2016. augusztus 1., hétfő

Ez se lett egy nullás hónap

Sőt, beindult a szülinap, és a java még csak ezután jön.:)

Shirley Jackson: Sóbálvány Cecilie Enger: Anyám ajándékai Anthony Burgess: Gyilkosság Deptfordban Elizabeth Strout: Amy és Isabelle Elizabeth Strout: Kisvárosi életek

Önnön indíttatásból - nem mintha eddig bárki is kényszerített volna könyvvásárlásra - csak a Sóbálványt vettem, muszáj volt valami emléket hoznom Veszprémből, és pont szembejött velünk egy antikvárium... Nagyon örülök, hogy bizalmat szavaztam ennek a régi, kopott kis kötetnek, mindegyik novella egy-egy gyöngyszem volt számomra, hamarosan írok róla bővebben.
Na, jó, meg a Kisvárosi életeket. Soha többé nem megyek be újságoshoz, idén már kétszer vittek a bűnbe. Olcsó volt, imádtam a másik könyvét, képtelen voltam neki ellenállni.
A többi kötet a kedves ajándéka, tegnap lettem egy évvel idősebb, és három könyvvel gazdagabb.:) Az Anyám ajándékait már el is kezdtem, az Amy és Isabelle-t pedig már korábban olvastam, az év egyik legjobb olvasmányélménye lesz, az már most biztos. A hétköznapi, nyomasztó történetek mostanában különösen dominálnak nálam, nem tudom, mi az oka - ahogy annak se, hogy minden befejezett könyv után kínszenvedés a polc előtt állni, hogy melyikkel folytassam, valahogy egyikhez sincs kedvem, inkább a régi kedvencek vonzanak, hiányzik az ismerős biztonság.

Őket pedig elolvastam:
Baráth Katalin: Arkangyal éjjel Gabriel García Márquez: Baljós óra Robert Galbraith: Gonosz pálya Marilynne Robinson: Gilead Gerald Durrell: Istenek kertje
Shirley Jackson: Sóbálvány Paula McLain: Napkeringő Stephen King: Tortúra
Az Arkangyal éjjel különleges könyv, nem is tudtam róla értelmes véleményt összehozni - az a fajta, amit inkább olvasni kell. Márquezzel szorgosan próbálkozom, de az első háromként olvasott regénye - Száz év magány, Szerelem a kolera idején és az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája - után mélyrepülésbe kezdtünk, sajnos a Baljós órában is csak néha tudtam elkapni a márquezi hangulatot, elképesztően depresszív írásokat tartalmaz. A Gonosz pálya - óh, a tökéletes guilty pleasure. Ha megpróbálnék objektív lenni, bólogatnék Ilweran véleményére, miszerint a világirodalmat nem váltja meg a Cormoran Strike-sorozat, de szerintem ott a helye a megemlítendő művek listáján. Nekem az is fontos, hogy egy történet visszaváltoztasson azzá az olvasó kislánnyá, aki gúvadó szemmel aggódott a nyári szünetben, hogy Milady megöli-e Buckingham herceget, vagy Paul Sheldon hogyan cselezi ki Annie sötét tébolyát; ezek azok a könyvek, amelyek miatt minél hamarabb haza akarok érni, hogy visszatérhessek a világukba.
És persze azok a könyvek is fontosak, amelyek megnyomnak a fejemben egy kikapcs gombot, mint az Istenek kertje vagy a Napkeringő. Olyan hamar végeztem velük, hogy valószínűleg berakom őket egyazon postba.
Ebben fog kikötni a Gilead is, ami jó kis könyv, de olyan távol áll tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől, hogy ezzel az ízetlen hasonlottal éljek.

Emellett - pontosabban írás helyett - volt lekvárfőzés Ilwerannal (szedres-szilvás, ajándékba pedig kaptam tőle vörösboros meggyet és sütőtököset) és szólóban (bogyós gyümölcsös, gyömbéres őszibarack és vaníliás sárgabarack),  víznézés és némi pihenés, életemben másodszor befestettem a hajam; soha nem hittem volna, hogy a tükörben barna bőrt és hamvasszőke hajat fogok látni. Az előbbit a nyaralás hozta magával (meg a leégett fület - pokoli volt), soha nem zavart, hogy az arisztokratikus porcelánfehér bőr nem divat, a hajfestésre meg a nyikhaj új fodrászom beszélt rá fél évvel ezelőtt - aki nem szeret havonta fodrászhoz járni, annak találták ki az ombre festést -, az akkori jóval szolidabb árnyalatot néhány fokkal feltűnőbbre cseréltük. Mosás után kiskacsasárgának láttam és sikítottam, de a fodrász szolid röhögés után világosított rajta. Neki tetszett ("Jó durva színe van!"), de egyrészt neki jóval magasabb az ingerküszöbe, mint nekem és nem az ő fejéről volt szó, hah.

És, ami a fő: idén tíz éves lett a blog, boldog szülinapot nekünk! Én egyre kevésbé szeretem az ünneplősdit, de a blog még mindig nagy öröm. Gondoltam rá, hogy írok egy elmélkedős izét ennek misztériumáról (éljen az irónia), de ennyire nem veszem komolyan és senkit nem érdekelne.

A többiek:
Dóri
PuPilla
Nita
Heloise
Katacita


12 megjegyzés:

  1. Először is boldog szülinapot neked és a blognak! :)))
    Melyik antikváriumban voltatok Veszprémben? (Én az Utas és holdvilágban találtam meg egy Virginia Woolf könyvet, aminek nagyon örültem :D).
    A Gonosz pálya nekem is az egyik legjobb júliusi könyvélményem volt!

    VálaszTörlés
  2. Wooow, tíz éves a blog, gratula nektek! :) Haha a blogolás misztériuma, jó postcím lenne mindenesetre. :) És boldog szülinapot neked is, nem csak a blognak ;) Tök jó ajándékkönyveket kaptál!

    Mutatsz a hajadról képet priviben? El sem tudlak képzelni világos hajjal! :D

    A Tortúrát már olvastad korábban is?

    "Nekem az is fontos, hogy egy történet visszaváltoztasson azzá az olvasó kislánnyá, aki gúvadó szemmel aggódott a nyári szünetben, hogy Milady megöli-e Buckingham herceget, vagy Paul Sheldon hogyan cselezi ki Annie sötét tébolyát; ezek azok a könyvek, amelyek miatt minél hamarabb haza akarok érni, hogy visszatérhessek a világukba." óóóó igen, a legjobb könyvek, amikre egész nap gondolsz, hogy milyen jó lesz, ha majd hazaérve olvashatod tovább. :)

    VálaszTörlés
  3. Boldog szülinapot neked és a blognak is! :) Mindketten megérdemlitek a jó kis olvasmányokat.
    Azért olvasás terén akkor jó volt a hónap, nem? Milyen volt a Tortúrát ennyi idő után újra elolvasni? A Gonosz pályáról nem volt kétségem, hogy szeretni fogjuk majd mi rajongók, nekem az Arkangyal éjjel volt nagy meglepetés, bár látatlanban bizalmat szavaztam vele Baráth Katinak és be is jött.
    Leégett fül - részvétem! Én általában a fejbőröm leégést nem szoktam megúszni :(

    VálaszTörlés
  4. Nikkincs, nekem is leégett a fejbőröm :( A hajam választékánál. :( Mit lehet ez ellen tenni? Te szoktál oda kenni valamit? :S Zsíros lesz tőle a haj.

    VálaszTörlés
  5. Pupi: hát ez az, dettó ez szokott lenni nálam is. Nem, mert bezsírosodik a haj. Vagy úgy fésülöd, hogy ne legyen választék, vagy kendő/szalmakalap. Én ezzel szoktam cselezni. Amadea, bocs az Off tartalomért! :)

    VálaszTörlés
  6. Dóri: Köszi szépen.:)
    Mi is az Utas és holdvilágban, az állatkert felé tartottunk és belebotlottunk, tök hangulatos. Kicsit furcsa volt, hogy a bácsi kint üldögélt és tuti, hogy nincs kamera, de nem mindenki olyan paranoid boltos, mint én.:)
    Nem A pille halála volt?
    Sztem a Gonosz pályától minden rajongó elalélt.:)

    Pilla: Köszi.:) Igen, jókat választott V., bár nem kis segítséget (khm...) kapott, az Amyt a kezébe nyomtam, hogy ezt kérem.:D
    Aha, ha el nem felejtem. Meg ne ijedj majd a fejemtől, lámpafényben szörnyen látszanak a szemem alatti karikák.:D
    Igen, kb. 14 évesen évesen.:) Még mindig szeretem.

    Nikkincs: Köszi szépen.:) Érdekes élmény volt, kb. ugyanazokat a reakciókat váltotta ki, de bizonyos részleteket mintha gyerekként jobban bírtam volna.
    Szerintem Katinak se kellett stresszelnie, hogy szeretni fogjuk-e az új könyvét, ínyenc krimiolvasók vagyunk.
    Az is le szokott égni, a fül volt új. Meg az orrom. Meg úgy általában mindenem, egyből barnulni nem tudok.:)

    Semmi gond, nekem is jól jönne valami tipp. Idén még az 50 faktoros naptej sem védett meg.:D

    VálaszTörlés
  7. Na tessék, most úgy tűnik, mintha valami felhúzott orrú sznob lennék pedig én is három nap alatt befaltam ám és nem bírtam ki hogy ne olvassam fél egyig :D
    Imádtam. Szóval a világirodalmat nem váltja meg, de az olvasót igen :D

    Kalap, lányok. Meg kendő :) Szinte el se indulok nyáron nélkülük sehova ha tudom hogy szabad ég alatt leszek ;)
    (Szerintem egyébként király az új haj!)

    VálaszTörlés
  8. Jaj, az újságosok, minden Relay kész bűntanya. Cserébe fölfedeztették velem Ruth Rendellt (ideje volt), úgyhogy egyenlő.
    És köszi a megnyugtató szavakat, de én azért aggodalmaskodni fogok továbbra is.
    Egyél tortát :)

    VálaszTörlés
  9. Sok-sok boldogságot! :)) Illetve a blognak is, persze, végül is a könyveket ő is kapta, nem?
    Légyszi-légyszi írj ilyen blogos misztériumos posztot! Imádnám :D
    Én se tudlak elképzelni világos hajjal, de biztos nagyon vagány! :)

    VálaszTörlés
  10. Az Utas és holdvilág akkor itt egy hely, ha jól értelmezem a végére. :D Fura volt, hogy Dóri abban talált egy másik könyvet XD

    Amadea, a férfiaknak egyértelmű utalások kellenek. :D Én is elmondtam csak ötször szépen, hogy BOTMIXERT KÉREK, és lőőn botmixer! :D Milyen figyelmes! :DDDDDD ;)
    Sose ijednék meg a fejedtől, megnyugtatlak. :) Várom a képet! :)

    Én mindig kenem magam naptejjel, nem szoktam leégni, elég jól barnulok amúgy. Ilwerannak igaza van, kendő-kalap... elfelejtettem vinni, és bizony egész délelőtt a tűző napon sétáltunk akkor. :S megtette hatását a hajválasztéknál. Nem nagyon tudom úgy fésülni, hogy ne legyen választék, vagy akkor sokat kell bíbelődnöm vele, és nem vagyok egy nagy hajjal-bíbelődős típus.

    VálaszTörlés
  11. Veszprém - a Saját szobát találtam meg ott, a A pillét még valamelyik antikváriumból rendeltem online. Hangulatos egy hely az biztos, többször rendeznek ott programokat is :) Szívesen élnék Veszprémben, annyira tetszik az egész város!

    VálaszTörlés
  12. Veszprém. <3
    Boldog blogszülinapot, a hajadra pedig nagyooon kíváncsi vagyok. :) És hosszabb idő után én is idén vagyok végre elfogadható barnaságú, még a lábam is lebarnult! :D

    VálaszTörlés