2016. szeptember 14., szerda

A nyár öt legjobbja

Valószínűleg Theodorától tavaly is elloptam az ötletet, engedelmével most is ezt teszem.
Igyekeztem nem az unásig ismételt címeket elővenni - hálistennek, ötnél jóval több nagyszerű könyvet olvastam nyáron -, ill. abban bízok, hogy nem tudjátok fejből az olvasmányaimat.:))

Elizabeth Strout: Amy és Isabelle
Őt már biztosan ismeritek, de igen, nekem ennyire jó volt. Eleve jó kezdés, ha egy történet tomboló hőség idején játszódik, amikor az áttetsző, remegő napfényben minden egy kicsit más arcát mutatja, és az emberek törődöttebbek, gondatlanabbak az egyébként erősen kontrollált életükben - ennek köszönhetően a lélek mélyén rejlő indulatok szabadulnak fel, tiltott határokat lépnek át, és persze legalább egyvalakit meggyilkolnak.
[Tök jó borítók készültek ehhez a könyvhöz, gondoltam, ne mindig a magyart nézegessük.]



Caroline Knapp: Pia
A szerző megrázóan őszinte vallomása az imádott-gyűlölt kedvesről, akit sosem lehet igazán elhagyni, és a hozzá vezető útról; családi kapcsolatokról, önértékelési problémákról ugyanúgy szól ez a történet, és megmutatja, hogy nemcsak a hajléktalanok és az alsóbb néprétegek szenvedélybetegsége az alkohol.
[A magyar borító szerintem nagyon csúnya, hiába találó az elmozduló képpel.]






Stephen King: Tortúra
Tegnap ömlengtem róla néhány sort erről a tizennégy-tizenöt év után is beszippantós regényről, ennél tovább nem szeretném magamat ismételni.:)
[Ennél szebb viszont nincs.]

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
A nyár egyik legjobbja és életem egyik leg... fenét, simán viszi a legborzalmasabb könyv címet. Milyen érdekes, hogy valami egyszerre lehet legjobb és legszörnyűbb. Talán akkor is az lenne, ha fikcióként íródott volna. Perverz módon alig várom, hogy nekikezdjek az Elhordott múltjainknak.
[Istenem, ennek a nőnek még angolul is bonyolult a neve.]







Shirley Jackson: Sóbálvány
Idén nagyon szerencsésnek bizonyultak a spontán vásárlások, mind az Amy és Isabelle, mind a Sóbálvány a nyár és az év egyik legszuperebb olvasmánya, utóbbi már emlékként összefonódik Veszprémmel és a Balatonnal, nagyon örülök, hogy engedtem a késztetésnek és megvettem az Utas és holdvilágban. Ugyan nagyon nyomasztó, sötét és félelemteli a világ, amit Shirley Jackson ábrázol, nekem nagyon tetszett szinte az összes novella. Illik a lelkivilágomhoz, na, csak kiböktem.
[Sajnos ezzel kell beérnünk borítóügyileg.]



Nektek melyek voltak a nyár kedvencei?


4 megjegyzés:

  1. A Tortúra nálam is nagyon betalált, igaz, én most olvastam még csak el elsőre. Mivel folytassam Kinget, tipp? :) Ja, és ez a kiadás szerintem is nagyon igényes, a hátsóborítót elég későn vettem szemügyre :P
    Nálam a nyár legjobbjai (nem volt túl sok túl jó élményem így visszanézve amúgy): Légzőgyakorlat fuldoklóknak, A budapesti úrinő magánélete és az Arkangyal éjjel - jó vegyes, nem? :)

    VálaszTörlés
  2. A két Rose! Nekem az régi kedvencem, vagy négyszer olvastam. Ha szeretnéd, elviszem szombaton. A novellásköteteit is szerettem, meg a Halálos árnyékot, az Az-t, bár az jó hosszú. Vagy ott A remény rabjai.
    Sikerült rosszakhoz nyúlni?
    Ezekből kettőt én is szerettem, A budapesti úrinőt meg karácsonyra kapom meg
    Hát, egy közös van bennük, mind női szerző.:-)

    VálaszTörlés
  3. Kapásból rámondtam volna hogy A fényességek aztán megnéztem hogy azt májusban olvastam :D A nyár legjobbjai közt biztosan ott van a Gonosz pálya, a Tisztaság, a Pia, az Arkangyal éjjel és meglepő módon a Black out :D
    És most akkor jön a Tortúra ;)

    VálaszTörlés
  4. Hú, ennyire jó volt? Illene már sorra kerítenem, de olyan hatalmas...
    Jókat olvastál.:)
    Éljen, éljen!:))

    VálaszTörlés