2018. június 29., péntek

A júniusi zárás

Ha nem látom meg Nita postját a feedben, biztos elfeledkezem az esedékes havi zárásról. Mondjuk, még másnap eszembe juthatott volna, de, ha már rácsodálkoztam, írjuk is meg...

Siri Hustvedt: Amit szerettem Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Vérvörös lélek Szofija Andruhovics: Felix Austria

Idén nem igazán... egyáltalán nem hozott lázba a Könyvhét. Nem mondom, hogy egyetlen könyv se érdekelt a friss megjelenések közül, de egyiknél se éreztem azt, hogy most azonnal meg kell kaparintanom. Jelenleg abban a molyszakaszban vagyok, amikor az ember bőven elnyámmog az otthoni készlettel és meglepően élvezem, ha néha beugorhatok a könyvtárba. Csütörtök este mentünk ki, meleg volt és sok ember, és a bűntudattal határos kötelességből megvettem Siri Hustvedt könyvét és a kedvessel elintéztük a majdani szülinapi ajándékomat is. 
Rettenetesen rossz nekem, a két Blacksadet is ajándékba kaptam, tegnap el is olvastuk őket a nagy délutáni fetrengés közepette, még engem is meglepett, mennyire tetszettek és jólesett két kötetet egyben ledarálni, kicsit elmerülni a noir-os hangulatban. Vicces, hogy este láttunk futás közben egy hófehér kiscicát a mamájával (aki nem volt fehér), szerencsére egyikük sem forgatott a fejében rasszista alapú világuralmi törekvéseket, ellenben heves dorombolás kezdődött a kicsi testében az érintés hatására - persze, hogy muszáj volt megállni. Legalább egy perc volt.:D A macskák diplomáciai mentességet élveznek futás közben - avagy a macskasimogatás miatti megállás nem számít -, de a kiscicák valóban téren és időn kívüli jelenségek. Leírhatatlanul cuki volt.
A Felix Austriát viszont spontán, nagy kedvvel vettem meg. Még a megjelenése idején kacérkodtam vele, aztán megnyugtattak, hogy biztosan akciós lesz előbb-utóbb, hát, 800 Ft abszolút nem volt érte sok.

Tényleg visszatért az olvasási kedvem, akárhogy számolom, júniusban kilenc könyvet olvastam el. 

Sarah Perry: Az essexi kígyó Jelena Csizsova: NÅ‘k férfi nélkül Faragó István – László Zsuzsa: Leghathatósabb arcz- és hajkenÅ‘csök Toni Morrison: Nagyonkék
Paul Auster: Láthatatlan Orhan Pamuk: A piros hajú nÅ‘ William Somerset Maugham: Karácsony Párizsban Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Vérvörös lélek

Az essexi kígyó valóságos gyógyír volt, akárcsak a Nagyonkék és a Láthatatlan is, roppant büszke vagyok magamra, amiért már mindegyikről írtam. Most amolyan újrafelfedezések zajlanak nálam, hosszú évek óta olvastam ismét Austertől, Maughamtől, az utóbbi szerzőtől a Karácsony Párizsbant még ímmel-ámmal a Rukkoláról szereztem be, és Toni Morrison se mostanában, hanem 2012-ben került hozzám. Erre gondoltam, amikor az otthoni készleten való nyammogást emlegettem.
Érdekes volt összehasonlítani a régi emlékeimet és a friss benyomásaimat; Austertől ugye halálosan rettegtem, aminek már nyoma sincs, Maughamot pedig anno A színes fátyol alapján sokkal komolyabb szerzőnek tekintettem, most átkerült a "kis kellemes" írók dobozába. (Aztán majd lehet, hogy visszakerül az előzőbe, képlékeny dobozok ezek, olyan kocsonyásan rezgők.)

A Nők férfi nélkül impulzusvásárlás volt még tavaly (vagy azelőtt?...), hát, lehet nélküle élni, de legalább rövid volt. A Leghathatósabb arcz-és hajkenőcsök esetében kicsit másra számítottam, de legalább nem fájt. A Piros Hajú Nő viszont igen. Nagyon. 
Ezen könyvek nagy részét majd belevágom egy rövidkés postba, aki számít, az már kapott főszerepet. A Karácsony Párizsban kellemes kis könyv volt, róla majd külön értekezem, a két Blacksadről meg a képregényértők minden okosat leírtak, én majd csak pár sort fogok, ha lesz hozzá kedvem.

A többiek júniusa:
Heloise
kivanmég?

12 megjegyzés:

  1. A cicák már csak ilyenek, figyelmet követelnek. 🤗 Az essexi kígyó nálam is ott van a várólistán, de elöbbre is sorolom, ha Neked tetszett, illetve már Pamuk is ott toporog a startvonalon. Még nekem is vannak régi Rukkolás beszerzések, amik olvasásra várnak, de valami miatt én is halasztgatom. Én is már megírtam a zárást, de még 1 hangoskönyv befejezésre vár. Kellemes, olvasós júliust kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A maguk szerény módján (ha egyszer olyan elbűvölőek...).:)
      Jajjj, én szegény Pamukot nagyon nem szerettem... majd egyszer belenézek a Furcsaság a fejemben című könyvébe, de évekig tart, mire ezt kiheverem.
      Te is csináltál olyat, hogy a Rukkolán a pontjaid próbáltad csak úgy elkölteni, olyan könyvekre, amelyek annyira nem is érdekeltek?

      Törlés
    2. A végén már csak olyanra költöttem Rukkolán, aztán abba is hagytam, nem tetszettek az új "játékszabályok" . Oh! Pamuk ennyir letaglozóan zseniális? Minél hamarabb sort kell kerítenem rá!

      Törlés
    3. Nekem ragadtak be pontjaim, de nem érdekelt, ráuntam, az új szabályok bevezetését meg se vártam.
      Nem tudon, mi ment félre, de a "nagyon nem szerettem" nálam nagyon nem zseniálist jelent.

      Törlés
  2. Aaa, ezeket a Blacksadeket mindig nézegetem, olyan szépek! :) És olyan jó belemerülni és ki is végezni az ilyen könyveket a lusti délutánokon. :)

    Az essexinek annyira örülök még mindig, hogy tetszett! :))
    Pamunk milyen módon fájt? Olyan szar volt, vagy olyan nehéz a téma?

    Cicasimogatásért minden körülmények közt meg kell állni, még futás közben is! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja,a kommenteket most olvastam el, látom, hogy azért fájt, mert nem szeretted, sajnálom. :(

      Törlés
    2. Nem voltam elég egyértelmű, nekem nagyon nem tetszett. De legalább rövid volt.:D

      Törlés
  3. A Blacksadeket én is szeretem, mondjuk a negyedik picit gyengébb szerintem, de még így is élvezet olvasni. :)
    Szerintem tök jó, hogy van kedved az otthoni készlethez, ez lenne mindig az ideális állapot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhaa, csak általában rövid ideig tart ez az ideálus állapot, négy könyvtári könyv van nálam most is.:D

      Törlés
    2. A könyvmolyok nehéz élete. :D

      Törlés
  4. A zárásokra mostanában én is rácsodálkozom, valahogy mintha felgyorsult volna mostanság az idő és egy hónap sokkal gyorsabban elrepül, mint régebben :)
    Nem vitted túlzásba te sem a júniust. A Könyvhéten én is csüt-ön tettem egy gyors kört és tényleg meleg volt, meg igazán a kinézett két könyv mellett engem sem hozott semmi sem izgalomba. Inkább izgatnak a könyvtári könyvek, meg a vcs-seim :)
    A 9 könyv az szép, és nem tudom miért, de úgy gondoltam, hogy az essexit már korábban olvastad :)
    És éljenek a kismacskák! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nevetni fogsz, de én nem vettem észre, hogy a te zárásod címében július szerepelt először.:)
      Áhh, hát ennyire illik hozzám az a könyv!:D
      Olvastam, hogy 20 prc alatt lezavartad a Könyvhetet, szívem szerint én se töltöttem volna ott több időt.

      Törlés