2017. március 17., péntek

Miket olvasok mostanában,

illetve, miket szeretnék. Nem biztos, hogy érdemes ilyen postot írnom, de könyvértékeléshez most nincs agyam, ehhez viszont van kedvem, úgyhogy lássuk.

Kőrösi Zoltán: Szívlekvár Giedra Radvilavičiūtė: Ma éjjel a falnál alszom Jeffrey Eugenides: Házassági összeesküvés Elena Ferrante: Amikor elhagytak

Olvastam Kőrösitől a Szívlekvárt, ami nekem elmarad a Milyen egy női mell?-től, de még bogozgatom az érzéseimet. A Ma éjjel a falnál alszom követte - élénken virító példa arra, hogy a hirtelen felindulásból, mohóságból elkövetett harácsolást nem mindig követi megbánás! Szimpatizálok a Typotex köteteivel, mindig kerülgetem őket, de a teljes árú vásárláshoz túl bizonytalan vagyok az érzéseimben. Istenem, ha megint 35-40%-kal olcsóbban dobálják utánam a könyveiket a Könyvfeszten, végem van - ez egy tiltakozó, ugyanakkor elégedett sóhaj.:)
A Házassági összeesküvéssel kicsit döcögősen indult a viszonyunk, a fordítás néhol szörnyű, de nagyon megszerettem. Azt hiszem, Eugenides-kompatibilis vagyok, és kelleni fog a Testről és lélekről. Az Amikor elhagytak egy érdekes kísérlet része, avagy Amadea és Ferrante 1.0, ill. 2.0 változatai hogyan vélekednek egymásról.

A jövő mindig bizonytalan egy hangulata után menő könyvmolynak, de próbálok pár fix pontot kiválasztani.

Herman Koch: Nyaraló úszómedencével Mariam Petroszjan: Abban a Házban China Miéville: Konzulváros David Mitchell: Felhőatlasz

A Nyaraló úszómedencévelt Ilweran volt kedves kölcsönözni nekem. A fülszöveg alapján nekem való könyvnek tűnik, reméljük, így lesz.
Vészesen közeleg a hónap vége, én pedig le vagyok maradva a VCs-s könyvekkel. Nem görcsöltem rájuk, csak próbálom kihasználni az év eleji lendületet. Ahogy nézegetem a listát, mindegyikhez lenne kedvem, de, úgy érzem, a következő áldozat a tartalékos 12-ből, azaz a kedves könyvei közül fog kikerülni. Neeem, A mi utcánk még nem, nem vagyok én kőből, előtte ki kell feküdnöm Ferrantét. Abban a Házban? Úristen, mekkora az a könyv. Felhőatlasz? Az se kis darab, cserébe színes-szagos. Konzulváros? Régen olvastam Miéville-t, és meglepő módon nem emberölő méretű, a szerkesztője biztos kihúzta a felét.
Ha már a kedves könyvei: olyan ínycsiklandóan írt Kelly Link novelláskötetéről, hogy legszívesebben azonnal rávetném magam, de most olvasok kizsigerelős nőt (Ferrante), kettőtől egymás után felvágnám az ereimet. A Nagyrészt halott a könnyedségével csábít, a megterhelő olvasmányok után automatikusan feltámad bennem a vágy irántuk.

Jung Chang: Vadhattyúk Donna Tartt: Az Aranypinty Eleanor Catton: A fényességek Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860-1914)

Jaj, és persze itt vannak Ők. A monstrumok.
Amikor rendezgettem a könyvespolcokat, felsorakoztattam őket egy helyre, hogy vádlón nézhessenek. Meglepetésemre elkezdtem ritkítani a soraikat; idén már elolvastam a Hideghegyet, az Erős rengést, a Szívlekvárt és a Házassági összeesküvést. A nagyágyúk még hátravannak, de érzem (hehe), hogy 2017-ben sorra kerül vagy a Vadhattyúk, vagy Az Aranypinty.


Ez pedig a mostanság használt bögrém, hat-hét dl-s, kvzs szíves közreműködésével jutottam hozzá. Van egy kék párja, azt kapta vicomte. A megilletődött arca mindent megért.:)
A bögre alatt a sztimitől kapott cicás, sajnálatosan megkopott poháralátét díszlik, mögötte pedig az egyik szék és a laptop zsinórja - mondjuk azt, hogy a bögreméret érzékeltetése végett nem vágtam ki őket (és nem lustaságból, á, dehogy.)

Ti milyen könyveket terveztek olvasni?

10 megjegyzés:

  1. Jó kis olvasmányok! Az Aranypinty nálam is itt csücsül, várja, hogy bele merjek kezdeni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.:)
      Jaj, szörnyen nagy az a könyv, és elég megosztóak a vélemények.

      Törlés
  2. Szeretem az ilyen posztokat, érdemes írni ilyeneket is :) Én kisebb olvasási válsággal küzdök, úgy érzem. Sarah Addison Allen First frostja nem köt annyira le, zavar, hogy nem ebook és nem lehet könnyen szótárazni, így inkább azt a néhány melléknevet amit nem ismerek meg se nézem :D
    Most nem is tudom mit olvasnék igazán - talán valami romantikusat, ezért belekukkantottam Nikkincs posztja miatt a Variációk egy párra könyvbe.
    Amúgy tegnap este jutott eszembe, hogy milyen ügyes vagyok - nem vettem márciusban könyvet! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretek ilyeneket olvasgatni, csak az esetemben annyira nem releváns.:)
      Jaj, az a pár szó nem sokat vesz el az élményből. Én is jártam már így, nem hittem volna, hogy valaha zavarni fog egy papírkönyv.:D
      A Variációk egy párra jónak tűnik, még engem is érdekel.
      Szuper ügyes vagy! Ezt a pár napot már bírd ki.:D

      Törlés
  3. Nagyon jó ez a poszt, először is mert kedvet kaptam néhány könyvhöz, másodjára meg el is szégyelltem magam, az én olyan 120 olvasatlan könyvem gondolatára... Jóllehet idén már pusztítottam belőlük,de nem eleget. :) Tetszik az ötlet, lehet ellopom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.:) Nekem kb. 140 olvasatlan könyvem van, de ebben benne vannak azok is, amiket már tuti, hogy nem olvasok el.
      Vigyed nyugodtan, nem egyedi találmány.:D

      Törlés
  4. Én is szeretek ilyen posztokat olvasni, néha írni is. :) Jó kis könyvek! Most én is haladok a vcs-vel kicsit, kettőt épp olvasok, egy pedig befejezve februárban. Nem a legnagyobb löket, amivel indultam valaha, de most ezek jó könyvek, A selyemhernyót imádom, lehet, hogy idei toplistás lesz!
    140 olvasatlan könyv, piha! nekem valami 450 még mindig! :D De mostanában jobban válogatok, és eldöntöttem, hogy nem tologatom a végtelenségig a jókat, vagy amikre vágyakozom. :)
    Jó a bögre! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akartam írni friss megjelenésest, de semmit nem találtam.:D
      A selyemhernyó nagyon szuper! Már csak emiatt megéri részt venni a VCs-ben.:)
      Jézusom, mennyi könyv!:D
      Köszi, belefér némi tea.

      Törlés
    2. Van már pár, de lassan szivárogtak. Dóri és Heloise posztjaiból tájékozódtam. :D
      Jaj nagyon jó tényleg A selyemhernyó, nem is gondoltam, hogy így beszippant majd. :) Sokkal jobb a bűntény is, és izgalmasabb az egész. Már 70%-nál vagyok, hamarosan befejezem. :)))

      Törlés
    3. Azokat én is néztem, de nem csigáztak fel. Meg a Moly várható megjelenéseit néztem, ott se.:)
      Nekem A selyemhernyó tetszett a legjobban a három rész közül.
      És utána kezdheted a Gonosz pályát, ha akarod!:)

      Törlés