2012. július 15., vasárnap

Igenis, olvasd el - kérlek!

Olyan vagyok, mint egy száraz kóró-jellegű sznob vénkisasszony, de akkor is bánt, hogy azt a postot, amiben a jégkrémről van szó, és aminek nulla az értéke, sokkal többen olvasták el, mint az előtte lévő verses postot, pedig az értékesebb, időtállóbb, mint az összes firkálmányom együttvéve. Konkrét adatokat lusta vagyok megnézni, asszem, 89-20 a két szám.
Nem kell félni a versektől - én is csak nemrég jöttem rá. Igen, nincs hozzájuk értelmező tájékoztató, de tényleg olyan nagy baj, ha nem értjük száz százalékosan, miről szól (egyáltalán, honnan tudjuk, hogy tényleg arról szól-e, amit leírnak?)? Áhh, túl álmos vagyok egy ilyen lamentáláshoz, titeket pedig úgysem érdekel - duzzogós ajakbiggyesztést kéretik elképzelni -, úgyhogy csak bemásolom Nokedli egyik kedvenc versét, innen való, és megyek ágyba A hetedik hullámmal.
Ui.: egyébként rájöttem, verseskötetet nem tudok lineárisan haladva olvasni, csak véletlenszerűen ide-oda lapozgatva.



ARRÓL, AKI EGYSZER ELJÖN
Cecilia Meirelles
Oly későn jön majd, hogyha eljön egyszer,
Olyan későn és oly magánosan,
Hogy ráismerni még az este sem mer
És az út se, amelyen átoson...
Oly későn jön majd és magánosan.

A lámpát én addigra már eloltom
És míg elborít búsan a setét,
Magányom mélyén az álomba fojtom
A várakozás keserű hevét,
Amíg elborít búsan a setét.

S mikor szememben már kérdés se rebben
És minden emlék fénye kialudt,
Tán éppen akkor gondol rám a csendben,
Kit lassan-lassan hoz felém az út...
Mikor már minden emlék kialudt.

Talán az ajtómon is bekopogtat,
Nevét nem mondja, szótlanul belép,
A bánat addig már félholtra koptat
S már nem várom senki jövetelét,
Mikor az ajtón szótlanul belép.

Ugy jön a csendes esti pillanatban,
Mint elkésett, régvárt illúzió,
A szerelemről mond majd gondolatban
Bűvös szókat, miket hallgatni jó,
Mint elkésett, régvárt illúzió.

Lehet, hogy majd felébreszt a sötétben
Szava, mely lágyabb lesz, mint a homály,
És ott maradnánk halkan, szótlan, tétlen,
Hogy kik is voltunk, azt se tudva már
Körülöttünk hallgatna a homály...






12 megjegyzés:

  1. Nyugalom, húgom, csupán arról van szó, hogy a jégkrémet többen szeretik, mint a verseket - pláne nyáron :)) Abban abszolút igazad van, hogy ez szomorú, de hát mit lehet tenni?
    Ami meg a versek értelmét illeti... én úgy vagyok vele, hogy nem feltétlenül az számít, hogy a költő mit akart mondani vele, hanem az, hogy milyen érzéseket vált ki belőlem. Felőlem lehet egy vers akármilyen zseniális, meg magasröptű, meg akármi, ha nem csiklandja meg a lelkemet akkor minek olvassam?

    (Néhány enter még elkélne, nálam legalábbis nem látszanak a versszakok.)

    VálaszTörlés
  2. nálam is sokkal több a blabla posztok olvasottsága, mint a könyveseké, sztem ez általános jelenség.

    VálaszTörlés
  3. Igazad van, én is fel szoktam néha háborodni. :-) Vicces, hogy a könyves blogomra tettem fel a lakáshirdetésemet, hogy hátha...gondolhatod, hogy messze veri az összes többi bejegyzésemet olvasottság tekintetében. Ráadásul a lakás még mindig eladó...Most sírjak vagy nevessek? :-))

    VálaszTörlés
  4. Nokedli: azt én értem, de... na:)
    Egyetértek veled, nővérem, oh, hány égig magasztalt versnél éreztem azt, hogy jaj, nekem ez nem tetszik, miért kell még tanulnom is róla?
    (Basszus, tényleg... mindjárt kijavítom, nem tudom, miért rántotta össze.)

    Nima: nálam is, csak sokszor nem értem. Se te, se én nem írunk spoileres postokat (ha mégis, akkor ki van írva, de ritkán lőjük el, mi a csattanó), nem két kilométeres hosszúságúak, sztem nem unalmasak és nincsenek agyonboncolva a könyvek, de mindegy.

    Ilweran: örülök, hogy tetszik:))

    Félcsi: nyugi, én meg árultam már itt parfümöt is:))
    Az egyik szemed sírjon, a másik nevessen:)

    VálaszTörlés
  5. Uhh, ne is mondd, de nagyon utáltam a suliban a kötelező verselemzéseket :D "Ezt azért írta a költő, mert azt gondolta, hogy..." Nokedli csöndben elmormolt válasza: "Beszéltél vele, vazze? Vagy honnan tudod?"
    És őszintén szólva falra másztam attól, hogy ha megkérdezték a lányokat az osztályban, hogy mi a kedvenc versük, 99%-uk a Szeptember végént vágta rá. Semmi bajom nincs azzal a verssel, tényleg gyönyörű, de azért... kis változatosságot ha lehetne kérnem... :D

    (Ha molyról, vagy mek-ről másoltad, akkor azért :) Ott valahogy máshogy működik a dolog, akkor vettem észre, mikor a mekről wordbe másoltam anno csomó mindent. Lespórolja az entereket.)

    VálaszTörlés
  6. Igen, ez a reakció nálam is megvolt:))
    Az a baj, hogy egy bizonyos törzsanyagot tanítanak, és kész, ennyi, és mindig ugyanezt, amikor egyetemen is Balassit meg Kazinczyt kellett tanulni, kicsit bővebben a középiskolai anyaghoz képest, a falat tudtam volna kaparni.
    (MEK-ről:$)

    VálaszTörlés
  7. Amadea, szerintem az embereket már nem igazán érdeklik a könyves posztok, mert rengeteg helyről tudnak még ezen kívül is tájékozódni. a molyos értékelés rövid, általában pár mondat mindenkinél, pillanatok alatt át lehet futni, ott van mellette a csillagozás, ha esetleg mégsem akarja elolvasni az értékelést, teljesebb körű a poszthoz képest. a posztnál oda kell figyelni, hogy mi is a másik véleménye, mert túl sok a mondat.:)

    VálaszTörlés
  8. :DD Mindegy, tudjuk egy ideje, hogy jóformán magunknak írjuk a blogot, meg egy szűk körnek.

    VálaszTörlés
  9. ezen igazából nem is csodálkozom, mert ha ennyi lakos mellett a 10e példányszámos könyv már hatalmas siker, olyan sokat nem is kell várni egy blogtól. már rájöttem, hogy a külföldi blogokhoz totál felesleges viszonyítani, mert egészen mások az arányok.

    VálaszTörlés
  10. Azt elhiszem, attól én is a falat kapartam volna :D

    VálaszTörlés
  11. Nima: áh, én sose hasonlítottam a hazai blogokat a külföldiekhez, mások az emberek, mások az igények, a felfogás, mentalitás.

    VálaszTörlés