2014. augusztus 31., vasárnap

Augusztusban hat diplomás közgazdászok vagyunk

És lyukat vágunk a kádba.

Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása a XX. századi világirodalomból Szerb Antal: A Pendragon legenda Lionel Shriver: Születésnap után Émile Ajar: Salamon király szorong Téa Obreht: A Tigris asszonya

Rezzenéstelen pofátlan arccal kijelenthetem, hogy ez egy bőséges hónap volt. Néhány éve még ez visszafogott mennyiségnek számított volna, de minden relatív, főleg, ha az ember próbál leszámolni a pótcselekvéseivel. Eddig 23 könyvet szereztem be, 14-et olvastam el. Ez egy jó arány, szerintem. De, ha belegondolok abba, hogy hátra van még kilenc, és az kb. két hónap, akkor az a kilenc olvasatlan sok.
Emellett bőszen kísértget az újraolvasás vágya, amit, ha rám tört a haladni akarok-érzés, kifejezetten kibaszásnak öngólnak érzek. De elég a rinyálásból, örüljünk a szép új könyveimnek.:))

Az első három szülinapi ajszi, vicomte, pat, Nita és fezer csatolt még hozzá egy hiperszuper cicás nyaklánc-fülbevaló szettet, le se lehet rólam robbantani (a pizsamanadrággal és a szimpla kék ujjatlan felsővel együtt). A Salamon király szorong a Libri 2+1 akciójából van. Tulajdonképpen még ráért volna, de vicomte talált két könyvet az akcióban, én meg nem szeretek semmi jó elrontója lenni. A Tigris asszonya friss, tegnapi zsákmány. Annyit tanakodtam rajta, hogy már én is untam, úgyhogy tegnap célirányosan bementem a Szandiba, megkerestem, beraktam a kosárba, és leültem olvasni az Iszonyt, mielőtt kísértésbe estem volna. A megjelenése óta kacérkodom a könyvvel (A Tigrissel, nem az Iszonnyal), Dórinak tetszett, imádom a címét, szerb, mágikus realista, annyira nem lőhetek mellé.
Utána elmentünk az újpesti Intim Torna Illegál koncertre (vicomte hét könyvvel a hátizsákjában ugrált), ettünk szép magas kenyérlángost, leöblítettük Stari meggyes és szilvás sörrel (lehet tippelni, hogy kinek szállt egy kicsit a fejébe), és ennyi.

És ezeket olvastam:

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen Siân Rees: Úszó bordély Max Brooks: World War Z – Zombiháború Carson McCullers: Óra mutató nélkül
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés Kathleen Grissom: Tölgyfa a dombtetőn Amélie Nothomb: Ördögi kozmetika Lawrence Block: Bérgyilkos mindörökké

A hónap elején volt egy kis kabátkönyv-igényem (mondjuk, mikor nincs), Moran és a Blameless erre tökéletes volt, és ennek megfelelően teljesítettek. Moran eléggé megosztja az embereket, de annak ellenére, hogy néhány dologgal nem értek egyet, nekem bejött a szövegelése, kellenek olyan emberek, akik ki mernek mondani olyanokat, amikhez a nők egy része túl szégyenlős. A Blamelesst többen a leggyengébbnek érezték az eddig megjelent részek közül, nekem, mivel pont jókor jött, kellemes élmény volt.
Az Úszó bordélyt szakaszosan olvastam, amit nem érdemelt meg, mert egy jó kis olvasmányos non-ficton. A WWZ... nos, esélyes Az év csalódása címre, mérgemben besuvasztottam a rövidkés postba, mert nem akarok több időt fecsérelni rá. Az Óra mutató nélkül sem volt egy nagy durranás, de McCullersszel még próbálkozni fogok. Az író eredeti keresztneve Lula. Hm, nem csodálom, hogy lecserélte, az, hogy Lula Carson Smith: Magányos vadász a szív, nem hangzik túl jól.
Az Átmeneti üresedés nagy szerelem volt, csak lustaságomban még nem írtam róla, ahogy a Tölgyfa a dombtetőnről sem. Jó kis könyv, de szerintem nem tökéletes, hogy miért, majd leírom. Az Ördögi kozmetika jól átvert a palánkon, nyeretlen kétévesként vezetett Nothomb. Bármennyire is örülök, hogy hamar elolvastam a könyvet, valamiért érdekel a többi műve is. A Bérgyilkos mindörökké volt a lazító olvasmányom, továbbra is Matt Scudder a kedvencem, de Keller további eszmefuttatásaira is kíváncsi vagyok.

A többiek:
Catriana
katacita
zakkant
Nita
Dóri
Nikkincs
horsegirl
PuPilla (a győztes:D)
Pöfivonat

12 megjegyzés:

  1. Nemsoká éles az én posztom is, elszörnyedni nem ér, én nem voltam közgazdász, és gazdaságosnak gazdaságos, de cseppet sem önmegtartóztató. :D nagyon jó szerzemények, a Shriverre kíváncsi leszek, majd én is szeretném olvasni.
    Ó, nem is láttam a WWZ-s posztot (a hármasat), sajnálom, hogy nem jött be, de nem fogok ellenpuffogni, megértem ha nagyon amerikainak találtad, engem megtalált a hatásvadászsága,és elgondolkodtatott, mi történne egy ilyen jellegű katasztrófában.

    Jaj, majd írjál az Átmenetiről, szintén a közeljövőben tervezem! :) Blameless, ahh, most olvasom a manga-változatot és sokkal jobb mint amire emlékeztem, ismét belesüppedtem a steampunk világba :D

    VálaszTörlés
  2. Mert én igen, mi? Mihaszna bölcsész vagyok.:D
    A WWZ-t utólag toldottam bele. Szerintem ilyen már történt és fog történni.

    Mindenképpen fogok róla írni.:) Láttam, hogy olvasod.:))

    VálaszTörlés
  3. Óóó, Születésnap után :) nagyon kíváncsi vagyok, mit szólsz hozzá, engem rendesen felzaklatott, jó értelemben. Fura, hogy olvasás közben meg közvetlenül utána annyira nem éreztem nagy durranásnak, de azóta is állandóan visszalopódzik a gondolataimba és ami rosszabb, folyton a saját "mi lett volna, ha..." helyzeteimen agyalok. Felbirizgál ilyen "magad se tudtad, hogy ott vannak" dolgokat. Nem tudom még, hogy ez jó-e vagy sem :) Mindenesetre érdekes könyv, nagyon!

    VálaszTörlés
  4. Ez a koncert nagyon jól hangzik. :)
    A WWZ-t sajnálom, hogy nem tetszett, no nem baj, marad elég közös kedvencünk. :)
    És az öt darab az semmiség. :))

    VálaszTörlés
  5. Remélem neked is bejön majd A tigris :))
    Ahogy már írtam A tölgyfa engem is nagyon érdekel, várom a posztod róla, meg az Átmeneti üresedésről!
    A koncert tényleg jó lehetett, főleg vicomtnak a könyvekkel ugrálva :D

    VálaszTörlés
  6. Óóóóóh csak nem voltál Intim Torna Illegál koncerten a Kobuciban pénteken? Mert én igen :)))) Bár úgyse ismertelek volna fel, ha ott csápolsz mellettem, de én is voltam. Csak a cím miatt tűnt fel :)

    A WWZ-s posztod nem zaklatott fel, szerintem te is jól látod, nagyon amerikás a könyv, ezzel én is egyet értek, aki rajong a könyvért. A Születésnap után érdekel a felsorolt listából, beleolvasgattam már, de Kevin után akkora félelem van bennem L.S-től hogy jáj. Pedig nem kéne mi?

    VálaszTörlés
  7. Jó, közben a szemem ignorálta az újpesti szót :D Akkor nem egy koncerten ugráltunk az Eva Mendezre. Pedig milyen szép is lett volna :))

    VálaszTörlés
  8. Én ezeket olvastam augusztusban:
    Marina Fiorato: Beatrice
    Marian Keyes: Watermelon
    Agatha Christie: Az elefántok mindenre emlékeznek
    Mary Robinette Kowal: Üvegbűbáj
    Nicolas Barreau: A nő mosolya
    Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!
    Nora Ephron: Sirámok a nyakamról és más hervasztó történetek
    D. L. Smith: Santo Fico csodái
    Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző
    Syrie James: Az elveszett Jane Austen-kézirat
    Hidasi Judit: Április út
    Schäffer Erzsébet: Álmok kertje
    Gail Carriger: Soulless – Lélektelen
    Baráth Katalin: A türkizkék hegedű>
    Fehér Béla: Kossuthkifli

    VálaszTörlés
  9. De jó könyveket szereztél!:) A Pendragon legendát imádom, a Születésnap utánt mindjárt olvasni fogom, A tigris asszonya meg nagyon hívogat...
    Ez az újraolvasós-dehaladniakarós érzés engem is hatalmába kerített, nehéz választani, úgyhogy a kompromisszum nálam az angolul újraolvasás :) De a Tündérkrónikákra is nagyon vágyom,főleg az első részre.

    Bocsi, hogy így rádumáltunk a WWZ-re, most olvastam el a posztot róla, annyi stimmelés van, hogy nekem is a pilóta csaj volt a kedvencem, de biztos csak Louisiana miatt :)

    VálaszTörlés
  10. ilweran: olvastam az írásod, csak nem tudtam értelmes kommentet hozzáfűzni.:) Legalább annyira félek a könyv hatásától, mint amennyire szeretném már olvasni.

    Nita: na, mindjárt megnézem, te mit rosszalkodtál.:))

    theodora: a Tölgyfáról már sikerült is írni.:) Ahogy elnézem az értékeléseket, sztem tetszeni fog A Tigris.
    Á, erős.:) Valószínűleg velem a vállán is ugrált volna.:D

    zakkant: én is félek a Születésnap után-tól, nyugi.:) A Kevin óta még az íjaktól is tartok.
    Hát, majd legközelebb.:))

    Zsuzsa: hogy tetszett a Soulless?

    katacita: nehogy már bocsánatot kérj.:)) Én döntöttem úgy, hogy el akarom olvasni, nem jött be, ennyi.
    Majd írj a Shriverről mindenképpen!
    Ó, a TK-ból nekem is az első két rész a kedvencem, habár ezzel igen kevesen vagyunk.

    VálaszTörlés
  11. Ó, nagyon, be is szereztem a folytatásokat:-)

    VálaszTörlés