2012. március 11., vasárnap

Sötét erők

"- Ez a lakása?
-Nem - feleltem. - Ez a zürichi nyári rezidenciám."

Jim Butcher: Pusztító vihar
[Értékelés: 5 seprűszál az 5-ből]
Kedvenc karakter: Harry, hát ki más?:)

Chicago városában működik Harry Blackstone Copperfield Dresden, a varázsló - ami azt illeti, az egyetlen varázsló, legalábbis hivatalosan. Ráadásul ő igazi, erővel, tehetséggel, képzettséggel és tapasztalattal megáldva. Éppen ezért válik egy szörnyű kettős gyilkosság gyanúsítottjává; az áldozatok szívét fekete mágiával kirobbantották a testükből - erre nem sokan képesek. A rendőrség mellett Harryt a Fehér Tanács figyelmének réme is fenyegeti, úgyhogy a férfi nyomozni kezd, hogy elhárítsa a feje fölül a letartóztatás és a halálbüntetés veszélyét.

A Molyon találkoztam ezzel a könyvvel, pontosabban Nima kívánságlistáján, és a fülszövegétől totálisan bezsongtam. Karácsony előtt beszereztem - mert mi mást vehetne az ember a barátosnéjának, ha nem azt, amire ő maga is vágyik? Csak belekukkantottam, aztán azt vettem észre, hogy mindjárt a tizedik oldalon járok, ezért inkább gyorsan becsomagoltam és borítékba celluxoztam, mielőtt mohóságom áldozatául esik. Ekkor került a kívánságlistám élmezőnyébe, és a kiadó ajánlatának köszönhetően egy hónappal ezelőtt Harry Dresden a karmaim közé került.

Fent említett barátném Anita Blake stílusához hasonlította ezt a könyvet - ez az, amire én ráharapok. Pedig mennyit csalódtam már.
De ezúttal nem.
Szegény fickó tényleg olyan, mint Anita, természetesen férfi változatban és varázsló mintában; egy alagsorban lakik, ahol többnyire gyertyával világít - mivel a varázslók közelében általában becsődöl az elektronika -, van egy farkatlan, tizenöt kilós macskája, Miszter, a pincében berendezett "műhelyében" pedig egy dévaj, nagy tudású levegőszellem, Bob, aki egy koponyában lakva osztogatja tanácsait. Imádtam olvasni, ahogy Harry főzeteket kotyvaszt (sajnos csak egyszer történik meg), és ahogy humorizál (nagyon sokszor), még akkor is, amikor nem igazán illendő. Ez a pasas egyszerre régimódi úriember és kemény macsó, bájosan esetlen és nagyon profi, nem lehet nem szeretni.
Mivel sorozatról van szó - azon kevés esetek egyike, amikor nem bánom ezt -, az író által teremtett világ még nincs teljesen bemutatva (kezdésnek el lehet olvasni @Noro karcát), de kapunk pizzázó tündéreket, rondábbnál rondább démonokat és persze mindenféle varázslást dögivel, mi szem-szájnak ingere. A krimiszál is elnyerte szerény személyem tetszését, az utolsó harminc oldal alatt pedig idegességemben megettem az összes maradék Pilóta kekszemet.
Összességében nagyon-nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet, és repesve várom a következő részt (Bolond hold).

Ui.: készült ám filmsorozat is.

Eredeti cím: Storm Front
Sorozat: Dresden akták 1.
Kiadó: Wizard Books - Ad Librum
Kiadás éve: 2011
Fordító: Hoppán Eszter
Ár: 2690 Ft
Az író honlapja

A könyvet köszönöm a Wizard Booksnak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése