2019. december 31., kedd

Évzárás 2019

Ahhoz képest, hogy régen (sőt, még tavaly ilyenkor is) mennyire szerettem az évzárás adminisztrációjával szöszölni, most úgy kellett rávennem magam, hogy az ölembe vegyem a gépet és pötyögjek pár sort zárásként - persze, a munka az oka, abban úgy tobzódik a rendszerezés iránti vágyam, ahogy csak bír és ebből kifolyólag szinte élvezem a linkeskedést a magánjellegű szöszöléseimben.:)

Lássuk, miket harácsoltam össze idén:



Összesen 39 könyvet szereztem be, ami elég visszafogottnak nevezhető. A rekordom eddig 35 volt, ez alá nem sikerült menni - és nem is baj, csupán érdekességként méláztam el felette, a 39 is teljesen elfogadható számomra, bár a könyvespolcok nem igazán osztják a véleményem.
Ezek közül 15-öt olvastam el, A kis baráton nyammogok nagy boldogan, ill. Az elvesztett gyerek történetébe is belekezdtem, de nincs türelmem Elena gondolataihoz, még várnia kell a sorára. Hülye módon azért nem kerítettem még sorra párat, mert sajnáltam zilált, fáradt időszakban elővenni, meg tartogatom őket, mintha jövőre nem jelennének meg érdekes könyvek. Érdekes téveszme, remélhetőleg kialszom magamból.

Az olvasások brutálisan lecsökkentek, aminek a munkától a sorozatokon át sok oka van. Fiatal blogger-és molykoromból emlékszem az idősebbek hasonló tendenciáira; bizonyos darabszám felett már nehezebb dolga van egy-egy történetnek, hogy úgy magával ragadjon, mint tizenévesen szinte bármi, amikor vallásos áhítattal olvastam el mindent - akár egymás után kétszer is -, ami a kezembe akadt.
Nyávogás ide vagy oda, összesen 52 könyvet sikerült elolvasni, amiből az alábbi, sorrendiségtől mentes darabokat tudom kiemelni:
  1. Donna Tartt: A kis barát - hiába viszem át jövőre, muszáj itt is szerepelnie
  2. Naomi Novik: Ezüstfonás
  3. Nathan Hill: Nix
  4. John Fowles: A francia hadnagy szeretője
  5. Robert Galbraith: Halálos fehér
  6. Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb fantasy és science fiction novellái 2019
  7. Sam J. Miller: Orkaváros
  8. Gillian Flynn: Éles tárgyak
  9. Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa
  10. Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése
  11. Eleanor Catton: A próba
  12. Isabel Allende: Elmosódó önarckép
  13. Brian K. Vaughan - Fiona Staples: Saga 3.
  14. Marjorie Liu - Sana Takeda: Monstress: Fenevad 1-2. (Ébredés és Vér)
  15. Joe Hill - Gabriel Rodriguez: Locke & Key 1-3.
Volt, aminél borítékolni lehetett, hogy tetszeni fog (Nix vagy a Halálos fehér), volt, ami kellemesen meglepett (Ezüstfonás vagy A francia hadnagy szeretője), ami letarolt (Éles tárgyak). A Strahan-válogatás igazából nem olyan fantasztikus, bőven vannak benne feledhető írások, de a koncepció nagyon kedves a szívemnek, nem tudtam kihagyni, akárcsak az Orkavárost, aminek a közmegítélése korántsem olyan jó, mint az én vélekedésem. Az Elmosódó önarckép igazi kabátkönyv volt, tulajdonképpen faék egyszerűségű történet mondjuk, A próbához képest, de annyira, annyira jólesett, mint a téli futások utáni forró fürdő.
Mosolyognivalóan lelkes voltam a képregények iránt, örültem, hogy végre találtam olyanokat, amelyekbe bele tudok feledkezni és eszembe se jut, hogy csupa betű regényként mennyivel jobb lenne olvasni őket. Sőt, a Monstress Sana Takeda gyönyörű rajzai nélkül nem is működne, ahogy a Saga se lenne olyan arcpirítóan polgárpukkasztó.

Sikeresen teljesítettem a Várólistacsökkentés aktuális versenyszámát, és természetesen jelentkeztem a jövő évire is, habár első nekifutásra sikerült 2019-et írni a polc nevébe... Ezekről szeretnék írni külön postban (ha rá bírom magam venni), meg néhány idei olvasmányomról is, ha máshogy nem, akkor zanzásítva.

A többiek 2019-e:

15 megjegyzés:

  1. "Érdekes téveszme, remélhetőleg kialszom magamból." - nagyon röhögök :D de én ugyanezért tartogatom a Testamentumokat - jövőre is kell valami nagy durranás, mert ki tudja, lesz-e más...
    Számokkal felesleges törődni, de ezt már ezerszer átbeszéltük, úgyis tudod mit írnék ide :) annak nagyon örülök, hogy tetszett A próba, nekem a tavalyi év legjobbjai közt volt. Az idei listánkon is lesz két átfedés, a Halálos fehér meg A kis barát (Tartt valami csoda!) - majd holnap kiteszem a posztot, most lusta vagyok.
    Boldog új évet itt is, pihenj sokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, én most ugyanezt érzem a Tarttot olvasva, hogy erőlködhet bárki bármit, most olvasom az év könyvét, és minek bármit is elkezdeni utána, ha semmi nem ér a nyomába?! (Remélhetőleg ez is egy téveszme.)
      Olvastam a postod, majd fogok is kommentelni, hétfőn meg majd leslek, hátha tudunk együtt bambulni a buszon.:D

      Törlés
    2. Ne is mondd, már most stresszelek a hétfő reggel miatt, két hét után undi lesz bemenni :P dobjuk fel közös bambulással :D

      Törlés
    3. Háhá, én már megalapoztam a csütörtök-péntekkel.:D Jelzem, pénteken már olyan iszonyatosan álmos voltam, hogy majdnem lefejeltem a billentyűzetet...

      Törlés
  2. Nekem 36 volt a negatív rekord a beszerzéseket tekintve (már amióta vezetem). :)
    Jó ez a gondolat, hogy vajon miért is tartogatunk könyveket néha, mintha valós félelem lenne, hogy juj nem lesznek már jó könyvek/amik érdekelnek majd. :)

    Nincs sok közös pont, csak a Halálos fehér, meg hát Tarttot nekem is kell olvasnom persze. Illetve Allendével kapcsolatban felkeltetted a figyelmem. :)
    A "közmegítélése" szót háromszor is közmelegítésnek olvastam, fú de este van már. :"D
    BÚÉK, jó pihit!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 36-ot (nagy nyammogva) is elfogadjuk ideális negatív rekordnak.:D
      Tarttól A kis barátot fogod olvasni? Nekem Az aranypinty van még tőle, majd jövő karácsonykor előkerül.:D

      Törlés
    2. Köszönöm, köszönöm! :D
      Nem, A titkos történetet, az van meg, meg arról hallottam a legjobbakat (eddig). De A kis barát is érdekel, miattad. :)

      Törlés
    3. Hmm. Valamiért úgy érzem, hogy A kis barát jobban tetszene neked, de nagyon remélem, hogy A titkos történetet is szeretni fogod.

      Törlés
    4. Na meglátjuk. :) Mindenképp beszámolok.

      Törlés
  3. Idén a beszerzéseket tekintve szeretném követni a példád. Nekem 33 volt a legkevesebb 2017-ben, nem is tudom hogyan tudtam megállni :D
    Nagyon jó könyveket olvastál, több is tervben van (A kis barát, Monstress és Lock&Key folytatások).
    Az idei várólistacsökkentéshez sok sikert és kíváncsi vagyok a 2019-es élményeidre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A végletek embere vagy.:)) Biztos mással voltál elfoglalva, kevesebb volt az erre fordítható időd, ki tudja...
      Köszi, neked is sok sikert, bár a tempódat ismerve már márciusban kész leszel.:)

      Törlés
  4. Én ennyire kevés beszerzést nem produkáltam, mióta könyveket veszek. :D De úgy döntöttem, hogy egyszerűen szeretek könyveket venni, olvasni, úgysem veszek cigit, cipőket sem gyűjtök, valami hülyeségem nekem is lehessen már. :)
    Az 52 szerintem teljesen vállalható munka és az élet mellett. Meg tényleg vannak napok-hetek, amikor egyszerűbb valamit nézni a Netflixen, mint olvasni.
    A Monstresst én is nagyon szerettem, a Locke&Key pedig csak azért nem került be a posztomba, mert az nekem már újraolvasás. Remélem idén is lesznek ilyen jó képregények. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is azért írtam, hogy ne vegyél.
      Sajnos kevesellem, bár tavaly év vége felé sikerült rászokni, hogy az utazás során végig olvassak és ne nézegessem a netet, ha már csak pár oldalt nyerek vele, az is haladás.
      Én is remélem, ezek nagyon erős olvasmányok, a Locke&Key-ből tíz részt is el bírnék viselni.

      Törlés
  5. Az Ezüstfonást most már sorra kerítem januárban, de tényleg. Ha itt van a top olvasmányaidban, akkor tényleg jó lehet. A Monstress is átcsúszott végül idénre :( Na, de a folytatását már meg is rendeltem :P
    Várom nagyon a várólistacsökkentős bejegyzéseidet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétnapi hideg élelem magad köré, vagy főzz meg előre a családnak (és a macskáknak is készíts ki ennyi ropit), mert nem fogod tudni letenni.:)
      A Monstresst jobb is egymásután olvasni, mert elég szövevényes történet.

      Törlés