2015. december 21., hétfő

A két picike egyben

Nemrég volt egy olyan kétségbeesett húzásom, hogy rövid (nagyon rövid) könyveket fogok olvasni, hogy a karácsonyi bulira, mikor is öt könyvvel leszek gazdagabb, a tetszetős 70-es számra csökkenjen a makacs szám. Mint tudjuk, nem sikerült, de gőzerővel beindult az évvégi leszaromalistákat-hozzáállás, és az agyam is bemondta az unalmast.
De ez a két csekélység mindent megtett, hogy a segítségemre legyen - azaz, tetszettek -, és legalább egy igazi előnye volt a habzsolásnak; két, a várólistán régóta parkoló könyvet vettem a kezembe.

Tersánszky Józsi Jenő: Illatos levélkék
Édes kis semmiség, vagy három éve vettem a Könyvudvarban, biztos azért, mert cuki és olcsó volt. Bah, akkor még sok felesleges könyvet szereztem be, mint mondjuk ezt - nincs vele semmi baj, sok időt se igényelt, de nem kell feleslegesen hizlalni a várólistát, gyarapodik az amúgy is.
A történet: egy színész - a kor elvárásainak megfelelően daliás, szoknyabolond, ám gavallér művész úr, Zürössy Sándor (nevünkben a sorsunk...) rövid, ám szenvedélyes és az életére alaposan kiható liezonba kezd egy vidéki kiskirály szépséges leányával, aki egy másik vidéki kiskirály menyasszonya.
Persze van dráma, izgalom, szerelem meg főleg, de lehet nélküle élni.


Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Ez már más tészta, rövid, gyors fejesugrás a pokolba. Mert mi a pokol, ha az nem, hogy valaki kilenc évesen meghal?
Ám a poklot is vidám hellyé lehet tenni, ha nagyon akarjuk, és ha van kéznél egy Rózsa mami, az egykori világbajnok szabadfogású birkózó, jelenleg nagyszájú kórházi segítő és botcsinálta pszichológus. Rózsa mami az egyetlen felnőtt, aki nem menekül Oszkár közeléből - ebbe a helyzetbe inkább be gondoljatok bele -, hanem megpróbálja túlélhetővé tenni a hátralévő rövid idejét; sőt, szórakoztatóvá. Az általa kitalált játék segítségével Oszkár átélheti a serdülőkort, az első szerelmet, a kamaszok lázadását a szülőkkel szemben, a házasságot, az élet nagy mérföldköveit.
Ha jól emlékszem, egy gyerekszemszögből íródott könyv volt az, aminek ütemesen sikerült a falhoz csapkodnia (Én nem félek). Ez így is marad, mert, akárcsak a Szólít a szörny vagy az Előttem az élet, nagyon jó könyv, szívszorító, szemet könnybe lábasztó, nekem általában kiérződik valami hamis hang a narrációból. Oszkár gondolatait sem sikerült egy kilenc éveshez társítanom (nem mintha olyan sok kilenc évest ismernék), de ettől eltekintve ez egy fajsúlyos, nagyon jó kisregény, idővel a szerző többi könyvével is szeretnék megismerkedni.


Ui.: Be fogtok pisilni a röhögéstől; felfedeztem, hogy A budapesti kém ugyan megvan nekem, de a várólistámon nem szerepel. A két lépésnyi előnyből így kell egyet villámgyorsan elveszíteni.



4 megjegyzés:

  1. Két lépést előre, egyet hátra... :)
    Az Én nem félek nekem is listás, bár nem tettem vcs-be (haha, többszáz vcs-listát tudnék alkotni :D)
    Oszkár és Rózsa mami nekem nagyon bejött, amikor olvastam, de olyan nehéz néha arra gondolni, hogy biztos, hogy egy kilencéves ilyen lenne? Mondjuk az ehhez hasonló élethelyzetek képesek megöregíteni az ember (gyerek) lelkét. Ajánlom az Ibrahim urat is, jóféle. A Noé gyermeke nekem inkább volt felejthető.

    VálaszTörlés
  2. Sajna még én is. Ráadásul a könyeim gyorsabban "öregednek", mint amilyen sebességgel tudom őket olvasni.
    Az Ibrahim urat is el fogom olvasni (éljenek a szóismétlések), és, mivel rövid, valószínűleg hamar.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, hogy a rövidebb könyvekhez hamarabb nyúlunk :D persze nem mindig. Mondjuk én jövőre bevcs-ztem az Engelsfors 3-at, az szép darab (900 oldal körül :D )
    A várólista problematikájáról már tanulmányt írhatnánk :D

    VálaszTörlés
  4. Pilla: sikerült igazolnom a tendenciát, 24-én elolvastam az Ibrahim urat, pedig csak a képzeletbeli várólistámon van rajta.
    Valamennyire érdekelt az a sorozat, de olyan ménű hosszú, hogy nem bírtam rávenni magam.
    Könyvmoly túlbonyolítások.:))

    VálaszTörlés