2016. december 28., szerda

Könyváradat a zimankóban

Az előrehozott decemberi zárással kívánom megelőzni, hogy véletlenül se kerüljön idén hozzám több könyv, másrészt nyakamon az év végi zárás, úgyhogy nézzük, mik ragadtak hozzám az év utolsó hónapjában és mekkora hatékonysággal próbáltam stabilizálni a várólistámat.
Az évek és a rutin megtanítottak arra, hogy nem hülye ötlet néha könyvstopot hirdetni, és valóban, az októberi-novemberi nullákat követően sikerült annyi könyvet beszerezni, hogy három hónapra elosztva se számítana kevésnek:

Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860-1914) Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító Donnie Eichar: Halálhegy Julia Rochester: Ház a világ peremén

John Williams: Augustus Joyce Maynard: Otthon a világban Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak Michael Cunningham: Jellegzetes napok

Carlos Ruiz Zafón: Marina Donna Tartt: Az Aranypinty Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

Eddig nem számszerűsítettem, úgyhogy kicsit elkerekedett a szemem, hogy tizenegy könyvvel gazdagodtam. Aztakurva.
A szuper barátaim egy szuper karácsony keretében megajándékoztak; vicomte-tól kaptam A budapesti úrinő magánéletét és a Felnőni kiábrándítót, pontytól a Halálhegyet, Nitától a Ház a világ peremént, pattől az Augustust, sztimitől az Otthon a világbant és fezertől a Légzőgyakorlat fuldoklóknak c. könyvet. A karácsonyi dajdajozásról már megemlékeztem korábban, Siegfrieddel és sütikkel körítve, de ők bármennyi postot megérdemelnek.
Ám itt nem állt meg a menet! Michael Cunningham az idei év nagy szerelme lett - el ne felejtsem az év végi hacacáréban is megemlíteni -, mindkét idén beszerzett könyvét elolvastam, és amikor felfedeztem, hogy egy moly potom pénzért árulja a Jellegzetes napokat, nem haboztam. Ezek után végre felhasználtuk a 35%-os Book24 kuponunkat - amiből sikeresen kihagytam néhány könyvet, köztük egy ajándékba szántat -, így lett az enyém Az aranypinty (örülök, hogy kapott egy határozott névelőt a cím) és a Briliáns barátnőmet. A Marina sajnos már nem volt készleten, ahogy a Libriben se, úgyhogy nagy duzzogva megrendeltem a fő terjesztőnél, nekem Zafón kell, a kedvezmények az ő esetében nem érdekelnek.

Sajnos a Gyilkosság Deptfordban első 117 oldala dögunalmasnak bizonyult és félbehagytam, ezért összvissz öt könyvet olvastam el decemberben - nem igazán jó arány, de ez van.

Michael Cunningham: Otthon a világ végén Jo Nesbø: Vörösbegy Jean Rhys: Széles Sargasso-tenger Carlos Ruiz Zafón: Marina

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

Az év egyik első beszerzése volt az Otthon a világ végén, amiket valahogy mindig nehezemre esik elolvasni, nem tudom, miért. A paradigma megszakítására kihasználtam a pillanatnyi kedvemet, és gyorsan belekezdtem, hogy azonmód belebaharodjak. Annyira nekem való szerző, passzol az ízlésemhez, a lelkivilágomhoz - és persze Cunningham is olyan, mint sokan mások, hogy a magyar piacon nem tartozik a népszerű szerzők közé. A Vörösbegy két Várólistacsökkentésbe is bekerült, idén kihagytam, és nesze, sikerült elolvasni.:) A Széles Sargasso-tenger is elég régi szerzemény - még a Molyon sincs dokumentálva -, egyszer rápillantottam a polcra, és, gondoltam, miért ne. A Marinát muszáj volt azonnal elolvasni, nem is volt kérdés. A Briliáns barátnőmre is nagyon kíváncsi voltam már, ezért ezt hoztam haza karácsonyra - igazán vidám olvasmány - és a Gyilkosság Deptfordbant.

Egyedül a Sargasso volt az, ami nem igazán tetszett, a Cunningham és a Briliáns barátnőm volt a kiemelkedően jó, de remélhetőleg még idén sikerül összehozni pár beszámolót, amelyben részletesen fogom taglalni a könyveket. Istentelenül le vagyok maradva.:)

A többiek zárása:
Katacita
Niki
Dóri
Nita

9 megjegyzés:

  1. Évek és a rutin :) Bőséges termést hozott a december és ha leosztod 3 hónapra, az szerintem mértékletes átlagot ad :)
    De jó, hogy rátaláltál egy olyan íróra, akiért lehet rajongani, meg ugye beszerezni az eddigi műveit :)
    Szerintem a december a sok IRL program, utazás, ünnepek miatt nem kimondottan kedvez az olvasásnak, még ha mi el is határoztuk magunkat, tuti valami mindig közbejön ugye :)
    A Briliáns barátnőmbe nincs szívem belekezdeni - tiszta hülye vagyok. Tudom, hogy jó lesz, ezért tartalékolom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, Cunningham nem jelent kihívást azzal a három kis könyvvel, de legalább nem nagy anyagi megterhelés.:)
      Ismerem ezt az érzést, nem vagy hülye. A Marinánál éreztem, hogy aranytartalékolni kellene, de a mohóságom nagyobb volt.

      Törlés
  2. Annyira jó, hogy te is ennyire megszeretted Cunninghamat :)) Sajnálom, hogy idehaza kb. nulla az esélye, hogy kiadják a többi könyvét is, így elterveztem, hogy megpróbálkozom vele angolul. Majd meglátjuk. Az órákat olvastad már?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, még év elején, már csak a Jellegzetes napok van hátra. De, úgy láttam, nem egy termékeny szerző, úgyhogy a magyar kiadás nem is áll vele annyira rosszul.:)

      Törlés
    2. Valóban nem, talán ha hét könyve jelent meg összesen, de azok milyen jók :)
      Az nem kifejezés... mert tényleg áll. Ugye a fordítója elhunyt, az ulpiusnak befellegzett, és eddig senki nem akarja átvenni a kiadását, szerintem nem is fogják.

      Törlés
    3. Talán akad még néhány fordító Magyarországon, nem ez a baj, hanem az, hogy nem piacképes. Még a sokkal népszerűbb Joanne Harrist se vette át senki, és megpróbálok nem bezzegelni a rengeteg fossal, amit igen.

      Törlés
    4. Igaz, persze, csak ne úgy járjon, mint Alice Hoffman; nem tudok kibékülni az új kiadásokkal, így inkább áttértem az angolra.
      Joanne Harris is pff.. pedig azt hittem, egyből átveszik.

      Törlés
  3. Csodajó könyvek vándoroltak hozzád, egy percig se bánd, hogy ilyen sokan vannak. :)
    Kár, hogy a Marina annyira nem tetszett neked, de a Briliáns barátnőm engem is egyre jobban piszkál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy bánom.:) Írtam, hogy minden fenntartásom ellenére örülök, hogy elolvastam a Marinát, jólesett, nekem fel se tűnt, hogy véres.
      Érdekes a BB, valahogy nagyon másnak érzem, mint Ferrante előző könyveit, de 2010 óta először olvastam tőle, az sok idő.

      Törlés