2012. május 19., szombat

Haragban a világgal


Charles Benoit: Te... voltál
Értékelés: 2.9 üvegcserép az 5-ből
Kedvenc karakter. -


Ez a könyv egy kéretlen ekultos reci volt, önnön indíttatásomból valószínűleg nem olvastam volna el, és csak a rend kedvéért írok ide róla.
Kyle, a tinédzser fiú élete mellékvágányra tévedt, egy rejtélyes esetet követően - amire egy heg emlékezteti a kezén - nem találja a helyét; nem a neki való középiskolába jut be, nem készül az órákra, eltávolodik a családjától, a régi barátaitól és néhány nemtörődöm suttyóval lóg együtt, akit még haveroknak is nehéz lenne nevezni. Aztán feltűnik a színen a furcsa Zack, aki valamiért Kyle társaságát keresi és nem egyszer kihúzza a pácból. A fiú mindenkit az ujja köré csavar, és egy ismerőse szerint mindenkinek megtalálja a gyenge pontját, és "addig szorongat, amíg bele nem roppansz". De Zack mit akar Kyle-tól, aki úgy érzi, nincs semmije?

A vékony kötet a Móra Kiadó Tabu könyvek sorozatában jelent meg, mint a Soha senkinek, de azzal ellentétben ez a regény kevésbé tetszett. Nem szerettem az E/2-es elbeszélőmódot, a duzzogó hangvételt, és valahogy az egész történet olyan... összecsapott volt. Nagyon nem ártott volna, ha az író kifejti, mégis mi a fene Zack célja ezzel a gyenge pontozással, talán világuralomra akar törni? Egy másik nézőpontot is szerettem volna, mondjuk pont ezét a srácét, mert Kyle nem ad éppen bő rálátást az eseményekre.
A befejezés pedig eléggé nyitott, amit mondjuk szeretni szoktam, de nem így, ráfért volna még vagy húsz oldal részletezés, ahogy a könyv egészére, cakkpakk.
Arra tippelek, hogy Benoit kamaszfiúknak szánta ezt a regényt, a nyelvezete nagyon egyszerű, nyegle stílusú és olyan problémát vet fel - de csak ennyit tesz vele, semmi tanulságot nem lehet belőle levonni -, amely a tinédzserek jó részét utoléri: a feleslegesség, kiúttalanság, közöny érzése, egy olyan korban, amikor még szinte minden megváltoztatható, de az író erre nem vezeti rá az olvasóit, csak odapöttyint egy nagyon furcsa lezárást.

Nem tudok és nem akarok többet írni erről a történetről, itt kicsit jobban összefoglaltam, ha valakit érdekel.


Eredeti cím: You
Sorozat: Tabu könyvek
Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2012
Fordította: Puller István
Ár: 2190 Ft
Az író honlapja





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése