2016. december 31., szombat

Az év végi zárás (2016)

Forrás
Abban talán egyetérthetünk, hogy 2016 nagyon furcsa év volt - és sajnos sokan vagyunk, akiknek nem csupán furcsa, hanem rossz; az irdatlan pofonok, a megnyílik-alattam-a-föld érzése. 2016 a halál éve volt, a levegőben a baljós előjelek és a világégés hangulatával. Valami jön, valamit várunk, amire még emlékszünk és ami elől nem fogunk tudni elbújni.
Ne legyen így, ne folytatódjon a sor. 2017 legyen az ajándék éve, a megnyugvás, a béke és a rózsaszín unikornisok szigete.

Térjünk át inkább a könyvekre, azokkal viszonylag kevés katasztrófa történik.

Ha minden igaz, 2016-ban 87 könyvet olvastam el - hárommal többet, mint tavaly -; volt köztük sok vékony és sok Kázmér és Huba, de ki nem szarja le, van ISBN száma, és azért olvastam őket, mert rájuk volt szükségem, nem a számok felpörgetése miatt. Tény, hogy nem viseltetek nagy bizalommal a 800-1000 oldalas gólemek iránt, de, ahogy az Ílion megmutatta, nem feltétlenül akarnak ők nekem rosszat - remélem, Az Aranypinty - Vadhattyúk - A fényességek sorból legalább egy sorra kerül jövőre. Még egymás mellé se merem rakni őket, olyan félelmetesek.:)
Bécsy Ágnes Virginia Woolf-tanulmánykötetével kezdtem az évet, és John Williams Augustusával zárom, ami jövőre is a társam marad, de nem bánom, mert nagyon jól kijövünk egymással. Megkockáztatom, jobban tetszik, mint a Stoner.
Írás közben folyamatosan puskázok a tavalyi zárásról, mert az aktuális év végén sose tudom, mit írtam tavaly december 31-én. Úgy látom, idén jobban elegyedtek a régi és az új könyvek, ősrégi várólistás matuzsálemeket is kipucoltam, és az idei beszerzéseknek is több mint a felét már elolvastam. Volt két, eredetileg 2010-ben megkóstolt könyv (Aludj kislány, Vigaszág - ráadásul egymás után), amiket idén sikerült elolvasni, és valószínűleg jobban tetszettek, mint anno. Ez a siker nekem roppantul tetszik, ti már biztosan unjátok.

Meglepően sok jó könyvet olvastam, egy 22 elemből álló listát hoztam össze bejglizabálás (almás és mogyorós-vörösáfonyás) közben és igen nehezemre esne tovább szűkíteni vagy rangsorolni az elemeket, úgyhogy megkapjátok őket az olvasás sorrendjében.

John Banville: A tenger Michael Cunningham: Az órák Peter Buwalda: Bonita Avenue Dan Simmons: Ílion

Michael Chabon: Jiddis rendőrök szövetsége Joyce Maynard: Otthon a világban David Gemmell: Trója – Az Ezüst Íj Ura I-II. Helen Macdonald: H, mint héja

Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak Elizabeth Strout: Amy és Isabelle Caroline Knapp: Pia Cheryl Strayed: Vadon

Shirley Jackson: Sóbálvány Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016 David Guterson: Hó hull a cédrusra Isabel Allende: Maya naplója

Truman Capote: Más hangok, más szobák / A fűhárfa Lauren Beukes: Zoo City Téa Obreht: A Tigris asszonya Zadie Smith: A szépségről

Michael Cunningham: Otthon a világ végén Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
 1. John Banville: A tenger
 2. Michael Cunningham: Az órák 
 3. Peter Buwalda: Bonita Avenue
 4. Dan Simmons: Ílion (Ílion-duológia 1.)
 5. Michael Chabon: Jiddis rendőrök szövetsége
 6. Joyce Maynard: Otthon a világban
 7. David Gemmell: Trója-sorozat cuzámenn
 8. Helen McDonald: H mint héja
 9. Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak
 10. Elizabeth Strout: Amy és Isabelle
 11. Caroline Knapp: Pia
 12. Cheryl Strayed: Vadon
 13. Shirley Jackson: Sóbálvány
 14. Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái
 15. David Guterson: Hó hull a cédrusra
 16. Isabel Allende: Maya naplója
 17. Truman Capote: Más hangok, más szobák
 18. Lauren Beukes: Zoo City
 19. Téa Obreht: A Tigris asszonya
 20. Zadie Smith: A szépségről
 21. Michael Cunningham: Otthon a világ végén
 22. Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Úgy tűnik, 2016 az érzékeny női olvasmányok és az aprólékos-boncolgatós könyvek, na meg a műfajmixek éve volt. Annak ellenére, hogy 10/12 a nemek aránya a nők javára, tehát viszonylag kiegyenlített, a középső, Maynarddal kezdődő és egészen a Sóbálványig húzódó sorminta elég látványosan nőiessé teszi az összképet. Habár az a pár ember, aki olvas [fogalmam sincs, hányan olvasnak vagy mennyire számítok népszerűnek, vagy mi határozza ezt meg], minimum sejti, de leginkább tudja, hogy a "nőies" nálam nem egyenlő a szimpla romantikus regényekkel, ezért eszem ágában sincs eme jelző miatt mentegetőzni. Mindenki olvas arról, ami foglalkoztatja; az anya elvesztése, az útkeresés, függőség, rossz családi és szociális kapcsolatok, hétköznapi, gúzsba kötő félelmek, apró, mégis fontos benyomások - nem éppen rózsaszín témák, valljuk be, de mostanában ezek a fő motívumok nálam. Talán összefüggnek a bennem végbemenő változásokkal.
Közülük egyelőre csak Az órákat jelöltem kedvencnek, de nálam ez egy hosszabb folyamat, néhányan még érnek erre a címre.

Aztán voltak olyanok is, amelyek nélkül tudtam volna élni:

Elif Shafak: Az isztambuli fattyú Svenja Leiber: Sipino Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról Christa Wolf: Kasszandra

Mary Doria Russell: Verebecske Naomi Novik: Rengeteg Andrea Molesini: Nem minden mocsok bécsi Kosztolányi Dezső: Aranysárkány
 1. Elif Shafak: Az isztambuli fattyú
 2. Svenja Leiber: Sipino
 3. Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról
 4. Christa Wolf: Kasszandra
 5. Mary Doria Russell: Verebecske
 6. Naomi Novik: Rengeteg
 7. Andrea Molesini: Nem minden mocsok bécsi
 8. Kosztolányi Dezső: Aranysárkány
Rájuk nem szeretnék sok szót vesztegetni; nem feleltek meg az elképzeléseimnek, tele voltak logikátlanságokkal, szimplán unalmasak voltak, ilyen érzések kavarognak bennem irántuk. Naomi Novik különösen lebőgött előttem a Rengeteggel, de aligha fáj neki, mert sokan szeretik és több díjat is nyert. Egy önálló személyiséggel bíró, gonosz, sötétlő erdőt, úgy, ahogy én elképzelem, valószínűleg csak Catherynne Valente tudna megírni.

Ezeket még bőven el lehetett olvasni, nem okoztak mérhetetlen szellemi fájdalmat - azokat félbehagytam:

Louisa May Alcott: Kisasszonyok Mihail Siskin: Levélregény Anthony Burgess: Gyilkosság Deptfordban
 1. Louisa May Alcott: Kisasszonyok
 2. Mihail Siskin: Levélregény
 3. Anthony Burgess: Gyilkosság Deptfordban
Gondolom, ismeritek azt az érzést, amikor magától az olvasás aktusától elmegy a kedvetek, annyira rosszul esik a soron lévő könyv. Ezek ilyenek voltak, az első kettő ráadásul még a VCs-be is bekerült, brr. Talán a Levélregény volt a legrosszabb, a női narrátor elviselhetetlen; a Kisasszonyok a maga szirupos, bájos módján tetszhet a tizenkét éves lányoknak, a Gyilkosság Deptfordban meg szimplán unalmas, pedig annyira érdekes a témája.

Voltak újraolvasások is, nem is kevés - tavaly határoztam el, hogy szeretnék minél több könyvet újraolvasni (ill. ez állandó cél), talán sikerült is lépéseket tennem ez ügyben:

Dennis Lehane: Egy pohárral a háború előtt Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem Gerald Durrell: Istenek kertje Stephen King: Tortúra

Dennis Lehane: Megszentelt életek Charlotte Brontë: Jane Eyre
 1. Dennis Lehane: Egy pohárral a háború előtt
 2. Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
 3. Gerald Durrell: Istenek kertje
 4. Stephen King: Tortúra
 5. Dennis Lehane: Megszentelt életek
 6. Charlotte Brontë: Jane Eyre
Igen, Dennis Lehane nagy szerelem, még a nőiesség ellensúlyozásának sem utolsó.:) Durrell Korfu-trilógiája érzésem szerint még párszor előkerül életemben, attól függetlenül, hogy a mesternek sok egyéb könyvét még egyáltalán nem olvastam el. Akárcsak Stephen Kingét, de ő inkább régi nosztalgikus kedvenc, a Tortúra pedig visszarepített zsenge könyvmolykoromba, és szinte körömrágva izgultam Paul Sheldonért. A Jane Eyre-t évek óta halogatom - nevetséges, hogy az első olvasás is soká esett meg, de hogy a második is... nem tudom, miért tartok ettől a könyvtől.

Jöjjön pár listázós adat, mert év könyve díjat nem tudok osztogatni, de néhány másikat igen.

Forrás
Az év szerzője: Michael Cunningham, egyértelműen. Sokrétű, érzékeny, aprólékos, finoman rezdülős, fájdalmas-szép, a lába elé tudnám vetni magam, hogy meséljen, mindegy, hogy mit, csak mondja.

Az év meglepetése, és egyben az év sorozata: David Gemmell Trójája. Emberemlékezet óta nem sikerült írónak elérnie, hogy egyben lezavarjak négy kötetet, most meg, ha akartam volna, se tudtam volna másként tenni. Gemmell éles ellentéte Cunninghamnek és az általam olyannyira kedvelt részletező, finom prózának; nyers, egyszerű a stílusa, a karakterek ábrázolását se viszi túlzásba, mégis élnek és ordítva szitkozódsz, ha egy kedveltedet sérelem éri. Érződik a szerző háttértudása, de a szöveg nincs agyon nyomva száraz részletekkel. Ez egy színes, négydimenziós, őrült, vérgőzös, tesztoszteron-túltengéses, vadul vágtázó és szexi sorozat, a cinikus, sznob énem egy doromboló cica lesz tőle. És nagyon eredeti, még egy ilyen Hektórt vagy Kasszandrát nem lehet megírni. Megmagyarázhatatlanul zseniális és magával ragadó.

Legrosszabb könyv: Mihail Siskintől a Levélregény. Nyálas, undi részletek. Olvadó bonbonnal a szájban elaludni és azt nézni, hogy kicsorog a leve, az nem szexi. És nem is lehet, de akkor is pfúj.

Legnagyobb csalódás: Naomi Novik Rengetegje, lásd fentebb.

Legjobban várt könyv: Carlos Ruiz Zafón: Marina - ha nem is volt annyira jó, hogy felkerüljön a legjobb-listára, jólesett elolvasni és a kiadó a végsőkig fokozta a feszültséget a háromszor eltolt megjelenéssel meg egyéb stiklivel.

Falhoz vág és örülsz neki: Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima, ugye, nem kell magyarázni? És Szabó Magdától a Régimódi történet.

Férfi-női szerző arány: nőies érzékenység ide vagy oda, 49/38 az arány a férfiak javára. Az évek során az erre való odafigyelés maradt meg egyedül a kis szempontjaim közül, mert az emancicipáció (sic!) híve vagyok.

A magyar szerzők dúsításával továbbra is hadilábon állok, még a nyomorult tíz százalékot se sikerült meghaladnom, nekem ez a nemezisem. Igazából könyvtárra van szükségem hozzájuk, hátha jövőre jobban alakul a sorsuk.

Befejeztem a Várólistacsökkentést, ami nekem általában - eddig mindig, egy évben nem játszottam - sikerülni szokott. Az átlagnál mintha több rossz könyvet sikerült volna kifogni a játék keretén belül, de nagyon jók is voltak, akik bekerültek az idei Topvalahányba (ami most 22); A tenger; Zoo City; A szépségről; A Tigris asszonya; A más hangok, más szobák; a Jiddis rendőrök szövetsége és a Hó hull a cédrusra. Hét nem is olyan kevés.:)

Akit ennél is jobban érdekel, miket olvastam és mi volt róluk a véleményem, turkáljon az éves bontásban, a linklistákban, a keresőkben, de szerintem ennyire nem vagyok érdekes, úgyhogy nézzük inkább a

beszerzéseket:

Minél több macskát bele!
Forrás
Idén jócskán megugrottam a két éve tartott 35-ös darabszámom, ugyanis kereken 50 könyvet szereztem be - és még nem tudtam volna mit venni! Szívós vasakaratomnak hála gátat vetettem a kompenzálás elé, itt tudjátok megnézni, miket vettem meg kaptam, eszem ágában sincs bemásolgatni őket. Egyébként nagyon okosan olyan könyveket is beszereztem, ill. kaptam, amelyeket már korábban olvastam, így a várólistám nem került megint a katasztrófa szélére. Egyébként a kedves is ennyivel zárta az évet, annyira romcsik vagyunk. Ezekből 30-at olvastam el, ill. a Gyilkosság Deptfordban félbehagyódott, az Augustus pedig olvasás alatt van. Idén jobban megragadtak az akciók, az újságosok állványai is többször merényletet vittek véghez ellenem, nagyon sok ajándékot is kaptam.
Nem mondom, hogy nincs köztük olyan, ami ne ért volna rá, de a legtöbb esetben örültem a beszerzésnek, és, ha még nem kerültek sorra, még érzem a hozzájuk való kedvet - és addig nincs baj a vásárlással.

A többiek évzárásai:
Nima
Heloise
Nita
entropic
Dóri
Ilweran
shizoo
Nikkincs
Katacita

12 megjegyzés:

 1. 2017 legyen a rózsaszín unikornisok éve :) tegnap óta ezen mosolygok magamban, így legyen ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha már te mosolyogsz rajta, megérte leírni.:) Majd megyek kommentelni hozzád, nagyon le vagyok maradva, bocsi...

   Törlés
 2. a legjobbjaid közül nálam is ott végezte (volna, ha csináltam volna ilyen listát) a bonita avenue, a Mayát meg már beszéltük, hogy nagyon érdekel.
  Shafak felejthető? ó, az baj.
  nézem, hogy mindenki annyi könyvet szerzett, meg kapott, nekem még recivel is csak 26.:D régebben nem gondoltam volna, hogy lesz ilyen alacsony (bár tavaly asszem egy kicsit még ennél is kevesebb volt.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem nem jött be Shafak, két szék közül a pad alá esett, aránytalannak éreztem a családi és a történelmi részeket, és a közepe táján már nagyon untam néhány szereplő nyavalygását.

   Törlés
 3. Milyen jó kis alapos évelemzés. :) A Trója egyre jobban piszkál engem, hogyha te is ennyire szereted, akkor adni kéne neki egy esélyt.
  Az 50 az szerintem még mindig vállalható, főleg, amíg olyan könyveket veszel és kapsz, amik igen is érdekelnek és kész. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, pedig eléggé összecsaptam.
   Én imádom, de megértem, ha a hossza kissé taszít, évek óta kerülgettem.
   A 35 jobban tetszett, főleg a lakás méreteit figyelembe véve.:)

   Törlés
 4. Szerintem is kis alapos zárást írtál :) És tényleg, egyezünk a 87 olvasásban, meg az újraolvasásokban is.
  Az meg milyen jó már, hogy ebből 22 kedvencet ki tudtál emelni, no, ez ritka szerintem. Kicsi szívem meg repes, hogy sok közös kedvencünk volt, meg hogy a vcs-ben pl. A tigris asszonya is jó élmény lett!
  Ne is filózz az 50-es beszerzésen, engedd el! :P

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A 22 a nagyon-nagyon jó kategóriája, majd kiderül, melyik érik kedvenccé.:)
   Azért jó lenne jövőre kevesebbet beszerezni.

   Törlés
 5. Nagyon élveztem olvasni, tényleg alapos évértékelés lett, és ezt tök jó értelemben mondom! :) És tényleg nagy szó, hogy ilyen sok könyvet ki tudtál emelni, mint nagyon jót. :)
  A beszerzéseknek meg örülj tényleg! Főleg, hogy a várólistát nem feltétlen gyarapította mind. ;) Majd jövőre megpróbálunk együtt kevesebbet beszerezni, nekem is célom. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi.:) Engem meglepett, hogy mennyi jó könyvet olvastam tavaly. Nem hiszem, hogy azért, mert engedékenyebb volnék.
   Örülök én nekik, csak összeadtam tegnap, mennyit költöttem rájuk, és lassan kellene új könyvespolc.:D

   Törlés
 6. Nekem mindig te hozod meg a kedvem ehhez a fajta női irodalomhoz, még ha nem is mindig olvasok el aztán sokmindent... De a Briliáns barátnőmet fogom. :)
  Tök jó, hogy ennyi kedves könyved akadt 2016-ban, meg az is, hogy már mind tudunk lelkifurka nélkül újraolvasni.

  És tuti, nagyon sokan olvassák a blogod, mert hozzám még mindig tőled jönnek a legtöbben :D (a fb, moly és magyarblogok után)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem, tetszik majd.:) Én a kortárs magyar irodalommal vagyok hasonlóan, sok minden érdekel, de annyi olvasatlanom van...:)
   Meglepődtem, mennyi jót olvastam tavaly, néhányatok meg sok rosszat, nem tudom, mi lehet az oka. Nálam is, ha szigorú akarnék lenni, bőven voltak felejthetőek, de az a 22 meg az újraolvasottak már önmagukban megérték.:)
   Nem tudom, számszerűsítve mennyit számít, ha a kommentekből, a postok melletti olvasások számából indulok ki, elég visszafogott a helyzet.:)

   Törlés