2016. január 30., szombat

Éljen a január!

De csak azért, mert egyetlen könyvet szereztem be - megkésett karácsonyi ajándék -, amit már el is olvastam, további héttel egyetemben. Sajnos azt a fogadalmamat, hogy minden, az adott hónapban olvasott könyvről még a zárás előtt írok postot, megint nem sikerült betartani, de továbbra is törekszem rá.

Colm Tóibín: Mária testamentuma

Sztimi53-tól kaptam ezt a kis csodát. Nagyon figyelmesen választott ajándékot; mindketten rövideket kaptunk, a kedves pedig olyat (Temetés az Ebihalban), ami az én kívánságlistámon is szerepelt.
Kísértésbe szerencsére nem estem - helyette járok könyvtárba -, és szeretném még pár hónapig megtartani, hogy apadjon a várólista meg az itthoni készlet, a szokásos duma.

Ennek örömére igyekeztem minél többet olvasni:
Bécsy Ágnes: Virginia Woolf világa Sara Crowe: Campari reggelire John Banville: A tenger Michael Cunningham: Az órák J. J. Abrams – Doug Dorst: S.
Colm Tóibín: Mária testamentuma Hilde Østby: A vágyakozás enciklopédiája Peter Buwalda: Bonita Avenue

Ahogy korábban említettem, az év Virginia Woolf jegyében indul, idővel talán az írónő is sorra kerül. Bécsy Ágnes könyve nagyon alapos, nagyon okos - annyira, hogy a tudástól tikkadtan szükségem volt némi Camparira, ami nagyon cuki kis könyv, ha valaki lágy dőreségre vágyik, nyugodtan olvassa el. (Csak a kiadó tanuljon meg nyelvtanilag is pontos fülszöveget írni.) A tenger az első VCs-m, eszméletlen régóta halasztgattam, hogy miért, az a szokásos könyvmoly-rejtélyek egyike. Az órák az idei első katarzis-olvasmány volt - még akkor is, ha a szerző nevét képes voltam rosszul írni:D -, hihetetlenül szép, részletgazdag rácsodálkozás az életre.
Végre befejeztem az S.-t is, amit tavaly karácsonykor nyitottam ki. Nagyon jó kis könyv, de, azt hiszem, néhány évvel ezelőtt lett volna igazán hatásos, nem a megszakításos, agymegfeszítős tempóval. A Mária testamentuma bezzeg gyorsan ment, remélhetőleg valamit írni is sikerül róla. A vágyakozás enciklopédiája igazi megosztó könyv, én a ló szerencsésebbik oldalára estem, de nem ez lesz az év olvasmánya, az tuti.
A Bonita Avenue viszont jó eséllyel pályázik a címre. Imádom az efféle lélekboncolós [ahogy öregszem, egyre jobban szeretem az ilyesmit] csúcsragadozókat, amik az utolsó kerítéslécet is kiszaggatják a földből. Bővebben majd később, még rendeznem kell a soraimat.

Erős volt ez az évkezdés, jelenthetem ki nagy örömmel. Csupa jó könyvet sikerült olvasnom, remélhetőleg marad ez a színvonal, mert a tavalyi hullámvölgyek nem tettek jót a lelkivilágomnak.

A többiek beszámolója:
katacita
Dóri


6 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy, de hát ez nálad már nem meglepő. :) Annak viszont különösen örülök, hogy ebben a hónapban jó könyveket fogtál ki, ilyen téren most nekem is szerencsém volt.

    VálaszTörlés
  2. Köszi.:) Te viszont extra ügyes voltál! Ha így folytatod, kb. 60 lesz az évi végi zárás eredménye.:)
    Remélem, mindkettőnknél marad a tendencia.

    VálaszTörlés
  3. "lélekboncolós csúcsragadozó" - ez nagyon illik Sigeriushoz :D
    Hihetetlen mód megkönnyebbültem, hogy nem csalódtál a könyvben, kicsit izgultam miatta.

    VálaszTörlés
  4. Nekem sokkal jobban bejön, mint Franzen.:)

    VálaszTörlés
  5. Éljen a januári 1 szem beszerzés és a sok jó olvasmány! :)
    Az órákat is feltettem a könyvtáras listámra és most a Bonita Avanue-nak is utána kell néznem :)
    Reméljük, idén nem lesz olvasási hullámvölgy, csak legalább ilyen jó könyvek :)

    VálaszTörlés
  6. Nikkincs: Az órák szerintem tetszene, a BA kétesélyes, de hátha.:)
    Reméljük.

    VálaszTörlés