2017. december 19., kedd

Filmes körkérdés

Általában égnek áll a hajam a különféle tagek kérdéseitől, de a Larawynnél olvasott filmes kérdések megtetszettek, ezért arra gondoltam, hogy én is kitöltöm (miután elhelyeztem néhány hiányzó vesszőt és a személyes névmások kezdőbetűit nagyról kicsire cseréltem). Akinek tetszik és még nem látta, vigye tovább!


1. Melyik volt az első meghatározó film, amit láttál?


Rengeteg filmet néztem gyerekkoromban. A matinék nálunk úgy néztek ki, hogy az apám, miután hajnalban felkelt, mindig felvette kazettára az aktuális meserészt, amit én órákkal később visszatoltam a lejátszó mélyébe (néha elnyelte a VHS-eket) és megnéztem. Imádnivaló kölyök voltam, már akkor is sokáig aludtam.:D Így lett egyénre szabott mesedélelőttöm a Micimackó, A kis hableány, a Csipet Csapat, a Gumimacik, vagy bármi aktuális részéből. Disney-meséket különösen karácsonykor szerettem nézni, lehúzott reluxával, beizzított karácsonyfa mellett, mert fontosnak tartottam az autentikus hangulatot. A Csipkerózsika volt a kedvencem... igen, a rózsaszín ruhás hercegnő. Talán idén néztem meg újra, a borostás-negyvenes párommal (mondjuk, ő annyira bátor, hogy a rózsaszín-lila [khmm...] futósapkámat is felvenné) és rettenetesnek találtuk. A daloktól fogtuk a fejünket, akárcsak a tündérkeresztanyák kelekótyaságától, igazi oldschool Disney-alkotás, na. Próbáltam megidézni magamban a gyerekkori énem, de vajmi kevéssé sikerült, pedig emlékszem, hogy minden egyes alkalommal hallatlan izgalommal néztem, gyönyörűnek találtam, Demónát és a rokkát pedig félelmetesnek.

Forrás
Az általam nézett meséknek, filmeknek a felére sem emlékszem, de arra igen, mi volt a legmeghatározóbb: Az utolsó egyszarvú. Annyiszor kikölcsönöztük a videotékából, hogy anya végül megvette, bár sajnos a dobozát nem adták ide (a mai napig emlékszem a borítójára). Nem tudom, mennyire maradt meg a köztudatban, a bloggerek közül tudom, hogy Patrícia volt nagy rajongója. Évekkel ezelőtt megvettem dvd-n, egy borzasztóan gagyi rajz van a borítón, aminek köze nincs a történethez, akárcsak a mostani cukimuki, pufók aranyos állatos, infantilis divathoz. Ez egy elég sötét, depresszív, helyenként ijesztő mese - már biztosan írtam valahol, hogy a beszélő csontváztól annyira féltem, hogy apám kivágta azt a részt belőle -, tök jó a zenéje, és igen, Peter S. Beagle regényéből készült, szegény a profitból nagyon keveset kapott. Felnőttkoromban kétszer néztem meg, és a Csipkerózsikával ellentétben a mai napig tetszik, bár már máshogy - az akkori érzéseket képtelenség visszahozni, mert az az időszak elmúlt, változunk, felnövünk, a naiv, meghatározó csodálatnak vége (ezt sok SW-rajongó is beláthatná).
+1: Kifelejtettem az Oscart, igen, amelyikben Sylvester Stallone szerepel és mindenki látta ötvenszer.


2. Mi volt az utolsó film vagy sorozat, amit láttál?


Természetesen Az utolsó jedi(k). Megragadom a lényeget, Adam Drivernek fantasztikus a hangja és a mellkasa. Az ominózus jelenetben magyaráztak valami övről, én addig nem jutottam le. Pardon, el.


3. Mik a kedvenc filmjeid?
Kép innen, innen és innen
Majdnem olyan illetlen kérdés, mint a könyvekre vonatkozó párja. Fogalmam sincs, ezért az utóbbi évek terméséből válogatok ki néhányat; a Grand Budapest Hotelt akárhányszor meg tudnám nézni. Az idén látott Ifjúságot imádtam. A Paterson kis szívcsücsök, meg az Isztambul macskái is. Meg az Ultra, azon többször majdnem elpityeredtem, de futásilag szörnyen depressziós lettem. A hét mesterlövész (az eredeti) - imádom a régi westernfilmeket. A Fékezhetetlen majdnem ugyanolyan visítórohamot váltott ki belőlünk, mint a Stranger Things. A leghülyébb, legidiótább film az utóbbi időben pedig a Hétköznapi vámpírok volt (nekünk) - utána nem volt nehéz felfedezni Taika Waititi humorát az új Thorban.


4. Milyen műfajú filmben lennél te karakter?

Kosztümös drámában, és tuti, hogy lefejeznének. Átmeneti üresedés-féle kisvárosi drámában, ahol mindenki utálna, és én is utálnék mindenkit.


5. Ki játszana téged egy filmben?

Szívből remélem, hogy senkinek nincs olyan egyedi arccsontja, mint nekem.


6. Mi a top 3 kedvenc sorozatod?


Érzek némi szimpátiát Tom Hardy iránt is
Forrás
Ez megint gonosz kérdés, ezért nem szabályszerűen válaszolok rá... nem olyan rég kezdtem-kezdtünk ismét sorozatokat nézni, ezért van bennem némi bizonytalanság, hogy melyek a kedvemre való sorozatok. Régen nagyon bírtam a misztikus és a kosztümös sorozatokat, ld. Carnival, Tudorok stb. Töredelmesen bevallom, hogy a szerda esti kikapcsolódásom a Vámpírnaplók volt, néhány éve pedig nagyon daráltam a Downton Abbeyt és a Once Upon a Time-ot. A Sherlock a mai napig leköt (az utolsó évad, különösen az utolsó rész viszont nagyon kiábrándító), az új kedvencem a Taboo, az Orphan Black, bár egyre több benne a logikai bakugrás és a néző hülyének nézése.



7. Mi idegesít legjobban egy filmben?

Amikor hülyének néznek.


8. Mi az a film vagy sorozat, amit sohasem fogsz megnézni?

A Trónok harcába belenéztem és megbántam. Én még akkor olvastam a könyveket, amikor nulla hírveréssel megjelent az első, bazinagy-giccses kiadás. Még középiskolás voltam, már rendszeresen olvastam, de ilyet még nem és óriási felfedezés volt - persze, hogy ezzel az élménnyel semmilyen feldolgozás nem tud versenyezni, úgyhogy nem is mondanék többet. A Harry Potter-pénzgyártó univerzumhoz ugyanígy viszonyulok - nem feltétlenül a hype zavar, mert a Stranger Thingst is sokan imádják, a hisztéria és az ocsmány pénzéhség, a mindegy, csak vedd meg, mert van rajta egy bénán rajzolt rémfarkas vagy sárkány-attitűd az, amitől undorodom.
A betegségeket középpontba állító filmeket kerülöm. Fontos lenne a súlyos és halálos betegségekről beszélni, ha nem lennének tabuk, de attól tartok, a hollywoodi filmek ennek nem megfelelő közvetítői.


9. Melyik színésszel, színésznővel vagy filmrendezővel találkoznál szívesen?

Az emberek nem igazán érdekelnek, még olyan írókkal se találkoznék, akiknek nagyon szeretem a könyveit, pedig az ő lelkiviláguk valószínűleg jobban megmutatkozik, mint a filmeseké.


10. Mi az aktuális kedvenced, amit most láttál, vagy most szeretnél megnézni?


Forrás
Stranger Things egy külön kategória, és nagyon örülnék, ha már nézni lehetne a harmadik évadot, és olyan jó lenne, mint az előző kettő. Tudom, hogy a csapból is ez folyik, de az a sorozat, ami a kanapéhoz szögezi vasárnap délután nyolc órára a szörnyen kritikus pasimat, az tud valamit. Borzasztó addiktivitás zsinórban, a kórusban visítás művészetével karöltve. Néha kirohantam pisilni és némi kaját felmarkolni, aztán romantikusan tovább szorongattuk egymás kezét és emelt hangerővel biztattuk a szereplőket (azokat a kurva kölyköket, ahányan vannak, annyifelé mennek), hogy Mennyémábazmeg, mennyémá'!!! Annyira pofátlanul, szemtelenül épít a nosztalgiára, de bánja a fene, mert működik, izgalmas, vicces, a színészek jók, élmény nézni és vért izzadni, hogy a gondolataid erejével megmenekítsd őket. Mert teljesen logikus egy sötét erdőben fegyver nélkül kószálni és gyanús, nyálkás lukakba dugdosni a kezed, lehetőleg egyedül. Váhhh.
Legközelebb a Midnight Texasba szeretnék belenézni, nem tudom, mennyire fog tetszeni, még a "régi" ízlésem vezérli a kíváncsiságomat, de hát van benne tigris alakváltó, na.
+1: Hatalmas kis hazugságok, zseniálisan van összerakva.


4 megjegyzés:

  1. Vahahaha, akkorát nevettem az első ponton :) én a klasszikus Disney Hamupipőkével voltam így, imádtam gyerekként, éveket dalolásztam végig az egerekkel, amiatt lett óriási Lucifer nevű perzsa macskám aztán amikor megnéztem pár éve fetrengtem a röhögéstől rajta :) még mindig cuki, csak én vagyok már öreg hozzá :P
    Most kedvem lett írni ilyet nekem is, úgyis újkeletű sorozatmánia van nálam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D A többit nem merem újranézni, ill. megnéztük még az Aladdint, hát, jó, de inkább hagyjuk egymást békén.
      Írj!

      Törlés
  2. A gyerekkori kedvencekben való felnőttkori csalódást (értelmes ez így? :D) azt hiszem, mindannyian átéltük már. "mert az az időszak elmúlt, változunk, felnövünk, a naiv, meghatározó csodálatnak vége (ezt sok SW-rajongó is beláthatná)" - pontosan ez jutott nekem is eszembe a filmet megnézve, hogy jó volt, jó volt, de hol van már az a 13-14 éves rajongó, aki kb. 10x látta az első részt (a régi elsőt, na, érted? :D), és hogy innentől nekem már valószínűleg csak egyszer megnézősök lesznek... :) Nem igazán jó érzés, de nem sokat tehetek ellene. :)

    A Stranger Things nagyon ijesztő? Ne nézzem egyedül? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értem és értem.:) Én nem vagyok SW-fan, a számozást már nem is próbálom követni. Sajnos arról, hogy más a látásmódunk és mások az elvárásaink, nem JJ Abrams tehet, se a cuki állatok, se a színészek nem hibásak.
      Nekem az "előző" rész, Az ébredő erő volt nagyon bullshit-kategóriás, ez sokkal jobban sikerült.

      Szerintem nem ijesztő a Stranger Things. Elég ronda dög van benne, de annyira az egekben van már az emberek ingerküszöbe, hogy szerintem a félősebb is bátran megnézhetik. Ezen a téren nem igazán mutat újat a sorozat, a nosztalgia, a humor, a rengeteg utalás az erőssége.

      Törlés