2014. augusztus 9., szombat

Feddhetetlen

"Lord Maccon megköszörülte a torkát, és dühösen összevont szemöldöke alól ködös, komor tekintettel nézett a másikra.
- Randolph, lehet, hogy ez most meglepetésként éri magát,de én farkasember vagyok.
- Igen, uram.
- Kétszázegy éves.
- Igen, uram.
- Meg kell értenie, hogy az én körülményeimet tekintve a terhesség nem lehetséges.
- Önnek valóban nem, uram.
- Köszönöm, Randolph, ez sokat segített."


Gail Carriger: Blameless - Szégyentelen

Néha egy adott időszak minden könyve kabátkönyv. Nyöszörögve bekúszom a lapjaik közé, magamra húzom őket, mint gyerekkoromban a nagyanyám dunyháját, amibe kettéhajtva belefértem, mint egy kis barlangba, és azt játszottam, hogy nem lát senki. Persze ehhez nem érfelvágósan komoly regények az ideálisak, úgyhogy félretettem minden szankciómat, és kivettem a könyvtárból ezt és Caitlin Moran agymenését, amit nem vagyok hajlandó magyar címén nevezni. Tökéletes dunyhák voltak, egyiket se bántam meg, hogy elolvastam. Éreztem, hogy most rájuk van szükségem. A könyvek néha mankók, amik kicsit a hónom alá nyúlnak, hogy lelkileg helyrepofozzanak. És persze az élvezet sem mellékes szempont.

A Changeless - Változatlant kicsit gyengébbnek éreztem az első kötethez képest, de lehet, hogy csak jobb alkalomra kellett volna tartogatni. A Blamelesshez viszont ideálisak voltak a körülmények, és remekül éreztük magunkat, főleg amikor teadélutánt tartottam, némi keksszel. Angol konyha ide vagy oda, a teázás jó dolog.
Szegény Alexiának alaposan felfordult az élete Skóciában. Kénytelen visszaköltözni borzasztó családjához (ahonnan azonban elég hamar kipaterolják), vélt tettét kikiáltják az évszázad botrányának, Viktória királynő pedig kizárja az árnyékkormányból. Emellett Lord Akeldama nyomtalanul eltűnik a városból, Lord Őmorcossága Maccon benyakalja Anglia formaldehid-készletét (de elsősorban Lyall professzorét) és sündisznók társaságát keresi, Alexiát meg vérszomjas gépkaticák támadják meg. Kedvenc talján lélektelen asszonyságunk egy epileptikus rózsaszín kalapdobozzal felszerelkezve egészen Itáliáig megy, hogy fényt derítsen a testében hordozott rejtélyre, azaz tisztára mossa a hírnevét és hogy jól beolvasson az urának - már ha ugyan szóba áll vele ebben az életben.

A Soulless kötetei azon olvasmányaim közé tartoznak, amikhez vajmi keveset szoktam jegyzetelni, és nincs is nagyon mit. Röhigcsélek a történeten, a szereplőkön, a hírneves angol virtuson, a kissé modoros nyelvezeten. Ja, meg folyatom a nyálam, mert állandóan zabálnak. Le merem fogadni, hogy ez a Carriger nő imád enni. Csak úgy záporoznak a pirítósok, édes teasütemények, vajas croissant, ropogós zsemle paradicsomszósszal, oh, és a pesto, pesto mindenütt és mindenben!
Szerencsére a kajaáradat mellett a cselekmény is a megfelelő mederben áramlik, nagyon kíváncsi leszek, hova fog mindez kifutni az utolsó kötetben.

(Igen, ennyi volt a post.)

Eredeti cím: Blameless
Sorozat: Napernyő Protektorátus 3.; Arany pöttyös könyvek
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2013
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Ár: 2990 Ft


8 megjegyzés:

  1. Szia! Felkeltette az érdeklődésemet ez a sorozat, de megkérdezhetem, hogy inkább tini-YA vonal vagy felnőtt, mint pl. Jasper Fforde sorozata?

    VálaszTörlés
  2. Ez a poszt is épp elég volt ahhoz, hogy még jobban vágyjam a sorozat olvasására :) Én eléggé tartottam ettől a könyvtől, de amikor rászántam magam az első részre, hát baromi jól szórakoztam rajta :)

    VálaszTörlés
  3. Zsuzsa: egyáltalán nem YA, Alexia már huszonéves felnőtt (vagyis viktoriánus szemmel vénlány), a többi szereplő is felnőtt korú.

    Nikkincs: láttam, hogy azóta te is szeretnél egy olyan harci napernyőt.:) Ha ezt elolvasod, gépkaticákat is szeretnél majd.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a posztcímet! :) Tök jót írtál, egész fellelkesültem egy újraolvasás irányába ;) A kövi még nem az utolsó, a Heartless után van még Timeless is, meg persz ejön még két spin-off rész (ójee:D)
    Érdekes, én pont a másodiktól aléltam el kacagva a kereveten ;) , ezt éreztem mélypontnak a sorozatban. Olyan fura, hogy ilyen modoros a stílusa, mégis mennyire szórakoztató, és élvezetes, nagyon jó az egyensúly. :))

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsa: szívesen.

    Pilla: szívesen, de miért is?:)
    Igen, tudom, van még a lila, utána jön a sárga.:DD
    A spin-off az Alessandro Tarabottis, a hosszúcímes, ugye? Amúgy már ez is divat, írjál sorozatot, meg spin-offot, előzmény-és kiegészítőnovellát, ááá....
    Engem Jane Austenre emlékeztet (pedig ő régensség-kori), nála fárasztott a körülményeskedés, de Carriger vicces dolgokat ír körül vele, úgyhogy tetszik.

    VálaszTörlés
  6. Azért, mert ugye feddhetetlent jelent, nem szégyentelent :D
    Neeem, a spin-off már SPOILER! Alexia gyermekéről szól, két kötetes lesz. SPOILER vége.
    Az az Alessandro Tarabottis az valami kis novella csak. Ja, egyre divatosabb az ilyen "körülírás", hogy legyenek még kötetek, kiegészítések stb. :)

    VálaszTörlés
  7. Pilla: nem tudom, a KMK hogy hozta össze a címet, mindegy.
    Jaa, köszi a tájékoztatást.:)

    VálaszTörlés