2016. június 6., hétfő

Alszanak-e a halak?

"- Sajnálom a szüleinket. Dunsztjuk sincs róla, mi folyik körülöttünk.
- De legalább nem lépsz le Kaliforniába.
- Ezen a héten biztosan nem."

Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

Nem is tudom, hol kezdjem. Legyen a vége, úgyis az az izgalmas rész.
Ez a kötet baromi jó; aki szereti a hétköznapi apróságokról szóló, azok esszenciáját jól megragadó, egyszerre fojtogató és izgalmas hangulatú írásokat, az imádni fogja. A fülszövegből nem derül ki egyértelműen (talán mert nehezebb eladni?), de ez egy novelláskötet, minden darabja egy kis gyöngyszem, egyre se emlékszem, amelyik ne tetszett volna. Éljenek a nyugtalanító befejezések!
Nézzük az elejét.
Julie Orringernek is jó szar gyerekkora volt, és nem felejtette el.
Igen, mindenkinek szar volt a gyerekkora - akinek nem volt balhé a családjában, nem volt beteg szülője/testvére és még a suliban se alázták meg, az mélyen hallgasson -, ill. van minimum pár szégyentől égő, behegedt lelki sebe. Én már el is felejtettem, mennyi, de Orringer nem; megkapirgálta a felszínt és utat nyitott az emlékeknek. A novelláktól elöntött az epe, a szégyen, a sírhatnék, az együttérzés. Néha úgy éreztem, megfulladok a gyűlölettől.
Meglepett, hogy mennyire tetszik ez a kötet, erősen esélyes Az év meglepetése címre, hiába van még fél év, hogy meglepjenek a könyvek. Érdekes, hogy ezek általában a könyvtárból kerülnek ki, ilyen volt még a Longbourn árnyékában tavalyelőtt.
Két vonatút alatt végigszaladtam rajta, nem is írtam semmit a jegyzetlapra. Érdekes módon az utána következő olvasmány, Elizabeth Strout Amy és Isabelle-je is hasonló tematikájú, habár regényről van szó és jóval komorabb a hangulata. És mindkettőben van egy Althea nevű szereplő.:)
A gyorsaság és a hasonlóság miatt nem akarok több betűt kiizzadni magamból, inkább azzal a mondással takarózom, hogy az igazán jó könyvekről nincs mit írni, azokat olvasni kell. Azt meg már említettem, hogy bizonyos nyomasztó könyvek engem mennyire fel tudnak dobni - ez is ilyen volt.

Ui.: Annyira örülök, hogy végül nem olvasatlanul vittem vissza a könyvtárba. Az Amy és Isabelle is kevésen múlt, de ez már egy másik történet.

Eredeti cím: How to Breath Underwater
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2015
Fordította: Barabás András
Ár: 3490 Ft (de akcióban olcsóbban hozzá lehet jutni, csak figyelni kell)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése