2021. november 2., kedd

A csodaszép október

 Gyönyörű, lágy aranyfénnyel és színpompás fakoronákkal búcsúztathattuk az októbert, legszívesebben egy napot nem dolgoztam volna a múlt hónapban, hogy állandóan csodálhassam az őszt teljes pompájában.

Egyszer aggódva megállapítottam, hogy már túlléptem az utóbbi években megszokott beszerzési keretet, mi lesz itt még december 31-ig? Nos, lehet, hogy semmi, mert októberben nem vettem könyvet.

Rengeteget dolgoztam, ehhez képest még úgy-ahogy olvasgattam is:


Valószínűleg nem leszek népszerű, de nekem a Bátran élni nem okozott wow-élményt. Voltak megállapítások, amelyekre bólogattam, de nekem amolyan "megúszós" könyv volt; vagy egy ordas nagy szociopata vagyok, vagy már túlhaladtam az önismeretben ezt a szintet (valószínűleg mindkettő). Hálás vagyok Ildikónak, amiért kölcsönadta, a kíváncsiságom kielégült.

A Fedőneve Hélène felemás élmény volt, a Menekülés New Yorkból - kicsit szégyellem bevallani, de borzasztóan felkészületlen voltam rá, félre kellett volna tennem pihentebb időkre, mert több novellával nem bírtam el. Nagyon szeretem Zadie Smith-t, de ez most alaposan megfeküdte a gyomromat.

Ennek örömére hagytam az agyamnak, hogy meghemperegjen a Mexican Gothic - Mexikói rémtörténet penészes gombamezőin. A kifacsart állapotom mélységét jelzi, hogy rossz regény voltához képest nem fájt annyira és nagyon, nagyon rákívántam az Angyali játszma újraolvasására, de előtte muszáj volt beiktatnom valami mást; a Bérgyilkos inkognitóbant meglepően élveztem, talán ez tetszett a legjobban a sorozat darabjai közül.

A többiek októbere:

Nita - 

Katacita - aki akkora flowban van, hogy öröm olvasni

PuPilla - akivel lett egy végre egy új közös kedvencünk, bár nem könyvben

Dóri - aki szokás szerint a maximumon pörgött

4 megjegyzés:

  1. Az Almási Kitti könyvek nekem sem adnak nagy felismeréseket, szerintem ezek nem nekünk szólnak már, amúgy szimpatikus a nő, meg az interjúkat szeretem hallgatni vele, de a könyvek inkább olyan töltelékolvasmányok nálam.

    A Mexikói rémtörténet az hála neked lekerült a várólistámról, pedig iszonyú vonzó a címe, a borítója, minden, de úgy érzem, az is csak töltelék lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon becsülöm a mérhetetlen empátiáját, ami a könyvből is sütött. Gondolom, azért se ütött meg, mert széles közönséghez próbál szólni és így óhatatlanul sok minden elvész.
      Jaj, inkább ne olvasd el. Vagy, ha nagyon fáradt vagy, tegyél vele egy próbát, de inkább angolul.

      Törlés
  2. Nem baj az, ha neked nem okozott wow-élményt a könyv, én nem olyan régóta kezdtem el önismerettel foglalkozni, és sokkolóak voltak a felismerések önmagammal kapcsolatban. Viszont öt hónap távlatából (valahol június környékén olvastam) meg nyolc hónap terápiával a hátam mögött már nekem sem hiszem, hogy tudna újat mondani, de amikor olvastam, akkor nagyon beszippantott. Szerintem ezek a könyvek azoknak jók, akik még ennek az útnak nagyon az elején járnak. Egyébként Almási Kitti pont az a pszichológus, aki nem szakmai nyelven ír szakmai könyveket, hanem a lehető legszélesebb közönséget szeretné elérni, megszólítani úgy, hogy a minél több ember számára érthetően adjon át alapvető információkat, és ráébressze az embereket, hogy személy szerint kinek mivel van dolga, és szerintem ezt a funkciót a könyvei tökéletesen betöltik, de ezt talán többször el is mondta.

    Nekem a 20 önismereti kérdés és válasz volt az a pszichológiai könyv az elmúlt időszakból, ami már nem tudott újat mondani, ráadásul elég száraz is, viszont előnye, amit a fülszöveg is ír, hogy mély empátiával íródott, és ez nagyon átütött a lapokon, emiatt viszont szerettem.

    De most nagyon mennek ezek a pszichológiai, önismereti kötetek, meg kell válogatni, mit olvas az ember, nem mindenkinek fekszik ugyanaz. Vannak olyanok, amiket kizárt, hogy a kezembe vegyek, pedig ott virítanak a toplistákon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ld. amit Katának írtam.:) Nehéz tematizálni és a mélybe ásni úgy, hogy minél több embert megérintsen és, gondolom, sokan vannak, akiknek erre a narratívára van szüksége.
      Nem vagyok otthon a témában, kíváncsiságból kértem tőled kölcsön. Amit el szeretnék olvasni, az az Anyaseb. Ebbe valószínűleg belehalok majd, de hát akinek nem elég Almási Kitti...:D

      Törlés