2017. június 30., péntek

A tobzódó június

A júniust grand totálban nyomtam; az utóbbi évek visszafogottságához képest rengeteg könyvet vettem - szerencsére egész vállalható számban is olvastam, de ezen még mindig van mit javítani.

Richard Brautigan: Hogy el ne fújja mind a szél Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe versei Robert Burns: Robert Burns versei Paul Éluard: Éluard versei France Prešeren: France Prešeren versei

Jeffrey Eugenides: Egy test, két lélek David Gemmell: Árnyékok farkasa David Gemmell: Az utolsó Őrző David Gemmell: Makedónia oroszlánja

David Gemmell: A Sötét Herceg Leena Krohn: Hotel Sapiens Ian McDonald: Luna – Újhold Mohay Béla: Katherine Mansfield világa Zadie Smith: Fehér fogak

Hú, baszki, 14 könyv egy hónap alatt! Én aztán tudom, hogy kell nagyvilági vadulást rendezni.
A Brautigan és a kis verseskötetek ára a kedvenc antikváriumomba vándorolt, ahogy arról már beszámoltam. Az Egy test, két lelket egy másik antikvárium kirakatában pillantottam meg, nehezen és magas áron lehet csak beszerezni, ezé viszont a tűréshatáromon belül volt... a térdem elgyengült és végem volt. A négy Gemmell, a Hotel Sapiens és a Luna könyvhetes szerzemények. Még jó, hogy a sárga bőrdzsekinek és a farmernek nincs ISBN-száma, időjárás, kapd be.
A Katherine Mansfield világa és a Fehér fogak szintén antikváriumi zsákmányok. Más kocsmába jár annyit, mint én használt és régi könyveket felkutatni, de ez csak a pénztárcára káros, és arra se annyira.
Visszatekintve, a verseskötetek nélkül (az Éluard-t kivéve) tudtam volna élni, amit már a vásárláskor sejtettem, de verseket akartam venni és kész. Imádom ezt a kis Lyra Mundi-sorozatot.

És olvastam nyolc könyvet! Ráadásul milyen jókat!

Fritz Leiber: Éjasszonyok Elizabeth Strout: A Burgess fiúk David Gemmell: Makedónia oroszlánja David Gemmell: A Sötét Herceg Han Kang: Növényevő

Rainbow Rowell: Eleanor és Park Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe versei Richard Brautigan: Hogy el ne fújja mind a szél

Utólag visszagondolva, az Éjasszonyok sem volt egy elhibázott olvasás. Nem lesz belőle emlékmonolit, de nem bántam meg. A Burgess fiúkat imádtam és imádom Stroutot, remélem, Nikkincs is így lesz vele, ha már miattam kikölcsönözte a könyvtárból.
Gemmell még mindig a pikszisben van. Nem olvastam még tőle sokat, de fáj a szívem, hogy meghalt ez a drága ember, akinek olyan jó fantáziája, írástechnikai tudása, ókorismerete, és legfőképpen csodás mesélőkéje volt. Annak ellenére, hogy kidobóember is volt, biztos, hogy kedves természete is volt.
A Növényevőt olyan próba-szerencse alapon olvastam el, és.. .Kata és Dóri túl kedves ahhoz, hogy köveket vagy pókokat küldjön postán, szóval, nekem tetszett. Eléggé. Világéletemben borzasztóan szeszélyes étvágyam volt, de képtelen lennék lemondani a téliszalámiról (és a sajtról!! - Jelenleg nyolcféle van a hűtőben.), de erről majd a könyvről szóló postban.
Az Eleanor és Park meglepően jó volt. Már olvastam a Fangirlt a szerzőtől, de ez messze túlszárnyalja. Poe verseiről nem fogok külön írni, mert versekről nem tudok, még a verseskötet-olvasással is bajban vagyok; képtelen vagyok szépen végigolvasni őket, ahogy a prózával tenném. Most tanulom meg ezt elengedni és csupán olvasgatni.
A Hogy el ne fújja mind a szél esetében nyilván a cím ragadott magával, aztán az ígéretesnek tűnő fülszöveg. Nagyon érdekes és nagyon rövid könyvecske, érdemes a régi könyvsorozatokat (Modern Könyvtár, Európa Zsebkönyvek stb.) nézegetni.

A többiek júniusa:
Dóri
Nita
Heloise
almamag
PuPilla
Nikkincs

13 megjegyzés:

  1. Szép zsákmányok! :) Úgy tűnik, ez a június ilyen hónap volt, nálam is több lett a vásárolt könyv, mint általában szokott. Néha engedni kell magunkat duhajkodni, én azt mondom :)
    Jaj, a Lyra Mundi sorozat tényleg szuper, én is szeretem :)Szuper válogatások vannak benne meg egy csomó olyan is, ami szerintem csak ebben jelent meg és azóta sem. Ebben van meg nekem az Emily Bronte versei, amit tőled kaptam anno. Azt is hogy szerettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.:) Megyek és nézem is, te miket vettél!
      Ha nekem szegeznék a kérdést, hogy ajándékoztam-e neked Bronte-verseskötetet, kicsit bizonytalan lennék.:D De igen, ahogy nézegettem, egy csomó minden más, frissebb kiadásban azóta se jelent meg. A lapjaik alig sárgultak meg, legalábbis az enyémek egyforma árnyalatúak.

      Törlés
  2. Nem küldünk pókot. :D Ha próbálom objektíven szemlélni a könyvet, akkor is bajban vagyok, hogy bármi jót mondjak róla, de szerintem viccesek az ilyen nagy véleménykülönbségek. :D
    Ami még szintén vicces, hogy 3 hete nem ettem húst. Nyilván nem a könyv hatására.

    Stroutot meg ki kell már próbálnom nekem is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lepkét se, jó?:))
      A hagyományos értelemben vett jót én se tudnék róla mondani. Felzaklató irodalom.
      :D Mmm, én mindennap eszem húst, min. felvágott formájában.

      Biztos bent lesz a könyvtárban, nem egy hype-olt szerző.:)
      Nem szeretnél írni egy picike zárást?;)

      Törlés
  3. Na kíváncsian várom a Növényevős posztot és semmi undi dolgot nem postázok :D
    E. Stroutra nemsokára én is sort kerítek, az Amy és I.re, egy korábbi posztod miatt lett hozzá kedvem :)
    KM világát én is beszereztem pár éve, jó kis könyv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem hamar írni róla, mert borzasztóan le vagyok maradva.:D
      Az Amy és Isabelle nagyon jó választás (a két Strout közül, amit olvastam...)! Remélem, tetszeni fog. Nyárra is tök jó, egy elviselhetetlenül forró nyáron játszódik.
      Mansfieldet részben miattad fedeztem fel.:)

      Törlés
    2. Igen, emékeztem, hogy nyáron játszódik, ezért is hoztam el (a Szeress Mexikóbannal együtt).
      Öröm :))))

      Törlés
  4. Hű, mennyi könyved lett! :D
    Én nem szeretek verseskötetet olvasni, de egyben, de csak lapozgatva. :/ Szerintem nem is nagyon fogok. Illetve becsúszik persze néha egy, valami rövidebb jellemzően, és kortárs, de ez kb. évente, kétévente ha van egy.

    Ajj, te se küldj majd nekem pókot légyszi! :D Nekem Atwood nem evős könyve, hát hogy mondjam szépen... nem jött be. :/ Írtam róla egy rövid paprikást, de még nem tettem ki. A Növényevő érdekelt először, de aztán átnyergeltem az Edible Womanre. Lehet, hogy jobban jártam volna Kanggal. Majd várom a posztod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenkit leköröztem!:)
      Valszleg az is lapozgatásnak számít, amit én csinálok, ha egy vers nem ragad meg első "végigtapogatásra", akkor kihagyom.
      Ha a Valente után nem küldtem semmi inkriminálót a postán, most sem fogok.:) Atwoodtól csak azt olvastam, ami magyarul megjelent, azokat szeretem. Kíváncsi vagyok, mit írtál az EW-ről.:)
      Hát, nem hiszem, hogy tetszene a Növényevő, de majd less bele egy könyvesboltban.

      Törlés
    2. Most mindenkit, tényleg. :D :D Én egyszer Dórit szeretném lekörözni olvasásban. XD Mondjuk nem egy 18 könyvet olvasós hónapjában.. :)
      Uh, tényleg, Valentét is kissé elszidtam. :) Akkor már nem félek. Kiment a poszt este.
      Nem-nem, nem is akarom igazából már elolvasni a Növényevőt. Csak először érdekelt. A posztod viszont elolvasom róla.

      Törlés
    3. Hát... sok sikert.:)) Nekem esélyem se lenne rá, de nem is motivál.
      Igen, láttam, el is olvastam. Nekem érdekesnek tűnik a könyv.:D

      Törlés
  5. 14 lett a vége? Szép, de egy percig se bánd. :) De igen, mázlis, hogy a sárga bőrkabátnak nincs ISBN száma. :D
    A Növényevőre most már kíváncsi lettem, annyira vegyesen szélsőségesek a vélemények róla, hogy muszáj megnéznem magamnak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak ennél nagyobb problémáim is.:))
      Szerintem neked tetszene a Növényevő, a lányoknál biztos, hogy jobban.:) Én is a szélsőséges vélemények miatt vadásztam rá annyira.

      Törlés