2015. április 2., csütörtök

Márciusi didergés

(Kicsit elegem van a fázásból. Kicsit nagyon. Egyébként a könyveknek semmi köze a hideghez, kivéve, ha valaki feltüzeli őket, de én nyilván nem teszek ilyet.)

Márciusban két könyvet is beszereztem:

Sofi Oksanen: Mikor eltűntek a galambok Robert Nye: A néhai Mr. Shakespeare

Az Oksanennek nem tudtam ellenállni a 40%-os akcióban, A néhai Mr. Shakespeare meg hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás volt. Könyvtári példányként kezdte a pályafutását, de annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, magánkönyvtáram oszlopos tagja lesz.

Az olvasások (nagy bánatomra) elég silány módon alakultak:

Sarah Addison Allen: A barackfa titka James Herriot: Ő is Isten állatkája Bernhard Schlink: A felolvasó Robert Nye: A néhai Mr. Shakespeare

A barackfa titka óriási csalódás volt, és olymértékű harag öntötte el a szívemet, hogy még túl is adtam rajta, fene kíván bosszankodni minden alkalommal, valahányszor ránézek. Herriot könyvét régóta halogatom (még Zenkától kaptam karácsonyra - pár évvel ezelőtt...), abban reménykedtem, hogy a Yorkshire-i állatorvos kalandjai jót tesznek megzápult agyamnak, hátha árad belőlük a medicina és még az olvasási kedvem is visszahozza. Utána nekiugrottam A felolvasónak, mert úgy éreztem, végre itt az ideje, később majd írok róla.
A hónap legjobb könyve kétségkívül A néhai Mr. Shakespeare volt. Olyan sokáig olvastam, hogy úgy éreztem, benne lakom a regényben - monumentális, szövevényes, pajzán, fele-sem-igaz-de-kit-érdekel, örülök, hogy volt merszem kivenni a könyvtárból, majd beszerezni egy saját példányt.

A többiek didergései:
PuPilla
horsegirl
Nita
katacita
Nikkincs
Dóri

12 megjegyzés:

  1. Szerintem nincs ok panaszra, már ami az olvasásokat-beszerzéseket illeti ;) A didergésre már annál inkább, de azért ne gyújtsunk be könyvekkel :D Nagyon szeles idő van nálunk, utálom. :( De legalább már világos van este, du-os műszakból is végre nem a sötétben botorkálok haza, éljen, éljen!!! :) Viszont a frontok fejfájást hoznak, fejfájástól nem lehet olvasni grgrr. :(
    Érdekes, hogy így elővettük a korábbi ajándékkönyveket, én is kezdem őket előkapargatni, ülnek csak a polcon és néznek rám nagy betűszemekkel... A Harmóniával kezdtem ugyebár, eddig tök jó, bár fura a hangulata, de gondoltam, hogy ilyen lesz. Kíváncsi vagyok nagyon, érdekes világ. :)

    VálaszTörlés
  2. Engem nem nagyon izgat, hogy kint hideg van, a baj ott kezdődik, hogy hol van hol nincs fűtés az irodámban, a héten volt már itt benn 15 fok is.
    Az olvasás idén valahogy nekem nem az igazi, egy két újraolvasástól eltekintve kevés igazán jó könyvhöz volt szerencsém. (Ha minden igaz ma hoz a futár egy igazán jót, de nem merem elkiabálni.) Kínomban újra nekiálltam a nyelvtanulásnak is, valahogy jobban leköt mint a közepes könyveken való nyűglődés. A végén még új kedvenc hobbim lesz. :)

    VálaszTörlés
  3. Pilla: hát, az olvasás elég kevés és sok a nem túl jó.:( De, amit most olvasok (Gavaldától az Édes életünk), egyelőre tetszik.
    Én is utálom ezt az időt, hiába van rajtam sapka, fáj a fejem, most ordas nagy migrénem van, grr.
    "nagy betűszemekkel", ez jó.:) Érdekes, mindketten japánt ajándékoztunk a másiknak.

    Zsófi: nálunk is volt egy olyan időszak, amikor nem volt fűtés, majdnem megfagytam. Utálok fázni.
    Mit hoz neked a futár? És melyik nyelvnek álltál neki (gondolom, nem az angolnak, mert az megy:).

    VálaszTörlés
  4. Charles Palliser - The Unburied. Eddig az író két könyvét olvastam, azokat imádtam, remélem ez is legalább olyan jó lesz.
    Latin. Tudom, hogy furcsa választásnak tűnik, de kb. általános iskola óta ez az álmom, úgyhogy épp ideje volt. (Az angol szókincsbővítés mellé meg bőven belefér egy új nyelv tanulása, és akkor legalább nem majd harminc felett állok neki.)
    Azt viszont teljesen megbántam, hogy említettem az ismerőseimnek, mert szörnyen reagáltak.

    VálaszTörlés
  5. Nekem nem furcsa, középiskolában az osztály fele latint tanult a kötelező angol mellett.:)
    Engem mostanában azzal a kérdéssel borítanak ki, hogy mikor lesz gyerekem.

    VálaszTörlés
  6. A jövő hét második felétől jön a felmelegedés, engem ez éltet! :)
    Nagyon kis visszafogott vagy még mindig, ügyes Amadea. :)

    VálaszTörlés
  7. Azzal engem is folyton. Soha. Nem, nem fogom magam meggondolni. Már előre rosszul vagyok az ilyen ünnepek környéki nagy családi összejövetelektől. Nemrégiben született még egy unokatestvérem, azóta meg pláne nem bírják abbahagyni a célozgatást.

    Most majdnem mondtam, hogy milyen jó középiskola, aztán eszembe jutottak a tipikus iskolai nyelvtanítási módszerek. :D Főleg latinnál...

    VálaszTörlés
  8. Nita: annak örülök, kicsit elegem van már a hidegből. Vagy inkább nagyon.

    Zsófi: ó, felesleges mondani, hogy nem, nem gondoltad meg magad, úgyis legyintenek rá, hogy majd megváltozik a véleményed. Amúgy nem értem, miért hiszik azt, hogy ha van férjed meg gyereked, akkor rendben vagy, és/vagy boldog.
    Nem tudom, milyen volt a latintanítás, csak arra emlékszem, hogy sok jegyük volt és a tanár kemény volt.:)

    VálaszTörlés
  9. Érdekes, arra senki sem gondol, hogy én így vagyok boldog ahogyan vagyok. :) Tényleg felesleges mondani, csak magamat bosszantom.

    Fordítás, ronda nyelvtani táblázatok, a szokásos. Szerencsére már vannak haladóbb szellemben írt tankönyvek.

    VálaszTörlés
  10. Zsófi: az nem fér bele a doboz-látókörbe.
    Jaj, a táblázatok.:) Ha magának csinálja az ember, hagyján, de a legtöbben nehéz eligazodni, annyi szent.

    VálaszTörlés
  11. Szerencsére a barátaim legalább ebben támogatnak, ha másban nem is.

    VálaszTörlés
  12. Hát, azért nem ártana egy-két ember, akikkel sok mindenben egy hullámhosszon vagy.:)

    VálaszTörlés