2016. november 15., kedd

Mi a népszerű?

Eszembe jutott, hogy írok egy postot az elfeledett könyvekről, aztán, ahogy nekiálltam címeket gyűjtögetni, elbizonytalanodtam. Mi alapján akarok válogatni? Jelöljek ki a Molyon egy olvasási számot, azaz olyan könyveket gyűjtsek össze, amelyeket, mondjuk, harmincnál kevesebb ember olvasott? Vagy olyanokat, amelyek ritkán bukkannak fel a blogokon?
Mindkét elgondolás legalább annyi sebből vérzik, mint ahány szóból megfogalmaztam; egyrészt az aktív olvasók (azaz mi - erre még kitérek) hajlamosak elfelejteni - én legalábbis mindig megfeledkezem róla -, hogy az olvasók halmazát nemcsak mi alkotjuk, hanem az összes többi ember is, aki legalább néhány kötelező olvasmányon végig kínlódta magát. Éles határvonalat nem húzok, mert nem szeretem az élére állított kategóriákat (a világ túl heterogén, túl változékony, túl gyors ahhoz, hogy mindent tiszta kis dobozokba rakosgathassunk), szóval, az "olvasók" halmazba/dobozba/kategóriába/izébe valószínűleg mindenki beletartozik.
És ennek a mindenkinek az is része, akihez csak azok a könyvek jutnak el, amelyekkel ki van tapétázva egy egész város és/vagy film készült belőle. Ezt szoktam felszínnek hívni, ami nem egy korrekt kategória bizonyos negatív konnotációk miatt, de a fejében, ahol mindenki magában van, sok minden megengedett. Lehet, hogy ez nekünk, a "mi"-nek fáj, de, valljuk be, a "mindenki"-hez képest kevesen vagyunk. Egy rövid idő erejéig volt szerencsém megfigyelni, könyvesboltba betévedő személyek milyen köteteket kerestek.

Tehát, könyvesbolt:

Sacha Batthyany: És nekem mi közöm ehhez? Tolvaly Ferenc: A Zsolnay-kód Borsa Brown: Az Arab lánya Kepes András: Világkép
Marie Kondo: Tiszta öröm

Sacha Batthyany: És nekem mi közöm ehhez? - Egy néni semmit nem tudott róla, csak azt, hogy valami batthyánys cucc. Gondolom, elegendő támpontnak tűnt a név, amit ismert, mert nem tájékozódik könyves oldalakon vagy újságokból.
Tolvaly Ferenc: A Zsolnay-kód - ezt talán nem kell elemezni. Azért, remélem, olyanok is megvették, akik nemcsak pánikszerűen keresnek valami szép - ez a válogatási szempont nekem mindig fáj - karácsonyi ajándékot olvasni szerető ismerősüknek, hanem tényleg érdekli őket Zsolnay.
Borsa Brown: Az Arab lánya - nagyrészt telefonos érdeklődés volt a sorozat harmadik részéről értelmes, udvarias női hangoktól.
[Kis kitérő: tudjátok, azért jó, hogy másfél évig kész kereskedelmi pokolban éltem, mert én, a skizofrén kultúrsznob nem akartam ettől, a pontatlan címektől, a "keresek egy könyvet, de nem tudom a címét és a szerzőjét" kezdetű mondatoktól, a szépirodalom polcán vigyorgó Coelhótól üvölteni. Még gondolatban sem, esküszöm. Higgyétek el, hogy ez még szúnyogcsípésnek is kevés.]
Kepes András: Világkép - ismert személyiség, akinek van hitelessége
Marie Kondo: Tiszta öröm - viszi a hype (?)

Ez csak egy nagyon kis szelet, egy tapasztalt, harcedzett könyvesbolti eladó valószínűleg jobban tudna referálni, és persze az sem lényegtelen, hogy egy könyvesboltnak milyen a környezete, és azt kitevő embere (vagyis valószínűleg másféle könyvek lesznek népszerűek egy olyan könyvesboltban, ami egy egyetem mellett van, mint ami egy óvoda mellett - triviális példa, de érzékelteti, mit értek "környezet" alatt).

Mivel ez elég sovány anyag, nézzük a Libri általános sikerlistáját:

J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek Kepes András: Világkép Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót
Nyáry Krisztián: Festői szerelmek Stephenie Meyer: A Vegyész Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya Vavyan Fable: Válós regény
Paulo Coelho: A kém Christina Braun: Nyírd ki csajosan!

J.K. Rowling - John Tiffany - Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Kepes András: Világkép
Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! - A világ macskaszemmel
Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót - és alkoss valami újat!
Nyáry Krisztián: Festői szerelmek
Stephenie Meyer: A Vegyész
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya
Vavyan Fable: Válós regény
Paulo Coelho: A kém
Christina Braun: Nyírd ki csajosan

Azért nem volt hiábavaló a megfigyelésem, az általam mondottakon túl előfordult Coelho és Keri Smith könyve is, de nem olyan feltűnő mértékben, mint mondjuk Sacha Batthany vagy Kepes.

Nézzük a Moly "Olvasottság szerint" kategóriájának első tíz helyezettjét:

J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek Leiner Laura: Valahol Kylie Scott: Lead – Szóló Paula Hawkins: A lány a vonaton
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Brittainy C. Cherry: Lebegés Jay Crownover: A tetovált srác Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve Kerstin Gier: Silber – Az álmok második könyve

J.K. Rowling - John Tiffany - Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Leiner Laura: Valahol
Kylie Scott: Lead - Szóló
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Brittainy C. Cherry: Lebegés
Jay Crownover: A tetovált srác
J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve - illusztrált kiadás
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Kerstin Gier: Silber - Az álmok második könyve

Ez a felület totálisan más képet mutat a népszerűségről, bár a Harry Potter valószínűleg mára a könyvesboltban is felzárkózhatott, mert amikor kíváncsiskodtam, még csak az angol kiadás díszelgett az előtérben lévő kupacban. Egyenként nem akarom a könyveket magyarázni; annyi szinte biztosra vehető, hogy sok az olyan női felhasználó van, akinek a romantikus regény a kedvenc csemegéje, amennyire én látom, ennek a műfajnak is van új "irányzata", a romantikus YA és NA továbbra is virágzik. A HP óriási nosztalgiahullám, nemcsak a szövegkönyv, hanem az illusztrált kiadások divatba jövése miatt is (Martinnál is van-lesz ilyen), emiatt rengeteg olvassák újra az eredeti sorozatot, habár ez itt (még) nem látszik.
A filmadaptáció valószínűleg a Molyos közönségnél is megpiszkál valamit (Lány a vonaton, Mielőtt megismertelek és Vándorsólyom kisasszony).
Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a molyos felhasználók sem alkotnak homogén közeget - biztosan van olyan tag, aki számára az olvasás csak időszakos szórakozás, és olyan is, akinek napi szükséglet, csak hogy két szélsőséget említsek.

Gondoltam, hogy az instagram #könyv vagy #mutimitolvasol hashtaghez tartozó képeiből (azért ezt választottam, mert a fenti kategóriák is magyar olvasókra vonatkoznak) viszonylag könnyű lesz következtetést levonni, de, tekintve, hogy a felhasználók gonosz módon nemcsak az éppen olvasott könyveket taggelik be ezekkel, hanem teljes könyvespolcokat, hangulatképeket, kozmetikumokat (!) is, nem látom sok értelmét vacakolni vele, különben se tanulmányt írok. De Lány a vonaton, Harry Potter és az elátkozott gyermek, Festői szerelmek többször szembejött velem kb. öt percnyi nézegetés alatt.

Kérdezhetnétek, hogy oké, ez érdekes, de mire akarok kilyukadni? Tulajdonképpen semmire; a kíváncsiság vezérelt erre a röpke összehasonlításra, vagy inkább köldöknézegetős bejegyzésre. Igazából szeretnék erről a témáról beszélni, na, csak kinyögtem végre. Van még azonban hozzáfűznivalóm.

Hol vagyok én?

Nézzük Amadea sorrendbe állított kívánságlistájának első tíz helyezettjét - tizenegy, mert gyenge ember vagyok:

Joyce Maynard: Otthon a világban Carlos Ruiz Zafón: Marina John Williams: Augustus Ljudmila Petrusevszkaja: Rémtörténetek
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak Jenny Lawson: Őrülten boldog Donna Tartt: Aranypinty
Donnie Eichar: Halálhegy Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860-1914) Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító

Joyce Maynard: Otthon a világban
Carlos Ruiz Zafón: Marina
John Williams: Augustus
Ljudmila Petrusevszkaja: Rémtörténetek
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak
Jennifer Lawson: Őrülten boldog
Donna Tartt: Aranypinty
Donnie Eichar: Halálhegy
Szécsi Noémi - Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860-1914)
Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító

Nos, hol vagyok én? A fasorban se. A statisztikák és sikerlisták, a marketingesek rémálma felejthető része vagyok. Félre ne értsetek, nem az a célom, hogy a különleges ízlésemmel [kieg. megj.: én is HP-generációs vagyok, elolvastam az Alkonyatot, nekem is volt YA-korszakom, átrágtam magam Stephen King életművének egy részén stb.] hencegjek, csak beszélgetni szeretnék, mert ez egy érdekes téma.
Kíváncsi lennék, hogy ti hol vagytok? Hogy viszonyul a kívánságlistátok, a kedvenc könyveitek, az idén olvasott könyveitek listája az enyémhez és a fenti toplistákhoz? Írjatok nekem egy kommentet, bloggerektől jobban örülnék egy bejegyzésnek - legyen belőle körbepost! Játsszunk! Könyvet, hangszórót nem sorsolok ki, de a gügye book tagek (pfuj) alapján tudom, hogy szerettek körbe adogatni.
Kicsit mellékvágány, de többek között azért is érdekes, mert, valljuk be, jóformán egymásnak írjuk a postokat - ezért röhögtem nagyon a "mikor és hol olvasol ennyit"-fitogtató könyves kérdéssoron, amikor körbejárt -, alig olvas valaki könyvesblogot. A massza, a felszín számára a blog valószínűleg az egoblot jelenti, esetleg a beauty blogot (ha tudná, hogy még még kertészblogok is vannak!), és nincs olyan közvetítő, hidat alkotó médiafelület, amin keresztül az emberek eljuthatnának a könyvesblogokhoz. A sci-fi - fantasy körben formálódik valami, és, ahogy a port.hu által szervezett sci-fi nap mutatta (az emberek nem fértek be a terembe), van rá igény. Még bennem is felébredt akkor a kultúrmissziós viszketegség, amikor a kiadókat képviselő emberek beszélgetésén egy lány suttogva megkérdezte a mellette ülőtől, hogy ki az a Kim Stanley Robinson - szerintem a "mi", az aktív olvasók között még az is tudja, kicsoda KSR, aki egyébként nem olvas fantasztikus irodalmat. A gondolatmenetben innen már csak egy lépés, hogy ha lenne egy online felület, ahol a blogok eljutnának az olvasás iránt érdeklődő emberekhez, akkor talán sokkal több elfeledett gyöngyszemet olvasnának el, nem fucccsolnának be könyvsorozatok, sztárok lennénk, javulna a szövegértés és helyesírás...
... és még a világbéke is eljönne, ugye?
Ha ezt anya kutyája mondta volna, azt felelném, hogy Tücsök fiam, hülye vagy. Beszélő kutya helyett csak simán betársulok Tücsök mellé hülyének.

A többiek véleménye a témában:
Katacita - nála kérdőívet is ki lehet tölteni
Dóri
Nima

26 megjegyzés:

  1. Hmmm-hmmm ez tök érdekes ma délelőtt másokkal arról beszélgettem hogy az olvasó el tudja-e dönteni hogy mit olvasson vagy kell hogy a kezébe adják a könyvet ami neki való ahogy egyes kaidók teszik. Namost ez csak érintőlegesen kapcsolódik ide, de tudjuk, hogy a sikerlisták 99 %-ban marketingből állnak, épp ezért érdekes mi az amit mindenáron olvastatni akarnak velünk és mi az amit olvasnánk.
    Harry Pottert leszámítva semmi kapcsolódási pontom nincs a Libris meg a Molyos listához, a te listádról ellenben 7-8 nálam is várós. Vonjuk le a megfelelő következtetéseket :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi nem az, aminek látszik! Direkt igyekeztem tartózkodni a személyes véleménytől, de azt leírom itt, hogy elég elkeserítő, ha valaki úgy választ könyvet, hogy megnéz egy sikerlistát. Saját ízlés, izé?
      Én még azzal se.:D A Festői szerelmek érdekel valamennyire, de Nyáry az interjúja után, ami az mno.hu-n van, eléggé összement a szememben.
      Látod, ezért lenne jó egy független valami, de kb. leányálom.

      Törlés
  2. dejódejó, végre körbeposzt :)

    VálaszTörlés
  3. Például én is olvaslak évek óta,
    rendszeresen mint "olvasás iránt érdeklődő ember", de hogy hogyan kerültem erre a felületre, sajnos már nem emlékszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy kommenteltél - és azt is, hogy évek alatt se untad meg a locsogásom:D
      Leírnád, ha megkérlek, hogy per pillanat milyen könyvek érdekelnek?

      Törlés
    2. Csak példálózva, de ha végre betérhetnék egy jól felszerelt könyvtárba, impulzus válogatnék: Gillian Flynn: Éles tárgyak, Robert Galbraith könyvek,Joanne Harris: Csokoládés barack, Mark Frost: Szövetség. És még sokan mások.

      Törlés
    3. Köszi!
      A jól felszerelt könyvtár az, amiben minden könyv helyben van és senki nem veszi ki előlünk - az én olvasatomban.:D

      Törlés
    4. A legfontosabb dolgot elfelejtettem leírni: sokszor befolyásolja a könyv kiválasztását az, ha az általam kedvelt, látogatott könyves blogokon kedvet csinálnak egy könyv
      höz.

      Törlés
  4. Ohh körbeposzt, tök jó a téma. Később én is kifejtem (erről mindig ez a kép jut eszembe :D http://nemkutya.com/wp-content/uploads/2014/06/91991-egyelore-ennyit-mondok.jpg

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó a téma, tetszik a poszt és el is gondolkodtam... mi a népszerű, mi a siker, mi az amire én vágyok, hogy lehetne a kultúrmissziónkat teljesíteni... azt hiszem, ezt nekem is ki kell fejtenem ( :D ) egy posztban. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.:) Kifejezetten igénylem, hogy fejtsd ki postban.
      Igazából én arra gondoltam, hogy kellene egy olyan online felület, ami a hétköznapi emberekhez is eljut, ill. amit ők is használnak. Mondtam már, hogy ki nem állhatom a Facebookot?:D

      Törlés
    2. A Könyvminer, meg a freeblog Könyves aloldal jók voltak. :)

      Törlés
  6. Nekem is tetszik a téma, tetszik a poszt is. :)
    A többit kifejtem később, mint Dóri kutyája. :D
    Lehet, több energiát kéne fektetnünk a keresőoptimalizálásba, és akkor több emberhez eljutnának a blogjaink. :)
    Meg ugye belterjesek vagyunk, mint a hétszentség... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pl. fogalmam sincs, hogy kell több energiát fektetni a keresőoptimalizálásba. :D
      Apukám mondta egyszer, hogy hát igazából egymásnak írjátok a blogot, nem? Akkor döbbentem rá, hogy hát... de. Persze mégsem, a számok mást mutatnak, nézik azért, csak belterjesen szólunk hozzá egymáshoz.

      Törlés
    2. Rosszabbak vagyunk, mint az angol arisztokrácia, az tuti.
      És az utcán kóválygó emberek rákeresnek könyvekre? Elolvassák az átlagszemmel irdatlan hosszúnak tűnő, összetett mondatokból álló bejegyzéseket?

      Pilla: rohadtul egymásnak írunk. Sokszor nem is azt nézem, hogy kinek hogy tetszett a könyv, hanem azt, hogy milyen maga a bejegyzés.:D

      Törlés
    3. Egyetértek - szerintem is a blogszféra egymásnak ír. Egy átlag olvasó nem fog egy könyvnek utána nézni a neten. Vagy célirányosan vesz egyet, mert ajánlották neki, vagy randomszerűen lekap egyet a könyvesbolt sikerlista polcáról.

      A poszt téma nekem is tetszik, azt hiszem hétvégén összeszedem a gondolataimat róla :)

      Törlés
    4. Azért biztos mindig van, aki rálel a blogra, és segít neki a választásban. :) Egyszercsak én is ráleltem valamikor Lobóra! :D

      Törlés
  7. Igen, különleges az ízlésem, egyedi vagyok, egy megismételhetetlen sejtcsomó, fenn vagyok a hegytető közelében, ahol ritka a levegő és kevés a turista, amit sokszor rohadtul élvezek, de szenvedek is, mert sokszor meg nagyon magányos dolog... :( (Legfrissebb élményem könyvtárban: "Valami Így írtok ti-t keresünk..." Nem bántani akarom őket, de ez a magyar átlag. Mit akarunk eljuttatni hozzájuk? A 2-3 diplomás ismerőseim felváltva olvasnak skandináv krimit és romantikust és pszichológiai önsegítő könyveket és nem ássák bele magát a keresésbe, az első szembejövő posztot átfutják és ennyi. Másfél éve utazok napi 45 percet ugyanazon a buszon, ugyanazokkal az emberekkel: az átlagembernek nem jut eszébe másfél év alatt egyszer sem, never, hogy némi olvasással üsse agyon, bocsánat, használja ki az időt. Még egy Coelhot se, semmit, nada.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azokra az emberekre gondoltam, akik szeretnének olvasni, de tanácstalanok, látva a rengeteg könyvet a boltban. Aki nem akar olvasni, azzal nyilván nem lehet mit kezdeni, és nem is akarnék ilyen embereket győzködni, hogy pedig milyen jó.
      Az olvasás szeretete nem függ a végzettségtől, és, valljuk be, olyat is láttunk már, aki a diplomái számával fordított arányban tökhülye. Az érettség, empátia, (érzelmi) intelligencia nem jár az elismerések mellé.
      Persze szomorú, hogy sokan képtelenek túllépni bizonyos szinteken-szerzőkön, na, velük lehet valamit kezdeni. Néha elfelejtem, mennyire ufók vagyunk, ha az össznépi átlagot nézzük.:D

      Törlés
  8. Jó, hogy felvetetted ezt a kérdést, írok majd szerintem én is róla.
    Gondolom nem lepődsz meg, hogy hozzám a te kívánságlistád áll közelebb. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írj!:)
      Egyáltalán nem - de magamat nem is azért raktam bele, hogy mindenki hozzám igazodjon, azt szeretném, ha mindenki saját magát hasonlítaná össze a többi listával.:)

      Törlés
  9. Jó, hogy felvetetted ezt a kérdést, írok majd szerintem én is róla.
    Gondolom nem lepődsz meg, hogy hozzám a te kívánságlistád áll közelebb. :)

    VálaszTörlés