2018. január 15., hétfő

Körkérdés

A Moly kapcsolódó zónájából loptam ezt a kérdéssort, akinek tetszik, vigye.

1. Kedvenc műfajod az elolvasott könyvek alapján:

Cseppet sem meglepő módon a regény.

2. Várva várt könyv/ek, ami/k végül hatalmas csalódást okozott/tak:

Már mindenki unja, de továbbra is Dennis Lehane-től Az éjszaka törvénye a dobogós, de Gavalda Kis kiruccanása, a Merre jársz, Bojangles?, valamint a No és én nélkül tudtam volna élni. A föld alatti vasút kicsit lapos volt az elvárásaimhoz képest, Gemmell Jon Shannow-sorozata pedig rosszkor talált meg.

3. Félbehagyott könyvek száma, könyv/ek félbehagyásának oka:

Szerencsére tavaly nem volt ilyen.

4. Olyan könyv/ek, aminek már (többször is) nekiugrottál és végül nem bántad meg, amiért elolvastad:

2017-ben ilyen se volt, de 2016-ban kettő is; Joanne Harristől az Aludj, kislány! és Anna Gavaldától a Vigaszág - nem hogy nem bántam meg, hogy elolvastam, hanem kifejezetten tetszettek is.

5. Olyan könyv/ek, ami nem tetszett, de kíváncsi voltál a végére, ezért „csakazértis” elolvastad:

A "vége miatt olvasom" olyan klasszikus kezdő olvasó-frázis, engem sose motivált, hogy csak azért olvassak végig egy könyvet, hogy megtudjam, hogyan zárul a történet.

6. Olyan könyv/ek, amiért utólag túlárazottnak tartasz:

Könyvekkel kapcsolatban nem szokott bennem felmerülni a túlárazottság gondolata, meghagyom a kozmetikumoknak - akár tetszik, akár nem, nekem a könyv nem termékkategória. Persze, drágák, de mi nem az? Drága a kenyér, a sajt, a cipő, minden, a fizetések meg alacsonyak. Rengeteg akció fut mindig, léteznek antikváriumok, a molyos zsibvásár, nem muszáj teljes áron vásárolni.

7. A legszebb történet:

Ööö... most tudatosult bennem, hogy a "szép" címkét egyik olvasmányomra se tudom rásütni, legalábbis nem a hagyományos értelemben. Az Augustus és A teamesternő könyve nekem szép a nyelvezete, a lassúdad melankólia miatt, ami árad a sorokból, szép az Ava Lavender különös és szépséges bánata a kettősségével.

8. A legmeghatóbb történet:

Vajon mi választja el a "legszebbtől"?... Megható történeteket végképp nem szoktam olvasni.

9. A leghosszabb könyv:

Javában átnyúlt idénre, de akkor is A fényességek Eleanor Cattontól a szegény 947 oldalával.

10. Sorozat, amit elkezdtél:

Még én is meglepődtem, hogy van ilyen: a Luna, Jon Shannow, a Megtört föld, Blacksad - a Jon Shannow kivételével szeretném is őket folytatni, ill. a Megtört föld már folyamatban van.

11. Sorozat, amit befejeztél:

Ilyen is van! A Makedónia David Gemmelltől.

12. Újraolvasott könyv/ek:

Családom és egyéb állatfajták, Hetedik mennyország, Titokzatos folyó, A szingli fejvadász 1-2.

13. Váratlanul kapott és megkedvelt könyv/ek:

Nem szokott ilyen előfordulni (szerencsére...), de a Ház a világ peremén meglepett, hogy mennyire tetszik, és Nitától kaptam.

14. A legszomorúbb történet:

Ezekben már tudok dúskálni.:P Az ötödik évszak (és a folytatása is) elképesztően lehangoló, árad a történetből, hogy ennek nem lesz jó vége és senki nem is számít rá; az Amikor elhagytak őrületétől és magányától le lehet szaggatni a falat, és még sok könyvvel tudnám folytatni a sort.

15. A legrosszabb olvasmányélmény/ek: 

Ugyanazok, mint a kettes pontnál.

16. 2017-ben a kedvenc sorozat (max. 2.):

A Megtört föld N.K. Jemisintől és a Luna Ian McDonaldtól. (Megszavazom nekik a bizalmat, hogy a folytatások is ilyen jók lesznek.)

17. 2017-ben a kedvenc/ek (max. 3 kedvenc lehet):

Ööö, öö... na, jó, legyen az Egy csésze tea, Az elszúrt idő nyomában és a Miről beszélek, amikor futásról beszélek, de még bőségesen tudnám kedvencgyanúsokkal folytatni.

+ 18. Könyv/ek amit/ket vársz, ill. biztosan elolvasol 2018-ban (max. 5):

Néhány éve nem követem nagy figyelemmel a várható megjelenéseket, de Dan Simmonstól a The Terrort biztosan előrendelem, ha idén megjelenik.
Nagyon szeretném elolvasni az Olümposzt, A Mandible családot, meg a többi újdonságot, ami tavaly év végén felgyűlt. Meg persze a várólistacsökkentős könyveket.



6 megjegyzés:

  1. Az ötödik évszakot most fejeztem be hétvégén, és .... jaj, totál magába rántott, azt hiszem, másról se tudok beszélni mostanában :D Tényleg iszonyatosan jó! Hétfőn meg is vettem a folytatását.
    Tök jó, hogy tavaly félbehagyott könyved nem volt - tényleg szuper év volt neked olvasás szempontból :) (legalábbis esetemben a kedvet és a "ssemi-sem-jó"-érzést mindig a félbehagyott könyvek mennyiségén lehet mérni :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, izgultam, hogy szeretni fogod-e, elég megosztó könyv. Tegnapelőtt fejeztem be Az obeliszkkaput, ááá, mostazonnal folytatnám a harmadik résszel. Szerintem kezdd el minél hamarabb, nekem elég sok minden kihullott a fejemből, amióta olvastam Az ötödik évszakot.
      Régen se nagyon hagytam félbe könyveket, felírni se szoktam sehova - szóval lehet, hogy csak simán elfelejtettem őket.:D Az utolsó, amire emlékszem, az Egyetlen pillantás nélkül, majd lehet, hogy egyszer még megpróbálkozom vele.
      Miket hagytál félbe?

      Törlés
  2. Igen, Az obeliszkkaput szerintem holnap el is kezdem, mert már nagyon nagyon olvasni akarom, annyi jót hallottam róla meg hogy mennyivel királyabb, mint Az ötödik évszak :) Jesszus, akkor nem is tudom, hova leszek, ha még annál is jobb :D Csak még van egy pici a most olvasott könyvemből, és csak azután akarok nekikezdeni Jemisin könyvének.

    Én se nagyon szoktam felírni a félbehagyottakat, Goodreadsen csak annyit csinálok, hogy kitörlöm az olvasásaim közül :D Ami biztos, hogy Schwabtól a Gyülekező árnyakat hagytam félbe (igazából csak 50 oldalt olvastam belőle), de nem azért mert rossz volt, hanem csak nem tudtam olvasni vagy egy hétig egyéb dolgok miatt, aztán meg már totál kirázódtam belőle, és aztán másba kezdtem és úgy maradt :D de majd nem sokára azt is folytatom, mert amúgy jól indult. Még volt egy vagy kettő könyv, amit közben meggondoltam, hogy inkább ezt most mégsem, de már nem emlékszem mik voltak azok... :( Ezt is vezetnem kéne :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ne vezesd, van mit listákon nézegetni.:))

      Törlés
  3. A 13. pontnak nagyon örülök. :)

    VálaszTörlés