ember, akinek a véleménye alapján nagyjából meg tudom állapítani, mennyire tetszene nekem az adott könyv, beszerzi a könyvtár, ilyenek.

11. Miután megvetted a könyvet, amire annyira vágytál, körülbelül mennyi ideig csücsülnek a polcodon, mire elolvasod őket?
Két-három éve szinte kényszeresen vettem a könyveket, aztán a legtöbbnek évekig feléje se néztem. Mostanában végre elértem azt, hogy ha valamit megveszek, akkor viszonylag hamar sorra kerül - a "hamar" az egy éven belüli olvasást jelenti jelen esetben. Odáig vagyok magamtól, hogy az idén beszerzett könyveknek több mint a felét elolvastam, pontosabban 26/19 az arány.

Nem tudom, kihez jutott már el a kérdőív, akinek tetszik, folytassa a sort.

A többiek válaszai:
Nima
Ilweran
PuPilla
Dóri
katacita
Nita
Nikkincs

14 megjegyzés:

  1. Köszi az Amadeás válaszokat. Jövőre igyekszem én is kevesebb lista szerint élni, bár most már amiatt jó, hogy új műfajú/témájú/írójú könyveket is felfedezek miattuk (pl. 14 nemzetes kihívás, ha lesz jövőre 15 nemzetes szerintem azon is indulok :D)

    VálaszTörlés
  2. De cuki vagy, még megköszönöd.:)
    Az ilyesmiket (sok nemzetiséges olvasás, férfi-nő arány, magyar szerzők, angolul olvasás, alapművek olvasása, komfortzóna-tágítás, jesszus, mennyi van) igyekszem lista nélkül csinálni, mert megkattannék és csak csajos könyveket olvasnék.:D
    Van még néhány értelmes kihívás, mint a 14 nemzetes.

    VálaszTörlés
  3. Jó volt ez a kérdéssor, lehet én is kitöltöm. :)

    VálaszTörlés
  4. Nita - én küldtem sok szeretettel neked is, csak úgy tűnik nem linkeltelek be? :D

    VálaszTörlés
  5. Imádom a válaszaid :) komolyan elgondolkodtam, hogy ezt a kérdőívet én is kitöltöm, számomra mindig ironikus hogy milyen kis önsajnáló népség tudunk lenni mi könyvmolyok :)))
    (amúgy amondó vagyok, hogy maguk a kérdések is ironikus színezettel íródtak)

    VálaszTörlés
  6. Nita: töltsd.:)

    Ilweran: köszi, a nyűgös énem töltötte ki. Áh, sztem mindenki nagyon tudja sajnálni magát, az emberek nagyon profik ebben.
    (Én is efelé hajlok.)

    VálaszTörlés
  7. Ketteshez: meglepődve tapasztaltam, hogy van egy csomó ember aki kényszeresen befejez olyan könyveket amik nem is tetszenek neki. Főleg a gr-en láttam egy csomó olyan értékelést ami ezzel indít. Mazochisták? :D

    VálaszTörlés
  8. Zsófi: vannak ilyenek.:) Meg olyan is előfordul, hogy valaki szándékosan rossz könyvet olvas. Nem értem, de legyen vele boldog.:D

    VálaszTörlés
  9. Láttam már, amikor valaki direkt lehúzós kritikárt akart írni valamiről.
    De én inkább nem beszélek, mert én meg szántszándékkal megnéztem a moziban az Éhezők Viadala legújabb részét, amikor pontosan tudtam, hogy utálni fogom. (Az Exodus előzetese miatt azért megérte.)

    VálaszTörlés
  10. A mazochizmus palettája rendkívül széles.:) Én csak olvastam, mind a három részt.

    VálaszTörlés
  11. Én sem igazán értem a kényszeres befejezést, ha csak nem tényleg a remény él, hogy hátha jobb lesz, vagy ha nem, hát legalább valami csavar lesz a végén :D
    Kicsit megkésve, de én is válaszoltam a kérdésekre, és kitennélek titeket. :)

    http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2014/12/a-legnagyobb-problemak-egy-konyvmoly.html

    VálaszTörlés
  12. Zsófi: bőven elég belőle.:)

    Miamona: köszi a linket, belinkellek én is a többiekhez.

    VálaszTörlés