2014. augusztus 1., péntek

Júliusi örömködés

Hihetetlenül büszke vagyok magamra, amiért nem harácsoltam össze egy rakás könyvet a Szandi akciójában, és remélhetőleg ez így is marad - még a két évvel ezelőtt vásároltakat sem olvastam el, igazán feleslegesen összeszedni egy újabb adagot. Ennek ellenére három könyvvel gazdagodtam:

Margaret Mazzantini: Újjászületés Virginia Woolf: Egy jó házból való angol úrilány Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Az Újjászületés sztimi53 ajándéka, az Egy jó házból való angol úrilányt régebben, amikor még aktív hörcsög voltam, nem nagyon lehetett kapni - nem csoda, hogy diadalordítással ragadtam ki az antikvárium polcáról. Lassan tíz évre elegendő Virginia Woolfom lesz.:) A halál és a pingvin szintén antikváriumi szerzemény, még Lobónál figyeltem fel rá, jó pár évvel ezelőtt.
A post címe a két utóbbi könyvre utal - nem mintha Timi ajándékának nem örülnék, dehogyis, csak a két antikvár spontán beszerzés volt. Nem pótcselekvés szülte, nem gondosan kiporciózott beszerzés volt, hanem az alkalom adta, jóleső érzés. És ez nagyon jó tud lenni, ha az ember nem változtatja kényszeres rutinná. Örülök, hogy sikerült visszahoznom ezt az örömöt.:)

Az olvasás terén pedig ezek történtek:
Werner Holzwarth: Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére Baráth Katalin: Az arany cimbalom Gerald Durrell: Madarak, vadak, rokonok Robert Holdstock: Mitágó-erdő
Kiera Cass: The Selection Silvia Avallone: Acél Wolf Haas: Halottak feltámadása Jill Tomlinson: A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)
Dóka Péter: A kék hajú lány Jill Tomlinson: A cica, aki haza akart menni Riikka Pulkkinen: Igaz Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazó Havasi Attila: Manócska meghal

Mint látható, volt egy mesekönyv-falási rohamom, egyébként tizenhármat fogyasztottam el eddig idén, ha jól számoltam. A vakondost Pécsen olvastam el a Szandiban, a Kicsibácsit és A cica, aki haza akart mennit a pesti Libriben, A pingvin, aki mindenre kíváncsi voltot és A kék hajú lányt pedig könyvtárból kölcsönöztem. Majd összevakarok ezekről egy szösszenetes postot, csak mostanában abszolút nincs kedvem írni.
Az arany cimbalom volt ugye a nyaralós olvasmány, meg a Durrell újraolvasás, szép nyári hagyománynak gondolom ezt. A Mitágó-erdő könyvtárból van, a The Selection angolgyakorlási ámokfutás. Az Acél gondolata hirtelen, de nagyon jó ötlet volt. A Halottak feltámadása várólistacsökkentős - végre kimozdultam a holtpontról -, az Igaz könyvtári, a Calvino szintén v.cs. A Manócska meghal vicomte tulajdona, és egy annyira jó hirtelen ötlet... vers, férfi és magyar író, király lesz, hát nem. Mostanában nem kívánom a verseket, kicsit javítani akartam az arányon, de nem megfelelő alanyhoz nyúltam.

Összességében jó hónapot zártam. A vakondkakis könyv olyan vállrándítós élmény volt, de nem is nekem íródott, a többi mesét viszont szerettem, bár A kék hajú lánytól egy kicsit elöntött a depresszió - ez nem von le az értékéből, és tudtam, hogy miről szól, de arra nem gondoltam, hogy ennyire megpiszkál. A The Selection meg bezabálta néhány agysejtem, de az angol gyakorlásáért mindent.
Ezeket leszámítva jó olvasmányélményekkel és még jobb beszerzésekkel gazdagodtam, remélhetőleg írásban és olvasásban is haladni fogok.

A többiek:
Pöfi akciós beszámolója
Katacita
Dóri
Nima
Nikkincs
horsegirl
Nita
PuPilla - a listavezető!:D

10 megjegyzés:

  1. Nekem most Brigi és Lobó podcastja hozta meg a kedvem a mesekönyvekhez, a legutolsó részben az angol klasszikus mesékről beszélgettek. Könyvesboltban még nem olvastam mesét, ez még várat magára :)
    (Az Egy jóházból nekem is kelllll :))

    VálaszTörlés
  2. A halál és a pingvin! Azzal kezdj!!!

    VálaszTörlés
  3. Kíváncsi vagyok, mit írsz majd a Calvinóról, régóta szeretném elolvasni, de sosincs hozzá akkora kedvem, hogy meg is tegyem.
    Látom, a korábbi évek szandi-akciói többünket kísértenek még, nekem is az akkor szerzett olvasatlanok lebegnek a szemem előtt, szerintem azért bírtam olyan jól.

    VálaszTörlés
  4. Szép, mérsékletes hónapot zársz a beszerzésekkel, és olyan jó, hogy azt írod, visszatért a spontán könyvvásárlás öröme. Ez annyira klassz érzés! :D
    Uramatyám, jó sok elolvasott könyv a júliusi termésed :) Én a múltkor pakolgattam itthon és megtaláltam a régi mesekönyvemet a Grimm mesékről, ami 1970 valahanyas kiadású. Ki is tettem az asztalomra újraolvasásra :)
    Örülök, hogy tetszett az Acél, elég depresszív hangulatú, de sok olasz ilyen.

    VálaszTörlés
  5. Fú, sok szerencsét a beszerzéséhez.:)

    VálaszTörlés
  6. blackett: majd sorra kerül.

    katacita: durva cucc, de tetszett.
    Én kb. kettőt olvastam el két év harácsolásából...

    Nikkincs: köszi.:)
    Sok a mesekönyv.
    Nekem annyira nem volt depresszív vagy megrázó az Acél, az Egy tökéletes nap vége jobban sokkolt.

    VálaszTörlés
  7. Azóta már van elvileg folytatása is a Halál és a pingvinnek. Kíváncsi vagyok rá, remélem függetlenül attól hogy itthon nem volt siker (én valami 200ft-os akcióban vettem :( szerintem is kúl regény. Meg Hornby szerint is :)

    VálaszTörlés
  8. Az enyém 330 Ft volt...
    Hát, kérdéses, hogy kijön-e magyarul valaha... gondolom, ez a Penguin Lost, de van egy olyan kötete is, hogy The Penguin Novels, nem tudom, hogy ez a korábbi kettőt tartalmazza, vagy van-e benne valami plusz is.

    VálaszTörlés
  9. nah, látom konstatáltad hogy listavezető vagyok :D ehhh
    Acél és Cimbalom nekem is van, utóbbit már olvasom, de nem bírok ráhangolódni, napok óta félrepakoltam :(
    A vakondos mesét én is olvastam, hááát khm :D...

    VálaszTörlés
  10. Bocsi, nem bántásnak szántam:*
    Majd megjön a kedved, nem szabad erőltetni.
    Elvileg van folytatása is, Lajos Béla (a kutya) bosszúja, inkább nem akarom tudni.:D

    VálaszTörlés