2014. augusztus 27., szerda

Tulajdonképpen kész a VCs

Nincs kedvem ablakot pucolni - meg utálom a beszólogató nyanyákat, a telefonszolgáltatót, a bankot és a fel nem verődő tejszínt -, helyette inkább megírom az összefoglaló Várólistacsökkentő-beszámolót.

Azért vagyok "tulajdonképpen" kész, mert a tavalyi évhez hasonlóan azt tűztem ki célul, hogy mind a huszonnégy könyvet elolvasom, az elsődleges és a pótlistát is. 2013-ban ez nem sikerült, de idén több az esélyem (csak kettővel vagyok lemaradva, hehe).

Ezeket sikerült:
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazó Alice Munro: Csend, vétkek, szenvedély Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz Andreas Eschbach: Hajszőnyegszövők Dorit Rabinjan: Lakodalmaink Wolf Haas: Halottak feltámadása
Amélie Nothomb: Ördögi kozmetika Iselin C. Hermann: Expressz ajánlott!

Meglepve vettem észre, hogy nem egy van köztük, ami számomra csalódás volt. Ilyen a Zeusz emlékiratai, ami szimplán nem talált meg, az Éjszakai cirkusz annyira nem rossz, mint ahogy akkor éreztem, de olyan csalódott voltam, hogy szegény könyvet rendesen elgyepáltam a bejegyzésben. Valami csillagállás félrement, az tuti. A Hajszőnyegszövők szinte közfitymálásnak örvend, nem is tudom, minek erőltettem. De legalább rövid volt, és van idén német szerzőm.
A többiekkel viszont jól jártam. A titkos kert kedves, viktoriánus stílű kis mese, nagyon kellemessé tette az esős-szivárványos vonatutat. A Rém hangosan és irtó közel kicsit csalóka, gyorsan eteti magát, de az a rengeteg fájdalom, amit Safran Foer belezárt, kicsit megfeküdte a gyomrom. Egyszer elolvasom tőle a Mindene vilángolt is, meg azért, mert Nokedli szereti.
Calvino... na, az nem semmi volt. Meg jó nagy mumus. Eléggé megküzdöttem vele, meg is érte, de ha majd nagyobb leszek és okosabb, egyszer újraolvasom.
Alice Munro telitalálat volt, habár két novella nemigen tetszett. Kb. olyan minőségi női szépírónak tekintem, mint Ulickaját. Tudjátok, nem a gagyi, bugyicsöpögős agyatlan romantice fantasyizé körítéssel vagy anélkül.
Márqueztől, na, tőle nem féltem, annyira adja magát nekem a stílusa, mintha egyenesen nekem írna, és még humora is van! A Lakodalmaink is erősen női olvasmány - egzotikus, fűszeres női illatú, helyenként pici buja, teljesen odáig vagyok érte. Szintén újraolvasós.
A Halottak feltámadását sokáig halogattam, mert féltem, hogy kicsiny terjedelme miatt nem tudok benne elmélyülni. Hát de.:) Köszönöm Nimának, hogy megismertetett vele. Az Ördögi kozmetikát tegnapelőtt olvastam el kb. egy óra alatt, tehát nem telt el sok idő, de úgy érzem, nem fogok Nothombtól szabadulni. Az undor igézete, annyira abszurd, hogy már taszít, mégis érdekel a többi könyve.
Az Expressz ajánlott! szintén Nima ajándéka volt, szintén kicsi, és szintén ütős. Nekem ilyen egy jó, levélváltás útján kibontakozó szerelmi történet. Nem a befejezés, hanem a stílus miatt. Kinek Daniel Glattauer Emmije és Leója, kinek ez, biztos sokat elárul a lelki defektusaimról.:D

Nézzük meg azt is, mi maradt:
A. S. Byatt: Mindenem Tanja Kinkel: A bábjátékosok Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita Bartis Attila: A nyugalom J. M. Coetzee: Elizabeth Costello
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa David Mitchell: Szellemírók Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem Guillermo Martínez: Oxfordi sorozat
Jo Nesbø: Vörösbegy Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell?

Nem könnyítem meg a saját dolgomat, az tuti.

UPDATE: 
Még sikerült néhányat beszorítanom, úgymint a Mindenemet (ezt mindenképpen sorra akartam keríteni), az Apró Dolgok Istenét, Az orgyilkos tanítványát, az Oxfordi sorozatot és a Milyen egy női mell?-et. Egész ügyes voltam.:)


10 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy, gratula! Nekem ég 3 hiányzik a 12-höz, elég jól haladtam idén. :) Bár igaz, hogy én is kitűztem a 24-et, de nem túl nagy reményekkel, majd meglátjuk, még mennyihez lesz kedvem közülük.
    Az Expressz ajánlottat én is jobban szerettem az Emmi és Leo féle szenvelgésnél, szóval semmi ok az aggodalomra, legalább ketten vagyunk defektesek :D
    Húú, A nyugalomhoz sok sikert, jó nyomasztó, én is most olvastam. :/

    VálaszTörlés
  2. Köszi.:) Az teljesen jó, még van rá pár hónapod.:D
    Oké, kicsit nemnormálisak vagyunk, tök jó.:))
    Igen, láttam... azért is halogatom ennyi ideje. Tuti, hogy szétszed, de néha megkívánom az ilyen könyveket.

    VálaszTörlés
  3. Gratula!! :) Van több könyv a listádról, ami rám is vár, de a Lakodalmaink nekem is megvolt a nyáron, a Milyen egy nő mell- nagyon ajánlom ;)
    Nekem is 3 kell a minimális 12höz, szeptemberi terveim között szerepel legalább egy vcs-s elolvasása.

    VálaszTörlés
  4. Köszi.:) Hát, már el kellene olvasni, szegényt vagy tavaly, vagy tavalyelőtt szereztem be:$
    Ó, azzal bőven megleszel dec. végéig.:)

    VálaszTörlés
  5. Igen, a Minden vilángol-t Nokedli nagyon szereti. És egy ideje erősen gondolkozik az újraolvasásán :)

    VálaszTörlés
  6. Hm, ez a Milyen egy női mell? nekem is tetszene, mit gondoltok? Családregény?
    Amadea, igen, még bőven beleférek az évbe a vcs-vel, már olvasom is a 3-ból az egyiket, sőt, már egy ideje a jövő évi listán agyalok (nemnormális :D)

    VálaszTörlés
  7. Nokedli: hajrá.:)

    Pilla: nyugi, nekem is eszembe jutott már, mivel játszok jövőre.:)
    Hát, nem tudom, én még nem olvastam.:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó vagy! :)
    Wolf Haas-szal illene lassan nekem is megismerkedni, de engem is mindig a méretük tartott vissza, meg a szétcincált könyvtári példányok. Calvinóval meg várok még szerintem, mindenképp egy kevésbé idegbeteg időszakban kéne olvasnom :)

    Ami még hátravan: A Mester és Margaritát szerintem szeretnéd, fura,de semmire nem emlékszem belőle, pedig 2-3 éve olvastam. Az oxfordi sorozat és Az Apró Dolgok istene engem is érdekel, meg Jo Nesbo is, a sorrendben első krimijét olvastam, de az pont Ausztráliában játszódik, szóval annyira nem jött át a svéd egzotikum.
    A Szellemíróknak meg 2x álltam neki eddig, és valamiért sosem sikerült továbbjutnom kb 50 oldalnál, pedig szerintem nem lenne olyan borzasztó, mint a Felhőatlasz :D

    VálaszTörlés
  9. De jó neked, én idén talán 4-et olvastam el, és mióta létezik a kihívás most fordult elő először hogy nem zavar ha nem leszek kész vele, mert kicsit olyan motiválatlan is vagyok ami az olvasást illeti. Na mindegy, ha nem sikerült, nem fogok sírni, de azért mindenkit irigylek akinek összejön :)

    VálaszTörlés
  10. Hát, ez legyen a legnagyobb problémád.:)) Nekem ez az egyetlen kihívás megy, már vagy két éve nem figyelem a többit.

    VálaszTörlés