2016. március 31., csütörtök

A havi egy stagnál

Majdnem örömködtem, hogy végre lesz egy nullás hónapom - aztán eszembe jutott, hogy a Szandi 25%-os akciója kicsit behúzott a csőbe:

Joël Dicker: Az igazság a Harry Quebert-ügyben

Kb. két éve szeretném kikölcsönözni a könyvtárból Joël Dicker regényét, de a korábbi és a jelenlegi könyvtáramban is folyamatosan kölcsönzés alatt van, pedig nem egy divatos, felkapott könyvről van szó. Hasonló jelenségről számolt be Nikkincs és Theodora is. Remélem, tényleg ilyen jó lesz.:)

Legnagyobb meglepetésemre márciusban tíz (!) könyvet olvastam el, ami hozzám képest akkor is rekord, ha volt közte egy pici képregény és egy-két rövidebb olvasmány is.
Svenja Leiber: Sipino Fehér Béla: Tengeralattjáró Révfülöpön Joanne Harris: Aludj kislány Anna Gavalda: Vigaszág Neil Gaiman: Felkavaró tartalom
Ptiluc: Sötét tükör Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról Dennis Lehane: Egy pohárral a háború előtt Michael Chabon: Jiddis rendőrök szövetsége Christa Wolf: Kasszandra
A minőségi felhozatal viszont elég vegyes volt; A Sipinónak egyedül a hangulata jött be, a Felkavaró tartalomban egy-két tetszetős novella szerepelt - de legalább megágyazott az Amerikai istenek olvasásának -, a Sötét tükör egzisztenciális őrületétől gyötrődő patkányával nem tudtam mit kezdeni, és a Szerelemről és más démonokról se tetszett. A Kasszandra végképp nem.
Márquez volt az a pont, amikor elegem lett, és léleksimogató újraolvasásként előkaptam Lehane-t. Legszívesebben folytattam volt a Kenzie-Gennaro sorozatot, de erőt vettem magamon, és a régóta várakozó Jiddis rendőröket kezdtem el, ami szintén krimi, de nagyon más a stílusa és a súlypontja - nem is értem, sokan miért fintorognak erre a műfajra. A Tengeralattjáró Révfülöpön igazán cuki volt, aki szereti a "rövidnadrágos novellákat", az egyperceseket, bátran szavazzon be rá.
Ebben a hónapban két, 2010-ben félbehagyott könyv is előkerült, ráadásul egymás után; nagyon örülök, hogy nemcsak sikerült őket elolvasni, hanem szerettem is őket. Az Aludj kislány a dark Harris-védjegyeket mutatja, egzotikus kísértettörténet, Joanne Harris nagyon jól feldobta a stílusával a műfajt. Akárcsak rá, a Vigaszágra is sokan fanyalognak; tény, hogy szegény Charles-lal a könyv első felében nem sok érdekes történik, csak él, azt a fajta műanyagzacskó-ízű, fakó életet, aminek a magánya sokszor minket is emészt. Nekem jólesik néha az önsajnálatban dagonyázni hétköznapi életekről és nyavalyákról olvasni, és örülök, hogy a Gavalda-szeretetem megmaradt az évek során.

Ui.: És a Jiddis rendőrök kivételével mindegyik könyvről írtam, húha!

A többiek:
Katacita
Dóri
Nita
Nikkincs
Nima
PuPilla


10 megjegyzés:

  1. Szép zárás! Na én tegnap kaptam emailt a könyvtárból, hogy végre visszakerült a Harry, ma megyek érte! Érdekes miért ilyen népszerű a könyvtárakban, remélem jó lesz én is!
    Az olvasásaidhoz gratu, én is 10 könyvet olvastam el! :D A Révfülöpös könyvet a bejegyzésed miatt én is olvasni szeretném, lehet ma azt is elhozom a könyvtárból :)

    VálaszTörlés
  2. nahát, a HQ ennyire elérhetetlen könyvtárból? mondjuk tényleg nagyon jó, csak nem gondoltam, hogy ennyien ismerik. :)

    VálaszTörlés
  3. Dóri: El ne happolják előled.:)
    Remélem, tetszeni fog, neked egy délután alatt meglesz.

    Nima: Nekem is furcsa, de örülök, hogy nemcsak az agyonreklámozott gagyi könyveket ismerik az emberek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megszereztem! :D Nagyon tetszik, du-este le is csusszant 170 oldal belőle!

      Törlés
  4. 10 könyv :o nem vagy semmi :D
    Ha neked is bejön a HQ, még a végén elolvasom.
    De hallod, te nagyon nem tudtál aludni ha 3.30-kor raktad ki a posztot :D

    VálaszTörlés
  5. HQ-t most újra megnéztem, kint van és nálunk a könyvtárban a Sikerkönyveknél van, szóval csak 2 hétre lehet megkaparintani. Valamit tudhat ez a könyv :) Szóval jól tetted, hogy beszerezted.
    10? Nem semmi! Jól belehúztál. Örülök, hogy végül a Vigaszág tetszett.

    VálaszTörlés
  6. Jó sokat olvastál! Nekem még idén nem jött össze ilyen erős olvasós hónap. :)
    HQ-t nekem is kellllll olvasni, úgy döntöttem. :)

    VálaszTörlés
  7. Hú, én olvasásban negatív rekordot döntöttem. :D Ügyes vagy ezzel az egy vásárolt könyvvel is. :) No de mindjárt Könyvfeszt!!! :D

    VálaszTörlés
  8. Ha meglátom ezeket a posztjaidat, mindig kedvem támad statisztikát készíteni nekem is, számvetést adni, de mindig ellustulom. És szerinted nekem lesz olyan hónap, hogy nem veszek egy könyvet sem? :D

    VálaszTörlés
  9. Többségében elég vékony és/vagy könnyen olvasható könyvekről van szó.:)
    Ilweran: akkorra állítottam be az időpontot, de nem akkor keltem.:P

    Thymiherba: eddig nekem se volt olyan hónap, amikor nem vettem semmit.;)

    Dóri: ez biztató.

    Nita: mással voltál elfoglalva.;)

    VálaszTörlés